14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVolumul investitiilor straine in Romania va depasi 2,3 miliarde de euro in 2005

Volumul investitiilor straine in Romania va depasi 2,3 miliarde de euro in 2005

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca, in acest an, volumul total al investitiilor va depasi 2,3 miliarde de euro, dupa ce anul trecut, marile privatizari au dus volumul investitiilor pina la trei miliarde de dolari, a declarat ieri, la Viena, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Potrivit reporter.gr, acesta a declarat la o intrunire cu investitorii: „Pornind de la cifrele anului trecut, estimam ca limita minima a investitiilor din acest an va fi de 2,3 miliarde de euro“. Intilnirea cu investitorii s-a intitulat „Gradul de Investitii al Romaniei“ si a fost gazduit de Banca Comerciala Romana (BCR), ca parte a conferintei pentru Europa Centrala si de Est organizata la Viena de revista Euromoney.

Popa a explicat ca sumele atrase anul trecut din investitiile straine au provenit partial din tranzactiile de privatizare, cea mai mare dintre ele fiind vinzarea PETROM catre compania austriaca OMV, care a dus in jur de 1,5 miliarde de euro la bugetul de stat.

In timpul dezbaterii, viceguvernatorul, BNR Eugen Dijmarescu, i-a sfatuit pe investitori sa nu se ingrijoreze din cauza deficitului contului curent, estimat pentru 2004 la 6,2 la suta din Produsul Intern Brut (PIB).

„Acum este momentul sa veniti in Romania. Datele din anul 2004 arata ca economia romaneasca inregistreaza o crestere rapida, atit din punctul de vedere al investitiilor straine, cit si din cel al comertului, domeniu in care Romania reprezinta doua treimi din piata Europei de Sud-Est“, a spus Dijmarescu.

Cu toate acestea, Nick Eisinger, directorul agentiei internationale de rating Fitch, singura agentie de profil care a introdus Romania in clasamentul tarilor cu „grad de investitii“, considera ca deficitul de cont curent nu este deloc de neglijat. El a estimat ca acest deficit va creste atit in Romania, cit si in alte tari care se pregatesc sa adere la UE, cu aproape 6-6,5 la suta din deficitul actual al contului curent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS