13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn hotel de doua stele a fost vindut la pret de nimic

Un hotel de doua stele a fost vindut la pret de nimic

• Administratia Finantelor Publice Slatina a ramas cu buza umflata dupa ce unul dintre bunurile pe care avea pus sechestru a fost vindut… de alt creditor • Bunul respectiv, un hotel de doua stele amplasat in centrul municipiului si renovat de curind, a fost vindut la un pret derizoriu • Fericitul cumparator este Georgeta Dobra, sotia directorului general al SC ALRO SA Slatina • Mutarea a surprins lumea „buna“ din judet, interesata de preluarea fostului hotel al Partidului Comunist Român, si a sporit totodata averea impresionanta a directorului de la ALRO


O licitatie aparent banala, organizata la sfirsitul saptaminii trecute la Slatina, a surprins pe toata lumea din judet, dupa ce s-a incheiat. Cochetul imobil al hotelului fostului Partid Comunist Român, locul unde toata lumea stia ca se chefuia protipendada comunista inainte de ’89, a fost scos la licitatie si cumparat de Georgeta Dobra, sotia directorului general al SC ALRO SA Slatina. Pretul de achizitie – pomana curata, respectiv 6,6 miliarde de lei. Aceasta in conditiile in care fostul garaj al PCR – un simplu teren – a fost vindut de AFP in urma cu numai citeva luni in schimbul a 6,1 miliarde de lei.


Licitatia a lasat un gust amar inspectorilor din cadrul Administratiei Finantelor Publice (AFP) a municipiului Slatina, care au vazut cum miliarde de lei se duc pe apa simbetei. De licitatie s-a ocupat un executor judecatoresc angajat de alt creditor, SC SEMROM SA Oltenia, care avea de recuperat datorii de 333.000.000 de lei de la proprietarul hotelului, firma AGROIND SA din Caracal. Mai-marii AFP Slatina sint nemultumiti de faptul ca executorul judecatoresc Marian Matei nu a tinut cont de recomandarile facute de ei si a vindut hotelul BULEVARD (cum se numeste de citiva ani imobilul in cauza) la un pret prea mic. Finantistii slatineni considera ca in acest mod bugetul de stat a fost pagubit cu multe miliarde de lei, deoarece societatea AGROIND SA datoreaza statului peste 24 de miliarde de lei.


Directorul AFP Slatina: „A fost vindut pe degeaba!“


Finantistii slatineni au fost luati prin surprindere de modul de actiune al executorului judecatoresc angajat de SEMROM pentru recuperarea debitului de 333 de milioane de lei. AFP a aflat prea tirziu ca societatea amintita aplicase deja sechestru pe hotelul BULEVARD din Slatina, care are o suprafata de aproximativ trei mii de metri patrati. Angajatii statului au aflat prea tirziu ca in luna decembrie a anului trecut avusese loc o prima licitatie. Atunci nimeni nu reusise sa-si adjudece obiectul licitatiei, pretul de pornire fiind fixat la exorbitanta suma de… 8,9 miliarde de lei. A doua licitatie, organizata la sfirsitul saptaminii trecute, a avut un pret de pornire de 6,6 miliarde de lei, dupa ce suma initiala a fost redusa cu 25%, potrivit legilor in vigoare.


„Noi l-am atentionat pe executorul judecatoresc ca, in cazul in care va vinde hotelul, statul trebuie sa aiba prioritate la valorificarea si recuperarea creantelor, iar el a raspuns printr-o adresa in care ne cerea sa ne inscriem la licitatie. Cum se poate asa ceva? Pai, ce, noi sintem firma privata ca sa ne cumparam ce vrem? Dar el (executorul judecatoresc – n.r.) nu a tinut cont de «amanuntele» acestea si a vindut imobilul pe o suma de-a dreptul derizorie. Ce mai, a fost vindut aproape pe degeaba. Am aflat din intimplare de licitatie, de la Biroul de Carte Funciara de pe linga Judecatoria Slatina. Am ramas stupefiati. Adica, ei (organizatorii licitatiei – n.r.) au luat pe hotel cam cit am reusit noi sa luam pe garajul PCR, un simplu teren. E absurd!“, a declarat, contrariat, directorul AFP Slatina, Ionel Voicu.


Acesta recunoaste ca alta ar fi fost situatia daca firma de executare silita cu care AFP are semnat un contract in acest scop s-ar fi grabit sa termine raportul de evaluare in urma sechestrului aplicat de ea, in numele statului, asupra hotelului cu pricina. Unul dintre clientii care isi anuntasera intentia de a participa la licitatie era si Consiliul Judetean Olt, care era dispus sa ofere 15-20 de miliarde de lei si sa amenajeze aici sediul pentru citeva servicii descentralizate din subordinea sa.


Licitatia, contestata tardiv in instanta


Finantistii slatineni sint convinsi ca, daca s-ar fi ocupat ei de licitatie, pretul la care ar fi fost vindut hotelul ar fi fost mult mai mare, lucru care ar fi dus automat la diminuarea datoriei proprietarului AGROIND Caracal la buget. Inspectorii financiari sint nevoiti sa scoata la licitatie alte bunuri apartinind societatii caracalene. Nici unul nu se compara insa cu fostul hotel al PCR. Ca o ultima solutie pentru redresarea situatiei, Administratia Finantelor Publice Slatina a contestat licitatia in instanta, pe motiv ca valoarea de vinzare a bunului scos la vinzare a fost foarte mica. Sansele de cistig sint insa minime, deoarece au fost respectate toate procedurile legale in domeniu, iar suma contestata nu ar reprezenta un motiv suficient de puternic pentru anularea licitatiei.


Achizitionarea hotelului BULEVARD este una dintre marile afaceri ale judetului. Proprietarul din umbra, directorul general al ALRO Slatina, Gheorghe Dobra, isi mareste astfel averea strinsa de-a lungul anilor. Printre altele, familia Dobra mai detine o vila la Slatina, un apartament la Londra si circa 1.000 de hectare de pamint in judetele Olt, Dolj si Giurgiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS