10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDepozitul ecologic de gunoi de la Mofleni risca sa infesteze Jiul si o sursa de alimentare cu apa a Craiovei

Depozitul ecologic de gunoi de la Mofleni risca sa infesteze Jiul si o sursa de alimentare cu apa a Craiovei

Depozitul ecologic de gunoi din cartierul craiovean Mofleni, construit de firma italiana SYSTEMA ECOLOGIC, risca sa devina o sursa de poluare pentru riul Jiu si pentru unele surse de alimentare cu apa a orasului, avertizeaza Garda de Mediu Dolj. Intr-o informare pe care a transmis-o recent prefecturii doljene, inspectorii de la mediu sustin ca actualul amplasament al depozitului (care nu a intrat inca in functiune) nu respecta mai multe norme de securitate a mediului, cu toate ca la vremea respectiva a obtinut toate avizele necesare pentru locatia de la Mofleni. Printre „dezavantajele“ amplasarii depozitului aici, inspectorii de mediu mentioneaza ca acesta se afla pe fosta albie a riului Jiu, „in apropierea digului de aparare impotriva inundatiilor, cu acceptul organelor teritoriale de gospodarire a apelor“. De asemenea, „in conditiile unei intretineri si exploatari necorespunzatoare, exista riscul infestarii apelor freatice din zona, afectind partial sursa de apa Breasta, desi Regia Autonoma de Apa Craiova si-a dat acceptul“, se mai scrie in raport.


Inspectorii au mai constatat ca distanta fata de zonele locuite nu este cea optima (normele si literatura de specialitate recomandind intre 500 si 1.000 de metri), desi s-a obtinut avizul organelor sanitare. In plus, „nu se cunoaste exact daca studiul de evaluarea impactului a luat in considerare riscul pentru ape in cazul unor seisme majore, precum si pericolul de inundare, alunecare de teren sau tasare“.


„Eu am avut acest punct de vedere si la vremea la care inca se umbla dupa obtinerea avizelor necesare, insa nu am fost cel care a contat. Intr-adevar, in conditii de exploatare necorespunzatoare, exista riscurile mentionate in raport. Acum este prea tirziu sa mai anulam ceva“, a declarat Ion Petrisor, comisar-sef al Garzii de Mediu Dolj. Precizam ca, prin contract, primaria craioveana a pus la dispozitia firmei italiene SYSTEMA ECOLOGIC, prin concesionare, terenul de la Mofleni, in care societatea a promis ca va investi aproximativ 30 de milioane de euro pentru realizarea depozitului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS