29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCresterea preturilor pe piata imobiliara este inerenta

Cresterea preturilor pe piata imobiliara este inerenta

Agentii imobiliari din Craiova asteapta in 2005 o crestere semnificativa a preturilor la case si terenuri. Din dorinta de a obtine mai multi bani pe propietatile pe care le detin, oamenii vehiculeaza insa sume mult peste valoarea reala a acestora. In continuare, cele mai accesibile preturi le au apartamentele cu doua camere si garsonierele situate in cartiere ca Vale Rosie sau Craiovita, iar o camera de camin se poate achizitiona cu 350 de milioane de lei. Conform declaratiilor agentilor imobiliari, un rol important in stabilirea sumei de achizitionare o au mass-media. „Am avut situatii in care un vinzator a marit suma cu aproximativ 100 de milioane de lei in numai o ora. Acest lucru s-a datorat faptului ca a auzit la televizor ca vor fi marite preturile cu 40-50 la suta si s-a gindit sa nu iasa in pierdere. Marirea nu se justifica, deoarece in acel interval nu s-a produs nici o modificare reala, nu au fost aduse nici un fel de imbunatatiri la apartamentul in cauza. Proprietarul respectiv s-a lasat insa influentat de sumele pe care le-a auzit“, a precizat un agent imobiliar.

In ultimii ani s-a inregistrat si o crestere a cererilor de cumparare, astfel incit nu se mai poate stabili cu exactitate un anotimp propice pentru intermedierea acestor tranzactii. In 2005 sint insa la mare cautare vilele situate in zonele importante ale Craiovei, sumele variind in jurul cifrei de 50.000 de euro. In schimb, pentru 700 de milioane de lei se poate cumpara o casa intr-un cartier marginas. Preturile acestora cunosc insa modificari zilnice, in functie de suprafata pe care o au si de imbunatatirile aduse.

Terenurile din centru – cel mai bine vindute

„Doream sa imi vind apartamentul, dar m-am gindit sa mai astept o perioada, pina cind vor creste mai mult preturile. Am o casa si am unde sa stau, astfel ca interesul meu este sa obtin cit mai multi bani, pe care apoi sa ii investesc intr-o afacere. Stau in 1 Mai si pina in ianuarie mi s-au oferit 970 de milioane de lei. Sint insa hotarit sa il dau spre toamna, pentru ca sigur va fi mai mult. Nu inteleg insa cum poate sa ajunga o garsoniera la 800 de milioane de lei, pentru ca, la urma urmei, e doar o camera“, a declarat proprietarul unui apartament cu trei camere.

Majoritatea preturilor sint exprimate in euro, o situatie diferita inregistrindu-se in luna decembrie 2004, cind scaderea acestuia a determinat proprietarii sa mentina valoarea imobilelor, dar stabilind-o in lei. Si in cazul terenurilor craiovenii sint pregatiti sa arunce cu bani, fie pentru a-i investi, pentru ca apoi sa vinda mai avantajos, fie pentru construirea unei case. Cele mai ieftine sint in zona Metro, valoarea crescind pina la citeva zeci de euro pe metru in centrul Craiovei. Daca doriti sa achizitionati o casa, ar fi mai avantajos sa o faceti in primele luni ale lui 2005, inainte ca preturile sa explodeze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS