25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCartier de lux linga cotete de porci si tone de gunoaie

Cartier de lux linga cotete de porci si tone de gunoaie

• Citeva zeci de locuitori din cartierul de lux Primaverii din Tirgu Jiu nu mai pot sa traiasca linistiti, din cauza cotetelor de porci si pasari din zona caselor de stramutati • Din datele centralizate de primarie, exista peste 150 de cotete si gradini de zarzavaturi • Pe linga cotete, exista o multime de sobolani, ciini, gaini moarte si mormane de gunoi, dar si resturi menajere, care constituie un adevarat focar de infectie • Primarul Florin Circiumaru a declarat ca a aminat problema cotetelor pentru luna martie a acestui an, cind a promis ca va da startul operatiunii de demolare


In mod paradoxal, toate strazile din cartierul Primaverii, unde si-au contruit vile de lux potentatii care au rascumparat case in zonele miniere, poarta nume de flori, cu toate ca gunoiul este la el acasa. Aici exista strazile: Viorelelor, Bujorului, Ghiocelului, Orhideelor si Pelinului, toate ducindu-te cu gindul la puritate si curatenie. Dar, in cartierul Primaverii sint sobolani, excremente, animale moarte, o balta care vara emana un miros greu de suportat si foarte multi ciini care circula liberi pe stradutele desfundate. Pe linga luxul orbitor al vilelor unor potentati, precum Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, mai exista si casele modeste ale adevaratilor stramutati. Acestia sufera de pe urma cotetelor si a orasenilor care ocupa, fara forme legale, terenuri private, dupa cum a precizat primarul Florin Circiumaru. De altfel, de zeci de ani, in zona au fost construite mereu cotete si gradini, acestea fiind intinse in prezent pe o suprafata de aproximativ un hectar. Nici una dintre constructii nu are autorizatie de la primarie si nimeni nu a platit vreodata impozit pe teren sau pe cladire.


„Copiii mei se joaca printre sobolani“


Disperarea locuitorilor din apropierea cotetelor a atins apogeul in ultimele saptamini, mai ales ca primarul Florin Circiumaru a promis la sfirsitul anului trecut ca va incerca sa rezolve problema constructiilor ilegale. Cetatenii sustin ca sint nevoiti sa traiasca in conditii deosebit de grele, cu toate ca locuiesc intr-un cartier de lux. „Copiii mei stau in curte si de multe ori vad cum trec sobolanii pe acolo! Nu stiu cum de nu s-au imbolnavit pina acum. Anul trecut a trebuit sa ne uitam cum mizeriile de la porci se infiltrau in fintina noastra. Avem soareci peste tot. Primaria nu le-a zis nimic pina acum proprietarilor de cotete“, a declarat Liliana Stan, locatara a unei case din Primaverii.


Multi dintre cei care nu stiu ce sa mai faca pentru a scapa de tonele de gunoi si de cotete, spun ca sint nevoiti sa plece de acasa cu o piine in plasa, pentru a scapa de ciinii din cartier. „Asta-i strada noastra, plina de noroi, gunoaie si ciini! Nu se mai poate: sobolani, ciini morti, anul trecut a fost si un porc mort. In loc sa duca gunoiul la container, cei cu cotetele il arunca pe cimp. Nu avem nici lumina!“, a povestit Ioana Tudor. Cei care vin in zona sa isi hraneasca animalele au evitat sa vorbeasca. Oamenii sustin ca de zeci de ani se ocupa de cresterea porcilor si ca, daca primaria va veni sa le demoleze constructiile, nu vor avea ce sa faca si vor pleca. „Eu am 88 de ani si stau la bloc. Am un cotet de porci si o gradina. Sint si sobolani, dar noi ducem carnea la control. Nu-i pamintul nostru si nici nu am platit niciodata nimic la impozite! Plecam, ce sa facem!“, a spus Victoria Roventa, care locuieste intr-un bloc din cartierul Olari.


Lantul slabiciunilor…


Citiva cetateni au depus reclamatii la mai multe institutii, insa pina acum nimeni nu a miscat un deget. Gheorghe Fometescu, seful Inspectoratului Teritorial de Mediu Gorj, a spus ca nu are nici un fel de instrument legal la dispozitie pentru a lua masuri: „Nu stiu de nici un fel de plingere. Este treaba celor de la Garda de Mediu, nu a noastra. Noua ministerul ne-a promis ca Garda va trece in subordinea noastra, dar vad ca pina acum nu s-a intimplat asa. Daca veneau la noi cu vreo reclamatie, noi trimiteam acolo un inspector cu cei de la Garda de Mediu“.


Reprezentantii Garzii de Mediu Gorj au afirmat ca nu pot sa efectueze nici un fel de control la cotetele din Primaverii, intrucit Primaria Tirgu Jiu si Inspectia Sanitara de Stat trebuie sa faca acest lucru: „A trecut o doamna pe la noi cu o reclamatie si i-am explicat ca primaria si DSP trebuie sa intervina. Conform legislatiei in vigoare, dinsii pot sa ia masuri si sa dispuna sanctiuni. Noi nu putem sa mergem acolo. DSP ar putea da amenzi. Sint focare de infectie“, a declarat Dumitru Petecel, comisar in cadrul Garzii de Mediu Gorj. La rindul sau, Aristica Morosanu, directorul Directiei de Sanatate Publica Gorj, a declarat ca stie despre existenta unei sesizari, insa i-a telefonat doctorului Dineata, seful Inspectiei Sanitare de Stat, pentru a-l „pune in garda“ ca trebuie sa ofere ziaristilor raspunsuri legate de situatia cotetelor. „Avem o sesizare si cred ca luni o sa mergem cu o echipa la fata locului, insa primaria trebuie sa verifice in ce masura e incalcata legislatia, daca trebuie mutate cotetele, sa-i amendeze daca nu au construit legal!“, a afirmat doctorul Dineata.


Ultimul din „lantul slabiciunilor“ este primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru. Acesta sustine ca a incercat moblilizarea tuturor factorilor cu raspundere in domeniu. „Au venit si la mine de multe ori cetatenii de acolo. I-am aminat pina dupa Craciun. Pina la 1 martie au termen sa termine cu porcii cei cu cotetele. I-am anuntat! Nici noi nu putem sa facem prea multe, caci terenul este pe numele a cinci-sase familii, deci este proprietate privata. Cei cu cotetele nu au acte. Eu i-am indrumat pe cei care au facut reclamatia si catre Mediu si DSP. Trebuie s-o luam pas cu pas. De la 1 martie insa vom lua masuri“, a promis edilul din Tirgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU