22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDanny De Vito, Bill Clinton, Bill Gates si Sophia Loren, in vizita la Muzeul de Arta

Danny De Vito, Bill Clinton, Bill Gates si Sophia Loren, in vizita la Muzeul de Arta

Staruri de cinema, cintareti consacrati, politicieni si personalitati renumite din istoria lumii pot fi admirate zilele acestea la Muzeul de Arta din Craiova.


Cei care vor intra in foaierul Muzeului de Arta din Craiova sint intimpinati de o… figura de ceara. Daca treceti de panoul prin care se anunta prezenta unor exponate de la Muzeul Figurilor de Ceara din Sankt Petersburg si de la cunoscutul muzeu londonez „Madame Tussaud“, va veti afla in penumbra unei incaperi in care gazda principala este cunoscuta autoare de romane politiste Agatha Christi. Aplecata asupra unui caiet, viitor roman de succes, iscusita scriitoare este inconjurata de alte figuri elocvente ale epocilor trecute si prezente: David Copperfield, Danny DeVito, Sophia Loren si altii. Pasind mai departe, in camera de vizavi va veti intilni cu Jean Paul Belmondo, Affina Onassis, Rasputin, Jackie Chan, Hitler, Freddy Mercury, Christophor Columb, Napoleon Bonaparte, Fidel Castro, Bill Gates, Johannes Paul II sau Bill Clinton. Fiecare exponat este insotit si de explicatii, astfel ca vizitarea incaperilor cu figurine poate fi si o scurta lectie de cultura generala.


Insa cele mai interesante exponate il intruchipeaza pe Guliver chinezul, un barbat care masoara 2,46 metri inaltime, considerat cel mai inalt om care s-a nascut vreodata pe planeta noastra. El o tine in mina sa de gigant pe femeia liliputana, cel mai mic om, care a avut o inaltime de 62 de centimetri. Indianul nascut fara miini, ajuns artist de circ pentru ca facea un numar de tir cu arcul, este si el una dintre ineditele figurine de ceara expuse la Muzeul de Arta.


O munca titanica


O figura de ceara se confectioneaza intr-un interval cuprins intre doua luni si doi ani, fiind implicati numerosi specialisti: istorici, sculptori, formatori, implantatori de par, chimisti, coafori, cosmeticieni. Din ceara, de obicei, se realizeaza doar partile vizibile, corpurile fiind facute din lemn, ghips sau plastic. Din „reteta“ de preparare a unei figuri, un ingredient principal este ceara de albine in combinatie cu alte substante care sint pastrate in mare secret si care permit rezistenta fara deformari. „Chipul si miinile figurinelor se prelucreaza manual, insistindu-se asupra fiecarei caracteristici de fizionomie, asupra fiecarui rid. Dintii sint din portelan, iar ochii au fost realizati din sticla. Parul figurinelor este natural, iar pentru realizarea podoabei capilare se ia fiecare fir de par in parte si se planteaza in ceara“, a precizat Stefan Burfete, organizatorul expozitiei. Valoarea unui singur exponat se ridica la suma de aproximativ 6.000 de euro.


Daca va hotariti sa treceti pe la Muzeul de Arta pentru a vedea figurile, expozitia este deschisa pina pe 13 februarie, iar pretul unui bilet este de 50.000 de lei (30.000 de lei pentru copii).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU