22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegi care declanseaza conflicte sociale

Legi care declanseaza conflicte sociale

Legea nr. 236/1990, care hotaraste acordarea unei mese calde pentru personalul din unitatile miniere la intrarea in schimb de tura, precum si Legea nr.142/1998, care acorda tichete de masa salariatiilor din societati sau intreprinderi cu un anumit specific al muncii, constituie acum un motiv pentru declansarea unor conflicte majore.


Liderul minerilor din USMO Tirgu Jiu, inginer Marin Condescu, a inaintat catre Parchetul Judetului Gorj o cerere prin care solicita cercetarea incalcarii Legii nr. 236/1990 si aplicarea Legii nr. 142/1990 de conducerea Complexurilor Energetice Turceni si Rovinari.


In bazinul carbonifer al Jiltului, parte componenta a SC Complexul Energetic Turceni SA, aplicarea Legii nr. 236/1990 a fost extrem de usor intrerupta si chiar solicitata de catre minerii din zona. „Noi am facut un referendum in rindul salariatilor si peste 90% dintre ei s-au pronuntat pentru inlocuirea mesei calde cu tichetele de masa. Am fost ajutati si de calitatea foarte slaba a mesei calde“, a spus Vasile Geamanul, liderul minerilor din cariera Jilt Sud.


In ceea ce priveste aplicarea Legii nr. 142/1998 in Bazinul Carbonifer Rovinari, care acum apartine de SC Complexul Energetic Rovinari SA, problema este mai dificila. Aici s-au facut investitii mai mari privind imbunatatirea confortului la servirea mesei calde, iar calitatea meselor este deosebita. Sindicatele din minerit doresc respectarea Legii nr. 236/1990.


„Sindicatul nu doreste sa renunte la un drept pentru o facilitate. Nu avem motive si nici nu dorim schimbarea mesei calde in tichete de masa, care se acorda numai in anumite conditii pe care trebuie sa le indeplineasca societatea“, a afirmat Toma Tatomir, vicepresedinte al Sindicatului „Minerul“ Rovinari.


Aceasta hotarire de renuntare la un drept care s-a acordat cu multi ani in urma are repercusiuni sociale si asupra unor categorii de salariati care pina acum s-au ocupat cu servirea meselor calde.


In Bazinul Carbonifer al Jiltului, 63 de salariati au fost declarati someri dupa inchiderea SC Cantine Cazare SA (situatie rezolvata partial de Complexul Energetic Turceni), iar o data cu renuntarea la masa calda si in Bazinul Carbonifer Rovinari numarul somerilor va creste.


Sindicatul „Minerul“ Rovinari, prin liderul sau Marin Golea, contesta legalitatea hotaririi prin care a incetat servirea mesei calde incepind cu 01.02.2005 si cere celor in drept sa intre in legalitate.


„Nu este nici normal, nici legal ce s-a hotarit de catre cei din Complexul Energetic Rovinari, iar noi asteptam o intrare in legalitate si aplicarea Legii nr. 236/1990 in continuare“, a spus Marin Golea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS