19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGroapa de gunoi a Craiovei s-a mutat in cartierul 1 Mai

Groapa de gunoi a Craiovei s-a mutat in cartierul 1 Mai

Intr-o curte amplasata la doar citiva metri de blocurile H de pe strada Victor Papilian, din cartierul craiovean 1 Mai, proprietarul a infiintat un centru de colectare a sticlelor de plastic. Aceasta afacere a transformat zona intr-o adevarata „groapa de gunoi“. „Oamenii containerelor“ si sute de romi vin zilnic cu sticle adunate din ghetourile orasului sau chiar din groapa de gunoi de la Mofleni, iar pentru un kilogram de peturi obtin 5.500 de lei. Mizeria si mirosul pestilential i-au revoltat pe locuitorii din zona, care au cerut mutarea „depozitului“. Societatea comerciala are insa toate autorizatiile necesare, atit din partea Prefecturii Dolj, cit si de la alte institutii abilitate, pentru colectarea deseurilor, atit din carton, cit si din mase plastice, precum si acte de proprietate pe terenul respectiv.


Locuitorii de la blocurile H, din cartierul craiovean 1 Mai, traiesc de aproximativ trei saptamini un adevarat cosmar. Oamenii sint revoltati de mizeria si mirosul pe care sint nevoiti sa le suporte. Sute de romi trec zilnic spre centrul de colectare a deseurilor de pe strada Doctor Victor Papilian, aducind in carute peturi adunate de prin containere. „De citeva saptamini sintem ingroziti. La doar citiva metri de blocuri se colecteaza sticle de plastic. Nu am fi avut nimic impotriva daca se deschidea o afacere, dar nu cu sticle adunate de prin gunoi. Cind este mai cald sau bate vintul nu mai iesim afara din cauza aerului irespirabil. Nu mai deschidem nici ferestrele“, a povestit nemultumit Marius Popescu, unul dintre locatarii blocurilor H.


Locuitorii de pe strada Victor Papilian sint hotariti sa mearga in audiente la primarie, dar si la Agentia pentru Protectia Mediului si Directia de Sanatate Publica. Oamenii se tem ca sanatatea le-ar putea fi pusa in pericol. „Zona in care locuim a fost, intr-adevar, acum multi ani, zona sociala, dar a fost transformata in zona locuibila. Acum se pare ca groapa de gunoi a orasului se muta, incet-incet, de la Mofleni in cartierul 1 Mai! Este imposibil sa le fie eliberat cineva autorizatii pentru colectare de peturi in cartier! Edilii Craiovei nu s-au deplasat la fata locului sa vada la ce distanta se afla blocurile si casele? Daca ii eliberau autorizatii pentru o astfel de afacere, sa-i fi dat teren la marginea Craiovei. Curtea e plina de sticle murdare, care zac de peste doua saptamini. Nu le transporta macar in alta parte. O sa stringem semnaturi de la toti locuitorii si o sa mergem la toate institutiile abilitate sa depunem reclamatii!“, a spus Florentina Mitrea.


Societatea detine autorizatiile necesare


Conducerea societatii s-a aratat mirata si revoltata de parerea vecinilor, neintelegind motivele acestora. „Societatea se numeste CIB Pet SRL, este un centru de colectare «punct de lucru», pentru care avem toate autorizatiile necesare desfasurarii activitatii de colectare a deseurilor de hirtii, cartoane, dar si de mase plastice. Intr-adevar, peturile sint adunate de prin containere, dar noi le depozitam in centru doar citeva ore. Se mai intimpla in unele zile sa nu reusim sa transportam tot ce colectam si astfel sa mai ramina peste noapte peturi in curte. Cu ce ii deranjeaza pe ei? Noi am pastrat distanta de peste zece metri fata de intrarea in blocuri“, a declarat patronul societatii.


Actualul prefect de Dolj nu are cunostinta despre acest depozit, insa a precizat ca va trimite o echipa sa cerceteze amplasamentul centrului de colectare. „In primul rind, la eliberarea unor autorizatii pentru un depozit de colectare a deseurilor trebuia studiat impactul pe care deseurile le au asupra mediului, precum si a locuitorilor din zona. Daca este vorba despre peturi adunate din containere, este foarte grav, iar zona in care este amplasat depozitul este clar necorespunzatoare. Chiar o sa trimit o echipa la fata locului, care sa cerceteze aspectele negative pe care l-ar putea provoca depozitul. Nemultumirea oamenilor este fireasca, iar noi o sa luam masurile corespunzatoare“, a declarat Nicolae Giugea, prefectul judetului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS