13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSotii Dinu de la Spitalul Municipal Caracal tin de scaune si cu dintii

Sotii Dinu de la Spitalul Municipal Caracal tin de scaune si cu dintii

Doctorul Viorel Dinu a implinit virsta de pensionare chiar in preajma concursului pentru postul de director al Spitalului Municipal Caracal. Pentru a ocupa acest post n-a fost o problema sa obtina derogare. Si a ramas si sef al Sectiei de Balneo-fizio-terapie, desi, tot anul trecut, Colegiul Medicilor Olt i-a acordat avizul pentru a-si practica meseria in sectorul privat, nu si in sectorul public. Pe autorizatia de libera practica, eliberata de DSP Olt, nu se face, insa, diferenta, asa ca directorul Dinu, cu derogarea de la minister in buzunar, n-a avut nici un fel de problema.


Doamna doctor Rodica Dinu e medic cardiolog si sefa sectiei din Spitalul Caracal. Are si Domnia-sa virsta de pensionare, insa nu s-a deranjat sa-si intocmeasca dosarul de pensie. In acest moment, din cei opt medici din Olt care au inaintat Colegiului Medicilor din România dosarele pentru o noua avizare, pentru a putea ramine in sistemul public si dupa indeplinirea virstei de pensionare, doi au primit avizul, celorlalti sase li s-au respins cererile. Printre acestia din urma se afla si sotii Dinu. Cei mai valorosi din spital, pentru ca plecarea lor la pensie ar lasa, chipurile, spitalul fara fonduri pentru respectivele sectii si asistentele si infirmierele pe drumuri.


Demisia din functii si scoaterea posturilor la concurs


Medicii Viorel Dinu, Octavian Nedelcuta, Contantin Conea, Florica Cojocaru, Daniela Popescu si Rodica Dinu sint cei sase care n-au mai primit avizul de la Colegiul Medicilor pentru a practica medicina in sistem public. Trei dintre ei au deja dosare de pensionare, iar perspectiva vietii tihnite de pensionar nu i-a speriat. In schimb, sotii Dinu trebuie sa se sacrifice pentru spital. Daca si-ar intocmi dosarele de pensionare, s-ar desfiinta sectiile, fiind singurii medici pe specialitatea respectiva. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu ar mai da bani pentru respectivele sectii, 100 de salariati, cum spune presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului Caracal – Paul Popescu, ar ramine pe drumuri. Alaturi de sectiile conduse de doctorii Dinu, ar fi afectata si linia de garda de la Pediatrie (prin pensionarea dr. Conea) si Serviciul pe dermatologie (prin plecarea dr. Nedelcuta). Este, pe undeva, chiar si o problema sociala, argumenteaza cei implicati in rezolvarea situatiei. Nici un moment nu s-a luat in calcul solutia detasarii pe aceste posturi a altor medici.


Pentru a iesi din impas, Consiliul de Administratie, care s-a consultat cu reprezentantii Colegiului Medicilor Olt, in sedinta de consiliu de marti, 1 februarie 2005, a gasit solutia. Sotii Dinu demisioneaza din functiile de sefi de sectie, iar acestea se scot la concurs. Cum, din experienta din judet, interesul pentru aceste posturi nu este impresionant, foarte probabil nu se vor prezenta solicitanti, iar forurile din Olt vor cere Colegiului Medicilor din România reanalizarea acestor dosare pentru care nu s-a acordat, initial, avizul. Daca, in schimb, acestia s-ar pensiona, CJAS n-ar mai contracta servicii si pentru respectivele sectii.


Inca sase dosare ale medicilor pensionabili vor fi trimise CMR


Posturile care ramin libere in urma pensionarii medicilor se anunta, in mod normal, cam cu trei luni inainte ca medicul viitor pensionar sa-si termine treaba. Directia de Sanatate Publica Olt, desi sustine prin reprezentantii sai ca a facut acest lucru, nu a putut dovedi, in cadrul sedintei de consiliu, ca a anuntat posturile ocupate de medicii vizati (cei cu dosare de pensie) in publicatiile de specialitate. Dar s-a angajat ca in cel mai scurt timp va face demersurile necesare pentru publicarea concursului pentru toate cele sase posturi ocupate de medicii care n-au primit avizul CMR.


Nici in celelalte spitale din judet lucrurile nu stau mai bine. Se organizeaza concursuri la care nu se prezinta nimeni, pentru ca specialitatile pentru care judetul Olt are nevoie de medici nu prezinta interes. Diferenta este ca, aici, medicii ajunsi la virsta pensionarii nu tin cu dintii de scaun, ci se pune problema cum pot fi pastrati.


La Colegiul Medicilor Olt se afla, la aceasta data, inca sase dosare ale medicilor pensionabili, care vor fi trimise spre analiza Departamentului de Avizare – Acreditare al Colegiului Medicilor din România. Sint medici din Spitalele Corabia, Bals si Scornicesti. Sint medici pentru care spitalele respective si DSP solicita avizul pentru a fi mentinuti in activitate, in sistem public, dupa virsta pensionarii. Si pentru care se va hotari in perioada urmatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS