13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGardienii Publici din Olt vor ramine fara autoturismele de interventie

Gardienii Publici din Olt vor ramine fara autoturismele de interventie

Directia Generala a Finantelor Publice Olt va scoate la licitatie, saptamina viitoare, toate lucrurile de valoare ale Corpului Gardienilor Publici (CGP). Este vorba despre toate mijloacele mobile si imobile ale institutiei. Gardienii trebuie sa gaseasca o noua metoda pentru a interveni in cazurile de forta majora, deoarece autoturismele de teren cu care erau dotati, sapte autoturisme ARO, o Dacie 1310 si un Daewoo Nubira break, vor fi vindute.


„Firmele de paza trag de noi ca dintr-un hoit!“


Seful CGP Olt, Nicolae Tita, numit in functie la inceputul acestui an dupa demisia lui Vergil Sirbu (care si-a facut propria firma de paza si protectie), are sarcina ingrata de a recupera de la firmele beneficiare ale serviciilor de paza ale institutiei macar o parte din cele 7,7 miliarde de lei. Misiunea pare una imposibila, din moment ce suma in cauza reprezinta aproape jumatate din datoria pe care CGP o are de restituit la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale: 13,8 miliarde de lei.


„Am ajuns intr-o situatie fara iesire! Practic, toata ziua numai asta fac: alerg pe la toti cei carora noi le-am prestat activitati de paza, pentru a recupera o parte din bani ca sa apuc macar sa platesc din salariile celor 549 de salariati ai institutiei din judet. Si, culmea, majoritatea firmelor in cauza nu vor sa plateasca nimic, asta fie pentru ca nu au bani, fie ca nu vor – din diverse motive. Iar noi trebuie sa ne descurcam singuri. Ii vom da in judecata, alta solutie vad ca nu avem! Firmele concurente sint si ele pe faza, trag de noi ca dintr-un hoit, asa am ajuns! (…) Aveam o promisiune de la Primaria Slatina, de vreo 800 de milioane de lei, din totalul de 3,5 miliarde, cit ar trebui sa ne plateasca: 1,5 miliarde de pe vremea fostului primar Paunescu si inca pe atit cit s-a adunat pina acum, de la actualul primar. Se pare insa ca pot sa ne dea numai 400 de milioane! Sper ca domnul primar sa inteleaga pina la urma cum stam si sa ne ajute… Sintem intr-o situatie foarte grea. Asa cum spune legea in prezent, de la 1 aprilie ar urma sa ne desfiintam. Noi speram insa ca legea va fi modificata, deoarece asa am inteles din ultimele declaratii ale ministrului administratiei si internelor (Vasile Blaga – n.r.)“, a declarat Nicolae Tita. Acesta a spus ca intreaga situatie dificila in care a ajuns CGP Olt a fost cauzata de managementul defectuos al fostilor sefi ai institutiei sau, pur si simplu, prin simplul furt al unor sume, asa cum s-a intimplat in cazul lui Dorel Vochin, aflat acum in inchisoare pentru noua ani.


Printre institutiile si firmele de la care CGP Olt are bani de recuperat se numara SC AGROCOMERT SA – 26,9 milioane de lei, SC HIDROCONSTRUCTIA SRL Slatina – 130,5 milioane de lei, Primariile Baldovinesti (26 de milioane de lei), Corabia (205,3 milioane de lei), Leleasca (52 de milioane de lei) sau Directia Agricola Olt (50 de milioane de lei).


30% dintre gardienii olteni nu au studii liceale


Vestile rele pentru angajatii de la Corpul Gardienilor Publici Olt nu se opresc aici. Deoarece normele Legii nr. 371/2004, privind infiintarea Politiei Comunitare prevad faptul ca toti actualii gardieni publici care nu au studii liceale vor fi „excomunicati“ din rindul acestei bresle, 30% dintre gardienii olteni se pregatesc de somaj. Pina in prezent, aproximativ 50 de gardieni publici din Olt si-au dat demisia din rindurile institutiei. Acestia fie s-au angajat la alte firme de paza si protectie din judet, fie si-au cautat o slujba in alt domeniu.


„E pacat ce se intimpla deoarece, cel putin la mine, cei mai multi dintre gardienii fara liceu sint mai constiinciosi decit cei care au studii liceale. Iar acum am inceput sa raminem fara ei, deoarece pleaca singuri decit sa se trezeasca direct in somaj“, a spus Nicolae Tita, care a precizat ca majoritatea gardienilor se regasesc acum la firme unde au prestat servicii de paza cit timp au lucrat la CGP Olt.


Saptamina viitoare va avea loc licitatia in urma careia oricine va putea intra in posesia unuia din cele sapte autoturisme de teren marca ARO, o Dacia 1310 si un Daewoo Nubira, al carui pret de strigare va fi de 250.000.000 de lei.


Pina una-alta, seful CGP incearca marea cu degetul. Pentru a recupera macar o parte din banii pe care Primaria Slatina ii datoreaza CGP Olt, seful institutiei spune ca este gata sa-si ceara scuze in public fata de actualul edil, Darius Vilcov, pentru unele situatii create din „exces de zel“ de angajatii sai in campania electorala. Primaria Slatina va pastra aproximativ 100-150 dintre actualii gardieni publici. Ramine de vazut daca Vilcov se va sensibiliza in urma ploconirii actualului sef de la CGP Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS