7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFratii Mihailescu au dedus TVA de zeci de miliarde de lei cu facturi fictive

Fratii Mihailescu au dedus TVA de zeci de miliarde de lei cu facturi fictive

Cei doi actionari si-au vindut intre ei mai multe bunuri plimbind banii, in timp ce firmele pe care le patronau aveau datorii de peste 120 de miliarde de lei


In urma declansarii scandalului returnarilor ilegale de TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, au inceput sa iasa la iveala nume noi de societati comerciale care au beneficiat de clementa unor angajati ai finantelor doljene. Daca pina acum in presa au fost vehiculate nume de firme apartinind lui Genica Boerica, Samir Sprinceana, Jean Fotescu sau Adrian Berceanu, iata ca nici celebrii frati Mihailescu nu au stat cu miinile in sin si au dat tunuri de zeci de miliarde de lei prin firmele pe care le detin. Matrapazlicurile prin care cei doi afaceristi au obtinut in mod ilegal bani publici in anii 2001-2003 au ajuns si pe masa procurorilor de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova.


Una dintre firmele detinute de fratii Mihailescu, SC Exterra Impex SRL Craiova, a solicitat in noiembrie 2002 restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoarea adaugata in suma de 10,8 miliarde de lei, aferenta cumpararii unui teren in extravilan de la o alta firma de familie, SC Zaharul SA Calafat. Dupa ce au studiat dosarul de rambursare, inspectorii de la DGFP Dolj au stabilit ca SC Exterra Impex SRL avea de primit 10,7 miliarde de lei, bani care i-au si fost virati in cont in decembrie 2002. Terenul cumparat de la SC Zaharul SA Calafat a fost platit in totalitate cu numerar pe baza de chitante, lucru pentru care firma a fost amendata de catre Directia de Control Fiscal cu 50 de milioane de lei pentru depasirea plafonului maxim admis de lege pentru platile zilnice. Ca urmare a unei note de constatare intocmite de Garda Financiara Centrala, organele de control ale DGFF Dolj au luat la puricat datoriile pe care le avea catre bugetul de stat SC Zaharul SA Calafat. Rezultatul a fost mai mult decit surprinzator chiar si pentru o parte a functionarilor fiscului. Conform rezultatelor controlului, in perioada octombrie 2001 – octombrie 2002, Zaharul Calafat a dedus ilegal, in baza unor facturi fictive, TVA de peste 38 de miliarde de lei, din care numai in octombrie 2002 aproape 11 miliarde de lei. Aceasta este de fapt si luna in care Zaharul Calafat a emis factura de vinzare a terenului intravilan in valoare de 67,5 miliarde de lei catre cealalta firma a fratilor Mihailescu, SC Exterra Impex SRL. Dincolo de rambursarea celor zece miliarde de lei, tranzactia cu pricina demonstreaza ca valoarea unei parti a bunurilor SC Zaharul SA Calafat era de doua ori mai mare decit suma obtinuta de lichidatorul desemnat de Tribunalul Dolj pentru scoaterea la licitatie a bunurilor firmei fratilor Mihailescu, societate care acum nu mai exista, deoarece a intrat in faliment din cauza datoriilor. De asemenea, la data restituirii TVA catre SC Exterra Impex, cealalta societate, Zaharul, datora bugetului de stat peste 30 de miliarde de lei reprezentind… TVA de plata si in care se includea si taxa pe valoarea adaugata colectata din livrarea bunurilor catre Exterra.


Mihailestii si-au pus la bataie toate cele patru firme pe care operau


Tranzactiile dintre firmele fratilor Mihailescu sint confirmate si de raportul la care lucreaza procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova. Conform datelor din dosar, in perioada 2001 – 2003, intre SC Extensiv Com SRL Calafat, SC Zaharul SA Calafat, SC Exserv SRL Craiova si SC Exterra Impex SRL Craiova, toate avind aceiasi actionari majoritari, au avut loc o serie de tranzactii cu terenuri, operatiuni ce au fost generatoare de rambursari sau compensari de TVA. Asa se face ca, dupa ce a cumparat terenul de la Zaharul Calafat si a obtinut rambursare de TVA de peste zece miliarde de lei, Exterra a vindut cei 33.000 de metri patrati de teren SC Extensiv Com SRL, pentru suma de 16 miliarde de lei. Dupa ce si-au plimbat banii dintr-un buzunar in altul, fratii Mihailesu au cerut si au obtinut de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, in numele SC Extensiv, regularizarea prin compensare a sumei de 1,9 miliarde de lei. La aceasta se adauga faptul ca, asa cum reiese din bilantul contabil intocmit la 31 decembrie 2003, Exterra Impex nu realiza operatiuni taxabile, astfel ca diferenta de 8,2 miliarde de lei de TVA nu era deductibila. Extensiv Com a mai obtinut alte 7,7 miliarde de lei reprezentind rambursari de TVA in perioada aprilie – mai 2003, la baza acestora stind achizitionarea unor active corporale de la celelalte firme pe care le detineau, SC Exalcom SRL Craiova si SC Exserv SRL Craiova. Pe baza unor asemenea operatiuni, Extensiv Com Calafat a obtinut in 2003 rambursari de TVA de peste 14 miliarde de lei, in timp ce Exserv, Exalcom, Zaharul si Extensiv figurau in evidentele fiscale cu datorii neachitate la bugetul de stat de peste 120 de miliarde de lei. Mai mult, dupa cum reiese din documentele aflate la dispozitia procurorilor de la Curtea de Apel Craiova, pentru a obtine cele 14 miliarde de lei rambursari de TVA, SC Extensiv Com a intocmit documente fictive cu care i-a indus in eroare pe functionarii finantelor doljene. Aceste fapte intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de fals intelectual, uz de fals si inselaciune conform articolelor din codul penal, aspecte care au ajuns pe masa procurorilor in 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS