15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStramutatii de lux - pusi in libertate de Parchetul Gorj

Stramutatii de lux – pusi in libertate de Parchetul Gorj

Justitia gorjeana continua sa isi dea cu stingul in dreptul. Dupa ce politistii gorjeni i-au retinut miercuri dupa-amiaza pentru 24 de ore pe Petre Ceausescu-Baleanu, fostul director al Exploatarii Miniere de Cariera (EMC) Jilt, si pe Ion Dadalau, contabil-sef la aceeasi unitate miniera, procurorul Gheorghe Constantinescu i-a pus ieri in libertate. Cei doi au fost adusi ieri-dimineata la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj. Ei au spus ca sint nevinovati si ca pot sa justifice tot ce au facut.


Acestia au fost audiati timp de peste doua ore, iar, la final, procurorul care se ocupa de acest caz a decis sa nu solicite instantei de judecata emiterea de mandate de arestare preventiva, pe motiv ca probele sint incomplete: „Cererea IJP Gorj, privind propunerea de arestare preventiva provizorie, a fost respinsa de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj. S-a considerat ca cercetarile in ceea ce ii priveste pe invinuitii Ion Dadalau si Petre Ceausescu-Baleanu sint incomplete, urmind ca in perioada urmatoare fata de cele dispuse de procuror sa fie continuate cercetarile si sa fie prezentat dosarul la Parchet, cu propunerile corespunzatoare. Nu pot sa va spun care sint probele incomplete. Sint niste chestiuni care tin de cercetare si de ancheta. Am stabilit un termen. Dupa expirarea termenului, dosarul va fi prezentat Parchetului Gorj. Mai sint si alte persoane implicate in acest dosar, dar prejudiciile in cazul lor sint mai mici“.


Ileana Juveloiu, avocata celor doi stramutati de lux, a spus ca acestia trebuie judecati in stare de libertate, iar fapta de care sint acuzati nu este de natura penala, ci civila. „Sint un contract si o conventie incheiate, iar aceste documente tin de partea civila. Sint doua expertize la dosar si exista diferente flagrante intre ele. Una este facuta de anchetatori, iar cealalta este facuta de un expert platit de noi“, a declarat Ileana Juveloiu.


Palma pe obrazul politistilor


Eliberarea celor doi stramutati de lux este o palma data politistilor gorjeni, care au dispus retinerea lor si au cerut arestarea preventiva a acestora. Decizia luata de procurorul Gheorghe Constantinescu este surprinzatoare, pentru ca acesta a studiat dosarul timp de o saptamina inainte de luarea masurii de retinere. Ceausescu si Baleanu au fost eliberati din arestul Politiei Gorj ieri, in jurul orei 16.00, cind le-a expirat ordonanta de retinere. In urma cu aproximativ o saptamina, fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, a fost si el eliberat din arestul politiei dupa cinci zile petrecute in spatele gratiilor, instanta de judecata respingind solicitarea Parchetului Gorj de prelungire a mandatului de arestare preventiva.


Vilele la control


Petre Baleanu-Ceausescu si Ion Dadalau sint acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Folosindu-se de informatii din interiorul societatii, acestia au cumparat case, cu citeva zeci de milioane de lei, in satul Stiucani, despre care stiau ca vor fi demolate, iar in locul acestora, unitatea miniera pe care o conduceau le-a construit vile in cartierul Primaverii din Tirgu Jiu, in valoare de citeva miliarde de lei. Suprafata construita a vilelor era mult mai mare decit cea a caselor cumparate, fara ca acestia sa plateasca in plus. Prejudiciul a fost stabilit la peste patru miliarde de lei.


Si alti capi ai mineritului gorjean sint cercetati penal pentru modul in care si-au construit vilele din cartierul Primaverii. Potrivit purtatoarei de cuvint a Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova, Elisaveta Dragut, Ion Vulpe, directorul fostei Companii a Lignitului, si alti mineri de frunte sint cercetati pentru felul in care si-au dobindit vilele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS