Acasă Actualitate Invazie de soareci in Dolj

Invazie de soareci in Dolj

-

Vremea frumoasa si temperaturile de peste 15 grade Celsius nu au fost motive de bucurie pentru producatorii agricoli din judetul Dolj. Din cauza conditiilor climaterice, soarecii au aparut in ultimele zile in judet. Rozatoarele si-au construit zeci de galerii in culturile de griu din Giubega, Calafat, Bailesti si mai ales din Segarcea. In prezent, producatorii agricoli au mari batai de cap si trebuie sa investeasca milioane de lei pentru tratamente speciale care sa ucida aceste rozatoare.


Persoanele fizice si asociatiile care detin terenuri agricole insamintate cu griu trebuie sa administreze, la o temperatura de 0 grade, un tratament denumit TIONEX 35EC, mai exact trei litri de substanta la hectar. Pentru tratament, oamenii trebuie sa scoata din buzunar 1.500.000 de lei, daca vor sa aiba o cultura bogata de griu in acest an. Taranii din comunele invadate de soareci au luat insa cu asalt primariile, solicitind subventii din partea Ministerului Agriculturii, deoarece tratamentele sint prea scumpe si nu pot remedia distrugerile facute de soareci pe suprafete de peste 230.000 de hectare. „Echipele noastre de specialisti sint in fiecare zi pe teren si fac constatari pe care le transmit directiei noastre. In fiecare comuna sau sat in care s-au semnalat invazii de soareci am trimis recomandari scrise primarilor, care, la rindul lor, ii pot ajuta pe tarani sa isi procure tratamentele speciale impotriva acestor daunatori. Stim ca aceste tratamente sint prea scumpe pentru multi dintre producatorii agricoli din judetul nostru si tocmai de aceea am facut o adresa catre Ministerul Agriculturii pentru a primi subventii“, a declarat Nicolae Bratu, directorul executiv adjunct al Directiei Fitosanitare Dolj. Deocamdata, conducerea Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj nu a primit nici un raspuns de la minister, deci cei care vor sa nu piarda culturile de griu trebuie sa administreze de urgenta tratamentele recomandate impotriva rozatoarelor. Directorul executiv al Directiei Agricole, Dan Nedu, a afirmat ca aceasta invazie de soareci aparuta la inceputul acestui an a afectat 231.000 de hectare de griu din judetul Dolj, iar pe o suprafata de 3.000 de hectare atacul soarecilor a lasat in urma zeci de galerii. Conducerea Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala spera sa ninga abundent, pentru a salva macar o parte din culturile de griu .

ȘTIRI VIDEO GdS

Prima investiție realizată de un rezident al High-Tech Industry Park (HTIP) la Craiova

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Dolj Cosmin Vasile a participat, miercuri după-amiază, la evenimentul prilejuit de inaugurarea primei investiții realizate de un rezident...