Dupa ce a inventat medicamentul revolutionar IMUNOMOD, cu ajutorul caruia a insanatosit sute de persoane care sufereau de boli grave, medicul craiovean Elena Ionascu a plecat in strainatate ca sa-l breveteze si pentru a scapa de acuzatiile de vrajitorie si escrocherie aduse de colegii de breasla din România. Acum, medicamentul este brevetat in 17 tari europene si in SUA, iar marile concerne farmaceutice internationale duc tratative pentru fabricarea lui.
Cotidianul nostru va prezenta, in vara anului 2002, cazul doctoritei craiovene Elena Ionascu, inventatoarea medicamentului IMUNOMOD, prigonita fara temei de „elita“ medicala a judetului. Doctorita a fost acuzata de vrajitorie si escrocherie, iar rezultatul cercetarilor ei de ani buni a fost considerat drept „apa sfintita imbuteliata in sticlute de penicilina“ sau „apa chioara cu urme de antibiotice“. Cei mai inversunati s-au aratat conducatorii Colegiului Medicilor Dolj, acuzele lor fiind insa doar vorbe goale, fara nici o proba impotriva femeii pe care ar fi vrut-o in inchisoare. „Nu se poate admite asa ceva! Cum de sute de inventatori si medici nu au reusit, in laboratoare bine dotate, mari cit jumatate din Craiova, sa gaseasca un tratament pentru vindecarea cancerului si se gasi o doctorita pensionara sa prepare leacul in laboratorul din spatele bucatariei? Este o impostoare si merita sa ajunga dupa gratii!“, sustinea dr. Doru Dobrescu, presedintele Colegiului Medicilor Dolj. Satula sa fie hartuita de colegii de breasla si anchetata de politisti ori procurori, dr. Elena Ionascu a plecat in Italia, la fiica ei, unde a reusit brevetarea IMUNOMOD, iar acum continua formalitatile pentru fabricarea acestui medicament. Nu uita, insa, cit de umilita a fost de Colegiul Medicilor Dolj, organizatia care a infierat-o, in loc sa o sprijine.
Cine este Elena Ionascu
Dr. Elena Ionascu are acum 75 de ani. A fost medic de policlinica, si inca un medic bun, de care fostii pacienti si colegi de breasla isi mai aduc aminte ca umbla pe la casele bolnavilor pe bicicleta si era mereu in cautare de soareci. „Pasiunea“ pentru rozatoare era, de fapt, o necesitate, avind nevoie de cobai pentru a-si testa inventiile. Caci, in 1983 a obtinut brevetarea unui «procedeu de obtinere a unui produs cu actiune antiinflamatoare», fapt care dovedeste ca si munca de cercetare „in laboratorul din spatele bucatariei“ poate da roade. Iar produsul brevetat atunci nu era altceva decit un precursor al medicamentului IMUNOMOD, atit de hulit, cu rezultate pe care oficialii din Colegiul Medicilor nu vor sa le ia in seama.
Cercetarile Elenei Ionascu au continuat. Pina in 1994 a reusit sa realizeze IMUNOMOD si sa-i testeze capacitatile extraordinare pe rozatoare. Avind nevoie ca un specialist sa-i interpreteze rezultatele obtinute, l-a contactat pe prof. univ. Nicolae Muresan, un cunoscut cadru didactic al Facultatii de Chimie din Craiova, care avea la activ mai multe brevete privind actiunea unor substante asupra celulelor canceroase. Impreuna au continuat cercetarile in laboratoarele Facultatii de Chimie, apoi au efectuat teste pe cobai in biobaza Facultatii de Medicina. Acestea erau, probabil, laboratoarele „din spatele bucatariei“ la care facea referire dr. Doru Dobrescu.
IMUNOMOD, un medicament pe baza de plante
Elena Ionascu nu ofera foarte multe amanunte despre IMUNOMOD. Precizeaza, insa, ca medicamentul este obtinut din radacinile tatanesei, o planta care creste pe linga ape, pe terenuri umede, si ca substanta activa este obtinuta prin arderea acestor radacini. Alte date sint, insa, tinute sub tacere.
Substanta activa a acestui medicament a fost purificata in conditii de laborator, cu sprijinul prof. univ. dr. Nicolae Muresan, care a mentionat: „Am ajutat-o sa purifice substanta si sa interpreteze stiintific rezultatele obtinute prin tratamentul cu IMUNOMOD. Substanta inventata de Elena Ionascu nu este un panaceu universal, dar da rezultate spectaculoase in anumite afectiuni, in special in cele autoimune. Substanta a trecut testul de toxicitate la Institutul «Ioan Cantacuzino» din Bucuresti, dovedindu-se ca nu este toxica pentru pacienti. Elena Ionascu este o femeie deosebita, foarte inteligenta, cunoscatoare a mai multor limbi straine. In nici un caz nu este o vrajitoare, ci un adevarat om de stiinta“.
Dupa testarea cu succes pe animale, dr. Elena Ionascu a produs in cantitati mici medicamentul IMUNOMOD pentru a-l testa pe oameni. Ea a fost prima care l-a incercat, reusind sa scape de o artrita reumatoida. A urmat sotul ei, Corneliu Ionascu, care s-a vindecat de cancer pulmonar. Vazind ca da rezultate, a continuat tratarea cu IMUNOMOD a unor bolnavi care s-au oferit voluntari. „Am tratat cu IMUNOMOD aproape toate felurile de boli de piele, obtinind rezultate de-a dreptul spectaculoase in cazuri de psoriazis si lupus. De asemenea, am tratat peste 100 de cazuri de cancer, iar in circa 60 de cazuri de SIDA am obtinut o regenerare a ficatului si a sistemului imunitar, astfel incit bolnavii de SIDA sa nu mai faca infectiile care, de fapt, le provoaca moartea din cauza faptului ca organismul nu se mai poate apara. Acestea sint, insa, doar citeva din bolile care pot fi tratate cu IMUNOMOD“, a declarat dr. Elena Ionascu.
„Asa sintem noi, din invidie dam cu piciorul si aruncam cu noroi in realizarile altora“
Pentru Colegiul Medicilor Dolj, rezultatele tratamentelor – posibil de verificat, pentru ca dr. Elena Ionascu avea cite un dosar pentru fiecare bolnav tratat – n-au insemnat nimic. A fost mai usor ca – pe baza unor „sesizari“ misterioase – sa o acuze pe dr. Ionascu de „vrajitorie“. Dar nimeni nu s-a obosit sa-i asculte pe oamenii care cunosteau efectele IMUNOMOD, mai ales ca printre ei se aflau profesori universitari, farmacisti si chiar… medici. In rindul acestora din urma se numara dr. Daniel Aninoiu, cunoscut medic stomatolog craiovean, care era si… membru al Consiliului Colegiului Medicilor Dolj. „Dupa tratamentul cu IMUNOMOD, soacra mea – care suferea de artrita, obezitate si hipertensiune – a scapat de edeme si a ajuns la o tensiune de 12,5-13. Nu spun povesti, am vazut la mine in casa ce rezultate da acest medicament si stiu persoane care s-au vindecat de SIDA pe aceasta cale. Chiar si sefa Clinicii de Dermatologie din Bucuresti m-a rugat s-o pun in legatura cu dr. Ionascu, pentru ca stia despre rezultatele spectaculoase ale acestui medicament, mai ales in vindecarea psoriazisului“, mentiona dr. Daniel Aninoiu, acum membru in colectivul de conducere al Colegiului Dentistilor – Filiala Craiova. Despre „cercetarile“ efectuate de Colegiul Medicilor Dolj, dr. Aninoiu a precizat: „Colegiul Medicilor nici nu a vrut sa se uite pe rezultatele de laborator obtinute in urma tratamentului administrat de dr. Ionascu. Am incercat sa le explic, dar nimeni nu m-a ascultat. Asa sintem noi, din invidie dam cu piciorul si aruncam cu noroi in realizarile altora“.
Nici unii farmacisti craioveni nu erau straini de rezultatele IMUNOMOD, la nevoie avind incredere sa apeleze la acest medicament inca neomologat. „Eu am vazut rezultatele acestui medicament. A fost exceptional in tratarea Parkinson-ului, tremurul specific bolii disparind complet. Mi se pare total deplasat sa dai cu piatra si sa aduci acuzatii doctoritei Ionascu fara nici un temei, fara sa te bazezi pe o analiza a medicamentului IMUNOMOD. Dar asa sintem noi, românii, nu-i sprijinim pe cei care realizeaza ceva valoros, in schimb sprijinim impostura. E pacat, mare pacat…“, remarca farmacista Elena Popescu.
„Colegiul Medicilor Dolj ar face bine sa se lase de acuzatii nefondate“
In zelul lor de a o pune la zid pe dr. Ionascu, reprezentantii Colegiului Medicilor Dolj au acuzat-o de practicarea ilegala a medicinei, deoarece dupa pensionare nu a solicitat eliberarea autorizatiei de libera practica. Politia Municipiului Craiova a efectuat cercetarile in acest caz, trimitind dosarul Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova cu propunerea de neincepere a urmaririi penale. „Colegiul Medicilor Dolj ar face bine sa se lase de acuzatii nefondate si sa ancheteze cazurile sesizate de noi, in care este vorba de pacienti decedati din neglijenta medicilor, caci sint cazuri in care rezultatul anchetelor lor este asteptat de politie de ani de zile“, mentiona comisarul-sef Alexandru Dananae, comandantul Politiei Municipiului Craiova, imediat dupa finalizarea anchetei.
Dupa ce au verificat si ei investigatiile politistilor, procurorii craioveni au dat verdictul: neinceperea urmaririi penale. Dr. Elena Ionascu si-a dovedit astfel nevinovatia fata de acuzatiile proferate de Colegiul Medicilor Dolj. N-a mai rezistat, insa, umilintei la care fusese expusa de colegii de breasla si a plecat in Italia, la fiica ei, unde a inceput demersurile pentru brevetarea IMUNOMOD. Acum, dupa trei ani de la scandalul in care a fost tirita fara sa aiba nici o vina, Elena Ionascu se poate lauda ca a reusit peste hotare ceea ce nu reusise in tara ei: a obtinut pentru medicamentul IMUNOMOD brevetul european cu numarul 01912613.5-2107. Dupa plata taxelor de protectie a inventiei, urmeaza ca 17 tari europene – Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Elvetia, Lichtenstein si Turcia – sa-i elibereze titlul care atesta brevetarea inventiei si in baza caruia poate incheia contracte cu firme specializate. „Taxele sint destul de mari, asa ca voi plati mai intii pentru inregistrarea brevetului in Italia, Germania si Franta, apoi in celelalte tari“, a precizat dr. Elena Ionascu. Ordinea achitarii taxelor nu este intimplatoare, deoarece concerne farmaceutice internationale precum BAYER, PFYZER si MERCK s-au aratat interesate de fabricarea IMUNOMOD. Mai nou, cererea de brevetare a fost inregistrata si in SUA, institutiile americane abilitate considerind ca medicamentul doctoritei Ionascu constituie o noutate, implica un pas inventiv si este aplicabila industrial. Cit despre brevetarea medicamentului in România, dr. Elena Ionascu mai are de asteptat: „Am incercat de patru ori brevetarea in tara, dar nu am primit nici un raspuns pina acum“.