Acasă Actualitate Ioan Muresan, implicat in dosarul penal Tutunul Românesc

Ioan Muresan, implicat in dosarul penal Tutunul Românesc

-

Fostul ministru al agriculturii si un subaltern al sau au fost luati in vizor de ofiterii IGP in timp ce anchetau prima privatizare a SNTR cistigata de INTERAGRO, firma lui Ioan Niculae


Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) a confirmat ieri faptul ca privatizarea SNTR a fost realizata in urma unor ilegalitati. In raspunsul oficial, reprezentantii IGPR au afirmat ca specialistii mai multor servicii din cadrul institutiei au efectuat, timp de un an, anchete in acest caz, ulterior declinindu-si competenta Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, avind in vedere ca una dintre persoanele cercetate era fostul ministru al agriculturii, Ioan Muresan. Se pare ca aici dosarul a ramas pe loc…


In urma solicitarii noastre trimise Inspectoratului General al Politiei Române, prin care ceream detalii privind stadiul in care se afla ancheta in cazul privatizarii SNTR, cei abilitati in relatiile cu presa ne-au informat ca dosarul a fost trimis, in urma cu patru ani, Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ). Ancheta specialistilor in fraude si a politistilor de la cercetari penale a inceput pe 19 decembrie 2000, in urma solicitarii Parchetului Inaltei Curti, prin care ii informa in legatura cu o „plingere formulata de o firma cu sediul in Grecia, care sesiza nereguli in procesul de privatizare a Societatii Nationale Tutunul Românesc“. Adica societatea greceasca Leaf Tobacco A. Michailidis SA, firma care „concurase“ cu INTERAGRO (al carei patron este Ioan Niculae) pentru cumpararea actiunilor de la Tutunul Românesc.


Politistii isi declina competenta


„In urma activitatilor desfasurate de directiile de specialitate sub supravegherea procurorilor, Inspectoratul General al Politiei Române a declinat competenta de solutionare in favoarea Sectiei de Urmarire Penala si Anchete Speciale a Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, deoarece una dintre cele doua persoane implicate era fostul ministru al agriculturii si alimentatiei“, informeaza IGPR. Dosarul cu numarul 858/C/3014/2001, in care erau prezentate rezultatele anchetei politistilor si care-l incriminau pe Ioan Muresan, a plecat la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind, potrivit legii, de „competenta acestei institutii sa cerceteze o persoana care are calitatea de ministru“.


In privinta celei de-a doua persoane implicate in cazul privatizarii SNTR, surse judiciare au declarat ca este vorba despre fostul director al serviciului de privatizare din cadrul Ministerului Alimentatiei si Agriculturii, Nicolae Havrilet.


Afacerea, pas cu pas


Pe 10 mai 2000, licitatia pentru privatizarea SNTR a fost cistigata de firma româneasca INTERAGRO SA, al carei patron este Ioan Niculae, care a oferit 40 de milioane de dolari pentru pachetul de actiuni si care urma sa preia si datoriile de 55 de milioane de dolari ale SNTR. Alaturi de magnatul Niculae, in competitia pentru preluarea SNTR nu mai ramasese decit Leaf Tobacco A. Michailidis SA din Grecia. In acea perioada, SNTR detinea o cota de aproximativ 43 la suta din piata româneasca a tutunului, care se ridica la 40.000 de tone anual. Pe 25 iunie, Curtea de Apel a anulat licitatia de privatizare, declarind nula decizia prin care firma INTERAGRO fusese desemnata cistigatoare a licitatiei. Pe 25 octombrie 2000, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei este din nou proprietarul Societatii Nationale Tutunul Românesc, in urma hotaririi definitive luate de Curtea Suprema de Justitie, care a anulat licitatia pentru privatizarea SNTR.


Ministrul se ocupa personal


Tot in acea perioada, fostul ministru al agriculturii, Ioan Muresan, declara, citat de Rompres, ca va evalua personal documentatia celor doi ofertanti, „imperiul“ condus de Ioan Niculae – INTERAGRO – si Leaf Tobacco A. Michailidis, iar in cazul in care va constata ca firma greaca nu a respectat una dintre conditiile impuse de MAA – mentinerea integrala a SNTR – „va cere descalificarea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

(Audio) Monica Sună: Se construiesc noi unităţi şcolare în Dolj

În judeţul Dolj se construiesc patru noi unităţi de învăţământ, a anunţat inspectorul şcolar general, Monica Sună, la Radio Sud, în cadrul emisiunii "Teză la radio".