22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii din Scornicesti l-au uitat pe ctitorul „Epocii de Aur“

Locuitorii din Scornicesti l-au uitat pe ctitorul „Epocii de Aur“

„Intreaga desfasurare a lucrarilor Congresului al XIII-lea al Partidului Comunist Român a pus in lumina inca o data adevarul ca, pentru partidul nostru, pentru tara, pentru intreaga natiune, constituie o sansa extraordinara sa-l aiba in frunte in aceasta epoca plina de consecinte in ceea ce priveste viitorul Republicii Socialiste România, pe inflacaratul patriot revolutionar, pe ginditorul si omul de actiune NICOLAE CEAUSESCU, barbat de stat de anvergura internationala, care continua cu stralucire traditia marilor conducatori ce s-au ivit din sinul poporului român in momentele de rascruce ale istoriei si l-au condus prin vremi catre implinirea nazuintelor de libertate sociala si nationala, de dreptate si adevar, de bunastare si fericire, care l-au animat dintotdeauna; uralele, ovatiile, aclamatiile care au izbucnit din inimile tuturor participantilor in momentul realegerii sale in functia de suprema raspundere in partid exprimau de fapt impresionanta unitate de gind si simtire a tuturor românilor, bucuria lor in fata acestui act de importanta nationala, mindria lor de a se sti fauritori ai propriei istorii, increderea lor nestramutata in viitorul luminos al patriei noastre libere, independente si suverane“. Asemenea discursuri la adresa fostului presedinte al RSR puteau fi citite inainte de 1989 in toate ziarele din tara. Inflacaratele vorbe erau menite sa atinga coarda sensibila a fauritorului Epocii de Aur. Acum, cei tineri isi aduc aminte de el doar din cartile de istorie, iar cei mai in virsta il regreta. Daca ar mai fi trait, Nicolae Ceausescu ar fi implinit ieri 87 de ani.


„Stiu de la ai mei ca faceau cumparaturi pe cartela. Nasol!“


La Scornicesti, localitatea natala a lui Nicolae Ceausescu, oamenii nu se mai gindesc de mult la acesta. Strazile erau ieri aproape pustii. Daca pronunti numele lui Nicolae Ceausescu, oamenii fie te privesc cu uimire, de parca le-ai vorbi despre cine stie ce fantoma, fie zimbesc cu tilc. „Ceausescu a fost om! Da’ l-au impuscat ca pe un ciine, ca, daca mai traia, tot el conducea acum tara asta! Ne ducem de ripa, nu vedeti? Toata ziua vezi la televizor numai crime, violuri, furturi de miliarde… Someri peste tot. Pai, pe vremea lui Ceausescu, se auzea de asa ceva? Pe criminali si pe hoti ii baga la inchisoare de-i cumintea. Nu ca acu’, sta citeva luni si apoi ii da drumu’ ca, cica, nu suporta ala inchisoarea! Sa bage, domne’, din nou, pedeapsa cu moartea, sa vezi cum se cumintesc toti!“, a spus Ilie Matei din Scornicesti.


Pe cei mai tineri, elevi de liceu sau de virste mai mici, aproape ca nici nu mai are sens sa-i intrebi. „Aaa, presedintele impuscat? Da, imi amintesc, dar numai din cartile de istorie… Eram prea mic, nu mai stiu cum era. Bine nu era oricum, ca nu aveam mai nimic prin casa. Stiu de la ai mei ca faceau cumparaturi pe cartela, nu gaseai nimic daca nu aveai relatii la magazin. Nasol!“, a spus unul dintre tinerii intrebati, elev in clasa a XI-a la Liceul Agricol din localitate.


Primarul din Scornicesti, Constantin Nedelea, este si el uimit ca Nicolae Ceausescu a fost uitat: „Asa e lumea. Mai uita, mai este acaparata de alte probleme. Acum doi ani s-a organizat ceva prin oras de catre Partidul Muncitoresc Român, dar de atunci nu a mai venit nimeni sa organizeze ceva in acest sens. Si e pacat, ca a fost cineva important la viata lui si a facut lucruri care au ramas“.


„Erau saraci rau, erau si multi…“


Marin Nicolae are 69 de ani. Locuieste la nici zece metri de casa natala a fostului fauritor al Epocii de Aur si isi aminteste de acesta cu drag. „Era om bun, nu cum zice lumea acum. Tin minte ca, atunci cind era mic, tat’su, nea Andruta, venea la noi cu un ciurel de griu ca sa-i dam faina, ca tata avea o risnita din aia veche. Erau saraci rau, erau si multi, ca dormeau intr-un pat, patru la un cap, alti trei-patru la celalalt cap al patului! Abia apoi s-au ridicat, dupa ce a intrat el in UTM (Uniunea Tineretului Muncitoresc – n.r.) si mai sus (…) Nu pe vremea lui s-a facut totul? Cai ferate, hidrocentrale, scoli, drumuri, blocuri si cite si mai cite. Cite s-au mai facut dup-aia? Mai mult s-a furat! A fost partidul lui, Partidul Comunist Român, care se ingrijea de toate. N-aveai serviciu, te duceai la Sfatul popular sau la partid si te ajuta. Iti gasea casa si masa, te punea in regula cu toate. Acum, s-a spulberat totul. De 14-15 ani o ducem tot mai rau, nu vedeti? Cine e acum la putere nu se mai gindeste la oameni“, a spus Marin Nicolae.


De casa unde s-a nascut Nicolae Ceausescu se ingrijeste acum Emil Barbulescu, nepotul sau, care sta intr-o casa cu un etaj amplasata chiar linga vechea casuta a lui Andruta si a Lisandrei Ceausescu. De la vecini aflam ca Barbulescu nu prea indrageste ziaristii. Rar iese din casa si numai atunci cind este vorba despre lucruri importante. Nici la mormintul parintilor lui Nicolae Ceausescu nu exista vreun semn ca cineva si-a mai amintit de ei in ultimul timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS