22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii de pe strazile Arad si Brasov traiesc intr-un focar de infectie

Locuitorii de pe strazile Arad si Brasov traiesc intr-un focar de infectie

Extinderea zonei locuibile a Craiovei a determinat numeroase familii sa isi aleaga un teren pentru construirea unei case in zone din cele mai marginase ale orasului. Oamenii au obtinut autorizatii din partea primariei pentru a-si ridica imobile, au investit sute de milioane de lei si au sperat ca, intr-o zi, vor avea si conditiile necesare. Au avut si promisiuni din partea autoritatilor ca modernizarile isi vor face aparitia. Au trecut citiva ani si multi dintre locuitorii din zona nu beneficiaza de curent, canalizare, apa potabila. Zeci de familii de pe strazile Arad si Brasov, situate intre cartierul Catargiu si Lunca, sint izolate. Nu au iesire in bulevard, nu au acces nici macar la una dintre stradute, mizeria este la ea acasa, iar canalul de scurgere a apelor menajere trece chiar prin dreptul ferestrelor lor.


Multi dintre locuitorii cartierului Catargiu nu stiu unde sint situate strazile Arad si Brasov. De existenta acestor oameni se pare ca si autoritatile au uitat de mult. Edilii se ocupa, in schimb, de planuri de investitii majore in centrului orasului, de fintini arteziene! Dar, la periferia orasului Craiova, oamenii traiesc in focare de infectie, fara cele mai elementare conditii de igiena.


Pe linga zidurile caselor, curg apa menajera si mizeria din canalele de scurgere


De peste cinci ani, multi craioveni si-au vindut apartamentele ca sa isi construiasca o casa. Oamenii si-au cumparat terenuri si si-au ridicat case la marginea cartierului Catargiu. „Am investit tot ce am avut. Ne-am ridicat locuinte, dar conditiile pe care sintem nevoiti sa le suportam sint sub pragul decentei. Majoritatea sintem intelectuali, am muncit pentru fiecare coltisor ridicat. Am avut numeroase promisiuni din partea Primariei Craiova ca in zona vor fi planuri de investitii, dar au ramas vorbe“, a povestit Dumitru Vatu, locuitor de pe strada Brasov. La insistentele locuitorilor din zona si in urma numeroaselor sesizari depuse la primarie, anul trecut, autoritatile s-au deplasat la fata locului. „Au venit acum vreo sase luni. Au promis ca vor trimite echipe care sa tubeze canalul de scurgere. Prin santul de linga zidul casei curg apa menajera si mizeria din canalele de scurgere ale locuitorilor din Catargiu. Toata mizeria din WC-uri se scurge pe aici, iar mirosul este insuportabil. Avem copii si in orice moment se pot imbolnavi. Cind ploua, mizeria din santuri patrunde in curti, iar vara stam cu ferestrele si usile inchise din cauza mustelor care se string. Atrasi de mizerie, sute de ciini si-au facut adapost in jurul locuintelor noastre!“, a povestit Sofia Vaduva. Autoritatile au promis ca le vor amenaja si o strada de acces. Au trimis pietrisul si dalele necesare, dar nu a venit nimeni sa se apuce de lucrare.


Fara apa, canalizare, curent…


Apa potabila au doar locuitorii norocosi, „de la strada“, restul familiilor fiind nevoite zilnic sa care galeti cu apa de la vecini. Unii locuitori nu aveau nici curent electric, dar vecinii le-au permis sa se lege si ei la cablurile lor. „Traim mai rau ca in cel mai indepartat catun de la tara. Caram apa in butoaie, tragem curent de la vecini!“, a spus unul dintre locuitori. Singurele mijloace de transport pe care le au la dispozitie le pot lua din statiile de la Lunca sau de la aprozarul din Catargiu. Locuitorii povestesc ca fac tot posibilul sa nu intirzie mai mult de ora 18.00. „Chiar daca avem treaba, ne grabim sa prindem autobuzele ca sa nu ne prinda noaptea. Nu am vedea nici macar pe unde calcam, iar haitele de ciini ar fi un adevarat pericol. Avem copiii studenti si sintem nevoiti sa ii asteptam in bulevard, cind se intuneca“, a mai spus Sofia Vaduva.


Nici in privinta adresei, oamenii nu sint lamuriti. Cei de pe strada Arad sint trecuti ca avind domiciliul pe strada Brasov si invers. „In planul urbanistic zonal eliberat de primarie exista cele doua strazi, le-au denumit, ba chiar au aplicat si tablite la capetele lor. In schimb, ne-au eliberat certificate de nomenclatura stradala haotic. Doamna Sofia Voda are trecuta in buletin adresa pe strada Arad, nr. 17, cu toate ca stie ca locuieste pe strada Brasov. Avem autorizatiile de construire a caselor, dar si certificatele de nomenclatura stradala date haotic“, a precizat Dumitru Vatu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS