19 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024

Ger de crapa pietrele

Viscol, nameti de aproape doi metri si temperaturi de -23 de grade Celsius. Asa arata Doljul in prima saptamina din luna februarie.


Inceputul de saptamina a adus un ger cumplit, temperaturile minime ajungind la -23 de grade Celsius, iar cele maxime la -9 grade Celsius. Frigul a fost simtit si in apartamente, desi oamenii platesc milioane de lei pe factura la intretinere. Nici cei care locuiesc la case, in zona rurala, nu au avut parte de confort termic. Taranii au cheltuit zeci de milioane pe lemnele de foc, dar chiar si asa nu au reusit sa incalzeasca decit o camera. „Am cumparat in luna noiembrie trei metri cubi de lemne, iar inceputul de an m-a gasit doar cu citeva lemne. Am dat bani din nou, iar acum trebuie sa fac focul in soba de zece ori pe zi, am copil si nu pot sa-l las in frig. Am fost ajutata cu bani de parinti, ca altfel nu stiu cum m-as fi descurcat. Peretii casei sint reci mereu si nu imi permit sa incalzesc decit o camera, caci e soba mare si dormim sase persoane in aceeasi incapere“ a declarat Maria Staicu, somera.


Au inghetat conservele


Gerul cumplit de la sfirsitul saptaminii a inghetat toate borcanele cu provizii pentru iarna. „Au inghetat vinul, butoaiele cu varza murata, castravetii, gogonelele, dulceata si compoturile, s-a ales praful de ele. Am cumparat un sac de cartofi din piata, de la Bailesti si erau degerati, am dat banii aiurea. Nu am mai vazut asa ger de ani buni si nu s-a mai intimplat sa inghete conservele. Acum trebuie sa dau 30.000 de lei pe un borcan de gem, ca imi cere copilul dimineata“, a spus o femeie din localitatea Cioroiasi. Gerul a fost atit de puternic incit a inghetat si apa din fintini.


Nervii craiovenilor, intinsi la maximum


Prima zi de munca din saptamina a inceput pentru multi dintre craioveni cu ghinion. Gerul lasat peste noapte a dat batai mari de cap conducatorilor auto care au constatat ca autoturismele sint inghetate. Au abandonat ideea de merge cu masinile personale la serviciu si au plecat spre statiile de tramvai, unde au asteptat mai bine de 30 de minute sa apara primul mijloc de transport. „Mi se pare incredibil sa stai luni dimineata o jumatate de ora sa ingheti in statia la tramvai, sa ti se explice ca mai exista si defectiuni, iar apoi sa ingheti in tablele astea ruginite care se numesc tramvaie. Pe ce dam 8.000 de lei si pentru ce platim abonamente?“, a declarat un salariat, nervos ca a intirziat la serviciu.


Vremea nu se va indrepta in zilele urmatoare


Meteorologii anunta temperaturi la fel de scazute si in urmatoarele zile. Mercurul din termometre va cobori pina la -20 de grade Celsius, iar maximele nu vor depasi -9 grade Celsius. In Dolj nu se vor inregistra totusi minimele pe tara si nu va ninge pina spre sfirsitul sapaminii, atunci cind minimele nu vor mai cobori sub -5 grade, iar maximele vor fi pozitive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS