10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGabriela doreste sa infieze copilul pe care l-a crescut de la o luna

Gabriela doreste sa infieze copilul pe care l-a crescut de la o luna

Disputa dintre o asistenta maternala si reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) Dolj dureaza de aproximativ patru ani. Gabriela Patularu a lucrat ca asistent maternal, timp de trei ani, perioada in care, dupa declaratiile ei, a suferit multe nereguli si nedreptati din partea angajatilor Directiei Copilului. Initial, femeia a luat in ingrijire o fetita, pe micuta Lidia Cristina Estela, dupa care povesteste ca a fost obligata de asistentii sociali sa ia in ingrijire si alti copii. De-a lungul celor trei ani, atit Gabriela, cit si familia ei s-au atasat extrem de mult de Lidia Estela. Cu timpul, femeia a renuntat la banii pe care ii primea drept salariu de asistent maternal, solicitind copilul in plasament liber, adica doar cu alocatia. Familia Patularu a decis adoptia micutei, insa s-a lovit de prima problema: Lidiuta, asa cum ii spun membrii familiei Patularu, mai are doua surori, iar legea spune ca fratii sa creasca in aceeasi familie. Avind posibilitati materiale si dorind sa ofere o sansa pentru asigurarea viitorului celor trei fete, familia Patularu a decis adoptia lor. Aici s-au lovit insa de un zid de netrecut: fetele nu pot fi adoptate. Mama naturala, o femeie de etnie roma care si-a parasit copiii din primele luni de viata, nu si-a dat acordul ca fetele sa poata fi infiate.


Gabriela Patularu se considera nedreptatita din cauza majoritatii deciziilor luate de asistentii sociali ai Directiei Copilului. Femeia povesteste toate necazurile si piedicile care i-au fost puse de-a lungul celor trei ani, cit a lucrat ca asistent maternal. Gabriela locuieste impreuna cu sotul si cu cei doi copii majori in cartierul craiovean Cernele, intr-o vila impozanta, cu sapte camere si conditii din cele mai bune. Multumita de situatia materiala pe care o are, cu copiii realizati si cu un sot intelegator, Gabriela a decis sa inceapa meseria de asistent maternal. „Impreuna cu familia mea am muncit mult pentru copiii nostri, dar si pentru o situatie materiala buna. Acum, copiii mei sint mari, studenti. Avem o casa destul de mare pentru a oferi si unor suflete parasite adapost, dar si dragoste. In 2001 am hotarit sa devin asistent maternal. Imi doream enorm sa ofer toata dragostea si atentia mea unui copil parasit. Am urmat atunci cursurile pentru obtinerea atestatului de asistent maternal. Mi-a fost repartizata Lidiuta, care avea doar un an si doua luni. Era atit de slaba, nu statea nici in fundulet. In citeva saptamini, fetita s-a ingrasat si era vizibil mai bine“, a povestit Gabriela.


„Asistentii sociali m-au obligat sa iau in ingrijire mai multi copii“


Desi asistentii sociali ai DASPC Dolj au precizat ca fiecare asistent maternal are in ingrijire un copil, maximum doi, doar in cazul fratilor existind posibilitatea si obligativitatea ca toti sa creasca in aceeasi familie, Gabriela Patularu povesteste cum a fost „obligata“ sa accepte, de-a lungul celor trei ani, si alti copii. Desi Lidia Cristina mai avea doua surori, acestea nu au fost date familiei Patularu in ingrijire, asa cum prevede legea, ci altor asistente maternale. La scurt timp dupa ce Gabriela a luat-o in ingrijire pe micuta Lidia, asistentii sociali i-au solicitat ajutorul. „Cind mi-a fost inminat atestatul am precizat clar ca doresc sa iau doar un copil in ingrijire. La scurt timp dupa ce am luat-o pe Lidiuta acasa, am fost chemata la sediul Directiei Copilului ca sa iau inca un baietel. Se numeste Dan Mateescu si avea atunci patru luni si jumatate. Micutul nu avea nici macar certificat de nastere. Am ajuns acasa si am descoperit ca bebelusul este bolnav. M-am dus imediat la medicul de familie cu el, iar toata medicamentatia necesara am suportat-o din venitul meu. Cei de la Directie mi-au dat doar citeva cutii de lapte praf, atit! Copilul a stat trei saptamini in ingrijire la mine, dupa care m-au chemat si l-au dat in adoptie. Asistentii sociali ne spuneau chiar ca, daca noi, ca asistenti maternali, gasim parinti adoptivi pentru copii, vom fi premiati!“, a povestit femeia.


Dupa citva timp, Gabriela Patularu povesteste ca a fost iar solicitata la sediul Directiei Copilului pentru a lua in ingrijire un copil abuzat: „Am fost amenintata de asistentii sociali ca, daca refuz sa iau copilul, mi-o vor lua pe Lidiuta si imi vor ridica atestatul de asistent maternal. In final l-au dat celor care se ocupau cu abuzatii. La numai o saptamina am primit iar telefon de la Directie sa vin sa mai iau in ingrijire alt copil. Era o fetita de numai trei ani, Viorica Asan. M-au amenintat ca, daca refuz sa o iau si pe Viorica, o sa intru in comisie si o sa-mi taie toate drepturile. Am luat fetita acasa, era imbracata doar intr-o rochita de vara si niste pantofiori plini de moloz. Nu mi-au dat nici macar haine de schimb pentru ea… Capul micutei era plin de bube, probabil fusese batuta! Era slaba. In plus, nici nu vorbea, nu tinea nici furculita in mina, nu stia sa manince, desi fusese in ingrijire pina atunci la un asistent maternal. Fetita se musca de miini si avea izbucniri nervoase. Era un copil bolnav. Se batea cu Lidiuta, o musca si nu am mai putut sa o tin. Am ingrijit-o 40 de zile, dupa care am dus-o la Directie“.


Copiii au fost luati din bratele asistentilor maternali si dusi in centrul de plasament


In 2003, copiii aflati la asistentii maternali pensionari au fost luati si dusi in centrele de plasament. Multi dintre acesti asistenti maternali crescusera copiii de la doar citeva luni si se atasasera de ei. „Asistentii sociali au luat copiii de la asistentii maternali pensionari si i-au dus in Centrul de Plasament nr.5. Atunci, multi dintre pensionari, din dragoste si din mila pentru copii, au depus cereri si au luat copiii in plasament liber, fara sa mai fie platiti. Este imposibil sa nu oferi toata dragostea unor copii care iti spun din tot sufletul mami si tati“, a povestit Gabriela.


„Lidia era bucuria ochilor nostri“


Tot in 2003, contractul de asistent maternal al Gabrielei a expirat. Trebuia sa treaca printr-o noua comisie, sa dea teste psihologice pentru a obtine prelungirea atestatului. Femeia a cerut s-o ia pe micuta Lidia in plasament liber, fara sa aiba nevoie de vreun leu: „Am dat testul psihologic si intr-o zi m-au chemat cu fetita ca sa-si vada surorile. Atunci, mi-au spus ca o ia pe Lidiuta si o sa-mi dea alt copil in ingrijire. I-am rugat sa mi-o lase pentru ca este ca si copilul meu. Atunci mi-au spus ca am cazut testul psihologic si ca Lidia va fi luata. Fetita auzise toata discutia si din acea zi plingea intruna. Se trezea plingind si tipind din somn, ma lua in brate, tremura… Cind vedea asistentii sociali punea mina la ochisori si lesina de plins. Am fost chemata sa intru in comisie si le-am spus ca nu vreau sa dau fetita. Sint de acord chiar sa le infiez pe toate trei. Secretarul de la prefectura, Barbarasa, care era atunci in comisie, m-a intrebat de ce reactionez asa. M-am facut stapina pe copiii lor? Fetita mi-a fost luata si data altei asistente maternale, undeva prin Cotofeni, atit ea, cit si surorile ei“.


Gabriela Patularu povesteste ca din ziua in care Lidiuta a parasit locuinta, ea nu mai are liniste. Dupa o saptamina a fost sa viziteze copila, iar Lidiuta plingea intruna. Dupa un timp, i-a fost interzis s-o viziteze! „Nu mai avem liniste. Ne atasasem atit de mult de Lidiuta, dar si ea de noi, era bucuria ochilor nostri. Asistentii maternali ne-au spus, la un moment dat, ca surorile fiind abandonate pot fi adoptate. Am depus cerere sa le infiem pe toate trei, dar ne-au spus ca nu mai pot fi adoptate. Nu avem pretentii de nimic de la stat, le oferim fetelor toata dragostea si munca noastra! Pina si atestatul de asistent maternal mi l-au ridicat, nu mai aveam profilul psihic corespunzator… Desi exista asistenti maternali care au facut puscarie, care nu stiu carte sau nu au conditii sa le ofere copiilor. Insa, acestia probabil au trecut …testele“.


Fetitele nu pot fi adoptate!


Reprezentantii DASPC Dolj prezinta insa situatia cu totul altfel decit Gabriela. „Gabriela Patularu a avut numeroase schimbari de atitudine pe parcursul celor trei ani, cind a figurat ca angajat al directiei. Cind o cerea pe Lidiuta ca asistent maternal, cind se razgindea si o cerea in plasament liber si invers. Asan Viorica i-a fost data tot Gabrielei deoarece a existat o asistenta maternala care se internase in acea perioada si, neavind alta solutie, i-am solicitat sprijinul. Apoi a avut un comportament extrem de grav. S-a prezentat la Directie, a adus-o si lasat-o pe Viorica Asan, fara sa anunte in prealabil, si a lasat-o in unul dintre birouri. Copiii nu sint obiecte sa ne debarasam de ele atunci cind nu ne mai convine. A solicitat apoi sa o creasca doar pe Lidia Cristina, desi ii precizasem ca este obligatoriu ca surorile sa fie impreuna. A fost de acord, intr-un final, sa ia in ingrijire toate cele trei fete. In martie i s-a facut o noua evaluare, dar a picat testul psihologioc. Gabriela Patularu trebuia sa fie constienta ca are in ingrijire fetita, dar pe o perioada determinata, in care se incearca reintegrarea familiala. Testele psihologice nu au fost facute de un singur psiholog, ci de trei, si toti au evaluat-o ca nefiind apta sa aiba in ingrijire copii. Nu mai are sanse sa redevina nici asistent maternal. In ceea ce priveste adoptia, mama naturala nu si-a dat consimtamintul ca vrea sa renunte definitiv la copilele ei. Noi nu avem dreptul sa dam in adoptie copiii, daca parintii nu consimt“, a precizat Cornel Baloiu, sef Serviciu relatii cu publicul, in cadrul DASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS