21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGarda Financiara se innoieste cu masini si laptopuri

Garda Financiara se innoieste cu masini si laptopuri

Trei autoturisme marca Daewoo Nubira noi vor intra in dotarea sectiei Olt a Garzii Financiare pina la sfirsitul acestei luni. Una dintre masini a ajuns deja in parcarea fiscului oltean. Cei 15 comisari vor mai primi in prima jumatate a acestui an laptop-uri, computere, faxuri, xeroxuri si alte echipamente electronice performante. Hotarirea de a dota institutia cu echipamente de ultima ora si cu autoturisme a fost luata in urma unei intilniri desfasurate la Pitesti intre toti conducatorii Garzii Financiare cu reprezentanti ai Uniunii Europene in tara noastra. O analiza a UE a relevat ca Garda Financiara este singura institutie din Romania care detine capacitatea si oamenii necesari unui control riguros al gestionarii fondurilor europene care vor intra in tara noastra din acest an. Aceasta inseamna ca fiecare euro primit de la UE va fi controlat numai de Garda Financiara, iar sanctiunile pentru depistarea neregulilor vor fi aplicate de aceeasi institutie.

„Din pacate, Garda Financiara si Vama ar fi trebuit sa reintre in subordinea Ministerului Finantelor pina la sfirsitul anului trecut, se stie ca asa ceva nu s-a petrecut. Acest lucru va intirzia procesul reorganizarii Garzii (Garda Financiara – n.r.), care, oricum, va deveni singura institutie din Romania angrenata in combaterea evaziunii si fraudei fiscale. Ce inseamna asta? Ca, daca pina in prezent noi doar constatam infractiunile pe care apoi le sesizam Parchetului, situatie care dura cam doi, trei ani, de acum incolo lucrurile se vor schimba. Noi vom descoperi neregulile, noi vom efectua cercetarea penala si tot noi ne vom adresa instantei. Va disparea Politia Economica si celelalte servicii de control fiscal operativ din cadrul Finantelor publice, va disparea «calcatul pe bataturi» care exista“, a declarat Damian Tanasescu, seful GF Olt.

Agentii economici tremura

Dotarea Garzii Financiare seamana teama in rindul agentilor economici. Obisnuiti cu controalele inopinate ale comisarilor financiari, cind stiau ca o frauda fiscala descoperita nu insemna neaparat sfirsitul lumii – pentru ca aveau timp suficient sa taraganeze lucrurile – agentii economici din Slatina se tem acum. Operativitatea de care vor da dovada oamenii Garzii Financiare din acest an a ajuns chiar sa-i nemultumeasca, acestia fiind de parere ca nu trebuia umblat la legile existente.

„Vor avea mai multe drepturi?!… Nu le-ajungea puterea de pina acum? Mai vor?! Oricum, ei erau destul de puternici si pina acum. Cum aflam ca vin in control (comisarii GF – n.r.), inchideam imediat magazinul, pentru ca ori nu aveam casa fiscala de marcat, electronica, ba nu aveam carnetul de facturi la firma etc. M-au si prins de citeva ori, dar tot am scapat. Mi-au facut dosar si m-am judecat cu ei. Am cistigat pina la urma, dar a durat vreo doi ani. Aproape ca uitasem pentru ce ne judecam. In perioada aceasta nici nu m-au mai controlat. Am scapat bine“, s-a laudat administratorul unei firme din municipiu.

Dotari de zece milioane de euro

Comisarii GF Olt asteapta cu nerabdare autoturismele promise. Fiecare autoturism va fi dotat cu statie de emisie-receptie si computer conectat la baza de date a Ministerului Finantelor Publice, cu ajutorul caruia cazierul firmelor controlate va putea fi verificat chiar in timp ce se efectueaza actiunea. Cele sase Dacii pe care comisarii le aveau in doatare au depasit de mult norma de casare iar, reparatiile costau foarte mult.

„Am auzit cu totii de noile masini, dar, pina nu ajungem sa le vedem, parca tot nu ne vine sa credem. Ne-am obisnuit cu vechile Dacii, asa cum sint ele, dar normal ca nu strica sa le schimbam. Si asa Daciile trebuia casate de mult“, a spus unul dintre comisarii olteni. Uniunea Europeana va aloca pentru reorganizarea si dotarea Garzii Financiare aproximativ zece milioane de euro.

Procesul ar trebui sa se incheie pina in vara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS