15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Consider stinse orice conflicte cu aceasta institutie“

„Consider stinse orice conflicte cu aceasta institutie“

Presedintele României a facut ieri pace cu procurorii anticoruptie. Dupa o intilnire care a durat o ora, departe de ochii presei, la bilantul Parchetului National Anticoruptie (PNA) pe anul 2004, Traian Basescu a declarat ca, din punctul sau de vedere, considera stinse orice conflicte anterioare pe care le-a avut cu institutia. La inceputul sedintei, Traian Basescu a dat mina si cu Gheorghe Draghici, unul dintre procurorii care au instrumentat dosarul Flota.


„Prezenta mea la bilantul PNA se inscrie in activitatea pe care mi-am asumat-o, de a da institutiilor statului siguranta ca nu vor mai exista ingerinte politice in munca lor“, a precizat Basescu. Seful statului a aratat faptul ca, lecturind raportul PNA, a ajuns la concluzia ca institutia, desi este una tinara, a acumulat experienta in cei doi ani de existenta si va fi in masura sa serveasca interesele pentru care a fost creata. Basescu a mai precizat ca le-a transmis procurorilor faptul ca România are o mare problema legata de modul de functionare a justitiei si de capacitatea institutiilor statului de a lupta impotriva coruptiei, in special a coruptiei la nivel inalt. Ca urmare a acestei situatii, Traian Basescu a hotarit sa introduca in strategia de securitate nationala lupta impotriva coruptiei la nivel inalt ca expresie a realitatilor din societatea româneasca. „Acestea au fost mesajele pe care am dorit sa le transmit, garantind procurorilor ca, din punctul meu de vedere, consider stinse orice conflicte anterioare pe care le-am avut cu institutia“, a conchis Traian Basescu. La bilantul PNA, alaturi de presedintele tarii au participat primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, ministrul justitiei, Monica Macovei, si procurorul general al României, Ilie Botos.


Numiri pe criterii profesionale, nu politice!


La rindul sau, Calin Popescu Tariceanu, seful executivului, considera importanta asigurarea unei justitii independente si primul pas a fost facut prin numirea Monicai Macovei la conducerea Ministerului Justitiei (MJ). „Si secretarii de stat vor fi numiti pe criterii strict profesionale si nu pornind de la apartenenta politica“, a declarat Tariceanu. Acesta a subliniat si necesitatea adoptarii unor masuri rapide care sa demonstreze capacitatea României de lupta impotriva coruptiei, precum si vointa politica de a pune capat marii coruptii. Tariceanu a afirmat ca PNA are un rol major in perspectiva semnarii Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, in primavara acestui an, in conditiile in care capitolul Justitie si Afaceri Interne (JAI) reprezinta „punctul delicat“ in acest traseu. „Atita vreme cit fenomenul coruptiei va reprezenta un stigmat major la adresa imaginii României si va afecta in mod grav securitarea tarii, este normal sa fiu deosebit de preocupat“, a adaugat Tariceanu.


Conditii stricte pentru aderarea la UE


Monica Macovei, ministrul justitiei, i-a rugat pe colegii ei de la PNA sa refuze orice interferenta politica si s-o sesizeze imediat pentru a fi stopate astfel de actiuni. Ea le-a prezentat procurorilor anticoruptie conditiile „vitale“ pe care România trebuie sa le indeplineasca pentru a semna tratatul de integrare la Uniunea Europeana, in luna mai. „Conditiile pe care trebuie sa le indeplinim impreuna privesc lupta anticoruptie, iar daca nu o vom face bine, nu vom semna tratatul“, a spus Macovei, care a adaugat ca le-a „dat procurorilor anticoruptie aceasta responsabilitate“. Procurorul general al PNA, Ioan Amarie, a declarat ca prezenta autoritatilor statului la bilantul institutiei pe care o conduce reprezinta „importanta pe care o acorda România luptei anticoruptie“. „PNA este o institutie cu mari responsabilitati si a acumulat date si informatii despre fenomenul coruptiei, astfel ca, in perioada urmatoare, sa faca fata cerintelor impuse“, a spus Amarie. Seful PNA a aratat ca acest fenomen trebuie combatut nu doar in vederea aderarii la UE, ci pentru ca eradicarea lui ar insemna si cresterea nivelului de trai al cetatenilor români. Procurorul general a incheiat precizind ca PNA a acumulat multe date despre coruptie si in perioada imediat urmatoare va reusi sa faca fata tuturor cerintelor in acest domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS