11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii doljeni se grabesc sa plece in statiuni

Pensionarii doljeni se grabesc sa plece in statiuni

• Peste 6.000 de cereri au fost deja inregistrate la Casa Judeteana de Pensii Dolj • Prima serie a plecat pe 10 si 11 ianuarie, urmatoarea – pe 24 ianuarie

Pensionarii doljeni ar trebui sa se grabeasca daca doresc sa petreaca un sejur intr-o statiune. Chiar daca ne aflam abia la inceputul anului, peste 6.000 de pensionari doljeni au depus deja cereri pentru statiunile balneo-climaterice din tara. Functionarii Casei Judetene de Pensii Dolj vor face repartitia in functie de ordinea in care solicitarile au fost depuse. Un sejur dureaza 18 zile, iar pensionarii beneficiaza de cazare, masa si un pachet de proceduri pentru tratarea bolilor. „Primele plecari au fost pe 10 si 11 ianuarie, dar pentru aceasta perioada am avut repartizate numai 98 de bilete in statiunile Moneasa, Geoagiu, Amara, Bala, Olanesti, Buzias. Urmatoarea serie va pleca pe 24 ianuarie. Solicitantii de bilete de tratament au nevoie de recomandare de la medicul de familie, ultimul cupon de pensie si o copie dupa actul de identitate. Pensionarul poate sa isi aleaga perioada, dar si statiunea unde sa se trateze, tinind cont de boala de care sufera si de recomandarea medicului“, a declarat Monica Safciu, inspector la Biroul de gestiune a biletelor de tratament de la Casa Judeteana de Pensii Dolj.

Statiunile unde pensionarii doljeni isi pot petrece sejurul sint impartite de profile

Pentru anul 2005, bugetul asigurarilor sociale de stat va suporta diferenta dintre valoarea biletului de tratament balnear si contributia beneficiarilor acestor bilete. Pentru pensionarii doljeni ale caror cereri vor fi aprobate, acestia vor achita un procent din valoarea pensiei din luna anterioara celei pentru care se elibereaza biletul. Statiunile in care pensionarii isi vor petrece sejurul sint impartite pe profile: reumatic (Balie 1 Mai, Baile Felix, Baile Tinca, Baile Herculane, Calacea, Geoagiu Bai, Mangalia, Moneasa, Turda), reumatic-ginecologie (Amara, Techirghiol, Eforie, Saturn, Sovata), reumatic-digestiv (Caciulata, Calimanesti), cardiovascular (Buzias, Covasna, Tusnad, Vatra Dornei), neurotic (Predeal, Sinaia), respirator (Slanic Prahova, Slanic Moldova, Ocna Sugatag, Tirgul Ocna) si profil digestiv (Olanesti, Singeorz Bai). In cazul salariatilor al caror venit brut lunar este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie, cuantumul contributiei este de 50% din pretul biletului de tratament balnear. In cazul salariatilor al caror venit brut lunar este mai mare decit salariul mediu brut pe economie, se achita pretul integral al biletului de tratament balnear.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS