19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn tata vrea sa renunte la propriul copil

Un tata vrea sa renunte la propriul copil

Saracia in care traiesc multi dintre semenii nostri ii impinge de multe ori sa faca fapte condamnabile, poate, de restul societatii. Exista parinti care traiesc cu propriii copii la limita supravietuirii, sint insa altii, care ajunsi in pragul disperarii, renunta la pruncii carora le-au dat viata, lasindu-i prin spitale sau dindu-i in centrele de plasament. Fiecare caz de acest fel este diferit si nu poate fi condamnat pina la aflarea motivelor care au dus la abandon. Un astfel de parinte, constient de situatia materiala precara in care traieste alaturi de familia sa, este hotarit sa-si dea copilul in plasament. Barbatul a povestit ca sotia lui este grav bolnava, face des crize de comportament, a fost internata chiar si la Spitalul de Neuropsihiatrie Poiana Mare, iar acasa mai are doi minori, unul de sase, iar celalalt de cinci ani. A depus cereri la Directia de Asistenta Sociala si Drepturile Copilului Dolj, prin care consimte sa-si dea copilul in plasament, neavind posibilitati materiale si de teama ca micutului sa nu i se intimple ceva rau. Cererea lui Cornel Bonat este socanta: „Va cer ajutorul pentru ca dumneavoastra sa ma ajutati sa-mi dau copilul la Leagan sau altei familii, eu neavind posibilitati sa-l cresc!“.


Cornel Bonat si Florica Cornelia Bonat locuiesc in Bechet, judetul Dolj. Au trei copii, cel mare are sase ani, mijlociul – cinci si Ionut, o luna si jumatate. Venitul familiei consta in ajutorul social de 1.100.000 de lei si in alocatia celor doi copii. „De-abia reusesc sa le ofer mincare celor doi copii, nu am putere sa mai cresc unul, mai ales ca este atit de mic. S-a nascut prematur, la sapte luni, si nici pina acum nu a ajuns la greutatea corespunzatoare. Am aflat ca este si bolnav. Acasa imi este teama sa-l iau, sa nu se imbolnaveasca mai rau. Nici nu ar avea cine sa il ingrijeasca, iar sotia mea face des crize pe sistem nervos… Imi este frica sa las bebelusul cu ea! Dupa ce a nascut, am adus-o citeva zile acasa, dar a facut o criza atit de puternica, incit a spart toate geamurile de la casa. Am fost nevoit sa chem politia si s-o ducem la Spitalul din Poiana Mare. In acest timp bebelusul a ramas singur in spital si hotarisem sa-l dam in plasament“, a povestit tatal micutilor.


Barbatul a spus ca, dupa ce si-a externat sotia din Spitalul de la Poiana Mare, a fost chemat la Primaria Bechet si intrebat ce decizie au luat in legatura cu copilul. „Le-am spus ca l-as lua acasa, dar nu am cu ce sa-l cresc. Le-am zis ca sint de acord sa-l primesc acasa, ca nu renunt la el definitiv, dar ca o sa-l iau cind o sa mai creasca… Atunci m-au pus sa semnez o declaratie. A doua zi au venit, fara sa ma anunte, si mi-au lasat copilul in casa, cu sotia. Bebelusul era racit si nici nu au anuntat medicul de familie. Sotia era sub influenta medicamentelor si, nestiind ce sa fac, am adus-o iar la Spitalul Judetean Craiova. As vrea ca Ionut sa fie luat la leagan sau dat in plasament altei familii. Eu nu am nici pamint, nici serviciu si traiesc doar cu un milion pe luna!“, a spus Cornel.


Barbatul trebuie sa primeasca bebelusul acasa!


Reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Dolj au declarat ca au luat in evidenta cazul familiei Bonat. Atit copilul, cit si mama sint in continuare internati in Spitalul Judetean Craiova, deoarece starea de sanatate a micutului nu este inca stabila. „Copilul nu a ajuns la greutatea corespunzatoare si astfel trebuie sa mai stea internat sub supravegherea medicilor. Cererea tatalui de a-si da copilul se pare ca este in contradictie cu cea a mamei. Un asistent social al Directiei Copilului a mers si a discutat cu ea la spital. Femeia a depus chiar si o declaratie pe 2 februarie, prin care ne roaga pe noi, ca asistenti sociali, sa-i convingem sotul sa o accepte cu bebelusul acasa. In plus, sotul a semnat, initial, declaratia prin care era de acord cu primirea minorului la domiciliu… Daca insa isi pastreaza hotarirea de a nu-si lua copilul acasa, familia Bonat trebuie sa se adreseze Consiliului Local (CL) Bechet in vederea instrumentarii cazului: ancheta sociala, confirmarea celor declarate de sot. CL Bechet este apoi obligat sa ia legatura cu Directia Copilului, iar noi vom lua masurile corespunzatoare. Medicul de familie din comuna trebuie sa preia in evidenta micutul“, a precizat Cornel Baloiu, sef Serviciu relatii cu publicul, in cadrul DASDC Dolj.


Situatia financiara a familiei Bonat este cunoscuta de reprezentantii Primariei Bechet. „Au dosar social depus la primarie. In plus, Cornel Bonat locuieste in aceeasi casa si cu tatal lui, care este pensionar. Nu intelegem ce s-a intimplat, deoarece initial au fost de acord sa ia copilul acasa, dar dupa o saptamina s-au razgindit. Noi le oferim ajutor social, ajutor pentru incalzire, mai mult nu ne permite legea… Momentan, stim ca bebelusul este internat impreuna cu mama lui in spital, dar cind vor fi externati trebuie sa vina acasa. O sa ii sfatuim sa mearga sa isi inscrie copilul la medicul de familie pentru a primi lapte praf. In ceea ce priveste crizele nervoase pe care le are mama, am inteles ca acestea s-au produs dupa fiecare nastere, apoi si-a revenit. O sa tinem permanent legatura cu familia Bonat si cu Directia Copilului“, a declarat Aura Ghita, inspector Asistenta Sociala, in cadrul Primariei Bechet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS