13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApropiatii regimului PSD s-au infruptat cu fonduri UE prin ADR 4 Sud-Vest Oltenia

Apropiatii regimului PSD s-au infruptat cu fonduri UE prin ADR 4 Sud-Vest Oltenia

Directoarea ADR, Marilena Bogheanu, sustine ca nu a fost supusa presiunilor politice, desi, pina la urma, s-a inscris in PSD


Consilierul doljean Gelu Visan o acuza pe directoarea Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia ca in timpul mandatului sau o mare parte din fondurile europene au fost directionate catre firmele clientelei politice a PSD. Printre cazurile de demnitari sau apropiati ai acestora care au beneficiat de finantari europene aprobate de ADR 4 Sud-Vest Oltenia enumeram SC COMREM SA – proiect de 48.989 de euro pentru modernizarea unei statii de betoane, la care actionar este fostul subprefect de Olt, Zoltan Erdely, SC GALAXY SRL – 40.819 euro, pentru deschiderea unui post de radio (societatea fratelui deputatului PSD Eugen Nicolicea), SC SANDANIC SRL – 47.177 euro, pentru o tipografie (a familiei Sanda si Nicolae Mischie – seful PSD al Consiliului Judetean Gorj si ulterior presedinte al Consiliului de Dezvoltare Regionala, care coordoneaza ADR Oltenia) si SC MECTYL SRL, a lui Mugurel Surupaceanu, ulterior prefect de Gorj (care a luat 3,4 miliarde de lei pentru infiintarea unei sectii de productie de usi de interior).


Unele firme au cistigat mai multe proiecte


Alte firme care au mai beneficiat de fonduri europene sint SC FANIROM COM SRL (a fratelui presedintelui Consiliului Judetean Vilcea, Iulian Comanescu) si SC BARO VOIAJ SRL (se pare, a Aurorei Trasca, o apropiata a lui Nicolae Mischie). Societatea EDVAUR SRL Novaci, care a obtinut 26.000 de euro pentru un proiect de exploatare a granitului, este in cercetari la PNA. Unele persoane au obtinut chiar trei finantari pe firme diferite. Asa este cazul SC PRIMACON SRL Slatina, care a obtinut o data 99.500 de euro, iar sub titulatura SC BALTOI PRIMACONS SRL a mai luat 50.000 de euro si apoi 31.797 euro. La SC BALTOI PRIMACONS SRL asociat unic este Baltoi C. Octavian, iar la PRIMACON – fiul acestuia, Baltoi Constantin Bogdan. Una dintre firme ar fi cistigat si un proiect national de reabilitare a liceelor, in valoare de 3,2 milioane de euro. Despre Baltoi senior se spune ca ar avea influente puternice in mediul politic, informatii neconfirmate pina in prezent. Directoarea ADR Oltenia, Marilena Bogheanu, sustine ca stia de legaturile de rudenie dintre patronii unor firme si demnitari sau oameni politici, dar ca legislatia nu permitea la vremea respectiva sa le respinga proiectele (deoarece legea anticoruptie si a conflictului de interese a fost adoptata in 2003). „Stiam ca sint rudele lor, dar nu le puteam respinge proiectele pe acest motiv, pentru ca ma puteau da in judecata. Domnul Mischie a facut presiuni asupra mea si a zis ca ma da jos daca nu-i aprob proiectele. Cu toate astea, i-am respins doua dintre ele, iar la cel cistigat i-am aprobat doar 47.000 de euro, desi cerea 60.000 de euro“, a declarat Bogheanu. Ca sa le demostreze celor de la putere ca nu face „jocurile PD“, doamna Bogheanu a marturisit ca s-a inscris in 2004 in… PSD! Intimplator sau nu, majoritatea celor mentionati cu proiecte cistigate erau membri ai acestui partid si aveau sa devina in scurt timp demnitari PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS