11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele doljene au avut si anul trecut datorii catre furnizori de peste 100 de miliarde

Spitalele doljene au avut si anul trecut datorii catre furnizori de peste 100 de miliarde

Furnizorii de servicii medicale au incheiat acte aditionale cu CJAS Dolj, ca sa nu lase bolnavii pe drumuri

Anul 2004 s-a incheiat cu datorii pentru spitalele si farmaciile din judetul Dolj, chiar daca acestea nu mai sint atit de mari ca in anii trecuti. Asta nu i-a impiedicat insa pe furnizorii de materiale sanitare si reactivi pentru laborator sa ameninte cu stoparea livrarilor catre spitalele doljene, incepind cu aceasta luna. La inceputul lunii noiembrie 2004, datoriile unitatilor medicale din Dolj se ridicau la peste 112 miliarde de lei. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Dolj a alocat, in luna decembrie, 130 de miliarde de lei pentru cheltuielile spitalelor, astfel ca o mica parte din restante au fost achitate. „Cele mai mari datorii, la data amintita, le inregistra Spitalul de Urgenta Craiova, cu 98 de miliarde de lei, urmat de Spitalul Filantropia – 2,5 miliarde de lei, Spitalul Calafat – 2,1 miliarde de lei si Spitalul Filiasi – 1,5 miliarde de lei. Noi am alocat, in ultima luna din 2004, 130 de miliarde de lei pentru unitatile medicale din judet. Spitalul de Urgenta Craiova a primit 58,5 miliarde de lei, Spitalul Filantropia – 16,2 miliarde de lei, Spitalul Calafat – 4,8 miliarde de lei si Spitalul Filiasi – 2,8 miliarde de lei“, a declarat Daniela Gheorghe, purtatoarea de cuvint a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Dolj.

Farmaciile doljene elibereaza medicamente compensate si gratuite pe baza unor acte aditionale

Primele zile ale noului an s-au dovedit costisitoare pentru doljenii cu probleme de sanatate. Pentru ca, pina la aceasta data, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a demarat impartirea fondurilor catre casele judetene si, de aici, la prestatorii de servicii medicale, la nivelul judetului Dolj s-a trecut la incheierea unor acte aditionale cu toti furnizorii de servicii medicale (farmacii, laboratoare, medici de familie, stomatologi, spitale) care, in 2004, s-au aflat in relatii contractuale de finantare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj, conform contractului-cadru pe anul trecut. „Contractul-cadru pe anul 2005 nu a fost inca stabilit si nu s-a putut face impartirea fondurilor, incit in ianuarie farmaciile, laboratoarele, medicii de familie si toti ceilalti prestatori de servicii medicale aflati in contract de finantare cu CJAS Dolj vor efectua servicii pe baza actelor aditionale. Fondurile de care vor dispune in aceasta luna vor reprezenta sumele aferente la nivelul cheltuielilor medii lunare ale anului 2004“, a precizat Daniela Gheorghe.

Farmaciile craiovene sint destul de reticente in a onora retetele compensate si gratuite, pentru ca deja au inregistrat depasiri de fonduri, acumulate in lunile noiembrie si decembrie. Fara incheierea actelor aditionale, farmaciile nu puteau elibera medicamente compensate si gratuite, iar analizele medicale se puteau efectua doar pe bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS