22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate200 de craioveni, sanctionati pentru ca nu au curatat zapada

200 de craioveni, sanctionati pentru ca nu au curatat zapada

Ninsoarea abundenta din ultimele zile a dat de furca reprezentantilor autoritatilor locale, care au fost nevoiti sa lucreze incontinuu. Inca de simbata dimineata, angajatii primariei au demarat actiuni pentru sanctionarea craiovenilor care nu au inlaturat zapada din fata imobilelor in care locuiesc sau isi desfasoara activitatea. Aproximativ 200 de cetateni au fost amendati cu 500 de milioane de lei. Banii urmeaza sa fie folositi pentru comunitate, dupa cum a precizat primarul Antonie Solomon. Daca insa ninsoarea va continua, iar oamenii nu isi vor face datoria, suma se va mari semnificativ. Conform hotaririi consiliului local nr. 255/2003, cei care nu isi ridica zapada din fata incintei sint taxati de reprezentantii autoritatilor locale. Amenzile sint cuprinse intre 300.000 si 800.000 de lei, in cazul persoanelor fizice, si intre 800.000 si 16 milioane de lei pentru persoanele juridice.


Hotarirea stipuleaza ca „institutiile publice, agentii economici, celelalte persoane juridice si cetatenii au obligatia sa indeparteze, cu promptitudine, gheata si zapada de pe portiunile de trotuar din dreptul imobilelor in care locuiesc sau isi desfasoara activitatea. Zapada sau gheata se depune pe carosabil, linga bordura, fara sa impiedice circulatia si scurgerea apei in sistemul de canalizare“. In cazul in care contravenientul nu respecta obligatia de a inlatura zapada, organul constatator poate aplica, o noua amenda. In cazul societatile comerciale si institutiilor, va fi sanctionat conducatorul acesteia, patronul sau persoana care a avut sarcina de a urmari indeplinirea acestei obligatii.


Cersetorii – mina de lucru ieftina


Temindu-se sa nu fie sanctionati, o parte dintre craioveni au facut apel la cersetori pentru a scapa de zapada. Dupa ce au fost huiduiti pentru ca cereau bani pe strazi sau in fata bisericilor, cersetorii s-au reorientat. Au imprumutat lopeti si farase pentru a-si oferi serviciile celor cu dare de mina. „Sint liber decit duminica si vreau sa ma odihnesc, nu sa car zapada. Din aceasta cauza, am luat un cersetor care statea linga biserica Madona Dudu si i-am promis 100.000 de lei daca imi curata zapada din curte, dar si de pe trotuarul din fata portii. In fiecare an am apelat la acesti oameni, deoarece nu cred ca exista o societate specializata in astfel de servicii“, a spus un craiovean. Nu toti „angajatorii“ s-au dovedit insa la fel de darnici si, de nevoie, cersetorii au fost nevoiti sa munceasca doua, trei zile pentru doar 50.000 de lei.


„Nu am ce sa le pun copiilor pe masa. Inainte sa ninga, stateam in fata bisericii si mai veneau oameni cu dare de mina sa ma ajute. De cind a inceput sa ninga, nici nu mai ies oamenii din casa. Am fost nevoit sa dau zapada la o parte din fata casei unui doctor, pentru a lua si eu ceva de mincare pentru cei mici“, a povestit un cersetor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS