13.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectul PD Giugea il da pe primarul PSD din Poiana Mare pe mina justitiei

Prefectul PD Giugea il da pe primarul PSD din Poiana Mare pe mina justitiei

Totodata, prefectul a emis ordinul de dizolvare a consiliului local si a informat guvernul pentru organizarea alegerilor anticipate

Noul prefect de Dolj, pedistul Nicolae Giugea, a decis ieri sa-l dea pe mina justitiei pe Petre Simion, primarul pesedist din comuna Poiana Mare, pentru ca trei luni consecutiv nu a convocat consiliul local, fapta pe care seful administratiei judetene o considera de natura penala. Totodata, Giugea a emis si un ordin prin care a constatat dizolvarea „de drept“ a Consiliului Local (CL) Poiana Mare, conform Legii administratiei publice locale, pentru ca forul legislativ al localitatii nu a emis nici o hotarire timp de trei luni consecutiv. Hotarirea a fost transmisa ieri la Bucuresti, urmind ca guvernul sa stabileasca data alegerilor anticipate. „Am emis ordinul de dizolvare a CL si am inceput demersurile pentru cercetarea penala a primarului Petre Simion, pentru dezinteres fata de comuna. Eu consider ca a facut abuz in serviciu. Situatia de acolo este generata si intretinuta de el. Nici macar nu s-a votat bugetul local al comunei pentru 2005. In ceea ce priveste alegerile, guvernul va aloca o suma de la bugetul de stat pentru organizarea lor“, a declarat prefectul Nicolae Giugea.

Potrivit directorului Directiei de contencios administrativ si avizul legalitatii actelor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu, activitatea primarului Simion poate imbraca aspecte penale. „Am incadrat fapta la articolul 248 Cod Penal, abuz in serviciu contra intereselor publice, care se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani“, a declarat Marinescu.

La Poiana Mare, de peste o jumatate de an este o situatie ciudata. Din cauza nerespectarii procedurilor la validarea unor consilieri locali, dupa alegerile din iunie 2004, CL Poiana Mare a fost considerat de prefectura doljeana ca nelegal constituit si, implicit, hotaririle adoptate – nelegale. Conflictul primarie – prefectura a ajuns in instanta, insa, deoarece procesul a fost de durata, primarul Petre Simion nu a mai convocat CL, asteptind decizia judecatorilor. Totusi, pentru ca CL nu a emis hotariri trei luni consecutiv, forul legislativ al localitatii este dizolvat de drept, conform legii.

Simion: „Eram seful lui pe vremuri…“

Intre altele, prefectul Giugea a spus ca il cunoaste foarte bine pe Simion, pe care l-a si salvat o data de furia multimii, in 1989. Cit despre primar, acesta nu s-a aratat speriat de hotarirea prefectului. „E dreptul fiecaruia sa reclame ce vrea, eu am incredere in justitia romana. Dar eu am dreptate conform Legii administratiei publice locale, pentru ca sedintele de consiliu trebuie sa le convoc daca am proiecte propuse de comisiile de specialitate. Daca nu am avut proiecte, nu am convocat sedinte“, s-a aparat Simion, care nu a negat ca ar fi fost intr-o vreme coleg cu prefectul.

„Nu-mi aduc aminte sa ma fi scapat domnul prefect de la vreo bataie. Dar este adevarat ca am lucrat impreuna, pe vremuri, cind eu eram inginer-sef la o ferma din localitate, iar el inginer stagiar. Eram seful lui, cum s-ar spune, si de multe ori il invoiam si il puneam prezent la serviciu. Era baiat amarit, facea naveta la Craiova…“, a completat Petre Simion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS