21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarfă alterată in magazinele craiovene

Marfă alterată in magazinele craiovene

O dată cu trecerea Sărbătorilor, cind majoritatea oamenilor s-au ingrămădit să-şi facă aprovizionarea cu carne şi alte specialităţi, clienţii care mai intră acum in magazine sint in număr tot mai mic. Specialităţile pentru Crăciun, tobă, cirnaţi, care nu au fost vindute zac şi acum alterate in vitrinele frigorifice din magazine. Nepăsarea comercianţilor este mare, aceştia ţinind marfă expirată cu gindul de a o vinde şi de a obţine venituri in plus. In urma controalelor efectuate de inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Craiova, la magazinele din cartierele Lăpuş şi Catargiu, patronii societăţilor s-au ales cu amenzi cuprinse intre cinci şi 30 de milioane de lei.

La prima societate verificată, SC Pascu SA, din cartierul Lăpuş, neregulile s-au arătat incă de la intrare. Marfa era expusă la vinzare in condiţii improprii, iar mezelurile stricate erau ţinute in acelaşi frigider cu cele aflate in termen de valabilitate. Vinzătoarea nu a ştiut nici măcar unde este trecut termenul de valabilitate de pe produse, in cazul in care eticheta nu era ruptă sau ştearsă. Motivele invocate de vinzătoare erau puerile, deşi situaţia era extrem de gravă: „Sint doar de citeva zile vinzătoare. Nu ştiu unde este scris termenul de valabilitate şi nici nu văd cu ochelarii ăştia“, incerca să se scuze Ileana Dincă. Marfă expirată din 28 decembrie 2004 era depozitată in frigider. Inspectorul OJPC Maria Drăghici a descoperit aproximativ zece kilograme de produse alterate: costiţă, parizer, tobă, cirnaţi. „Magazinul acesta este un dezastru. Vinzătoarea nici măcar nu are habar ce vinde. Nu ştie nici măcar să se uite la termenul de garanţie al produselor pe care le oferă clienţilor. Produsele expirate erau păstrate in lada frigorifică, alături de cele bune. Am fost nevoită ca toată marfa alterată să o distrug, pentru ca aceştia să n-o mai scoată la vinzare“, a declarat Maria Drăghici.

Nici măcar condiţiile igienico-sanitare elementare nu erau respectate in această unitate. „Hainele şi incălţămintea erau ţinute lingă vitrina frigorifică cu marfă. Nu au nici măcar un vestiar! Nu respectă normele legale de igienă, in vigoare“, a precizat inspectorul OJPC. Aflind de prezenţa OJPC in zonă, in doar citeva minute, toate magazinele invecinate şi-au inchis uşile, iar vinzătorii şi patronii s-au făcut nevăzuţi.

Patronul Alimentarei din Catargiu, deranjat de controlul OJPC

Inspectorii OPC au efectuat controale in cartierul Catargiu. Cunoscută ca „alimentara din Catargiu“, angajaţii ofereau clienţilor mezeluri stricate, iar etichetele de pe produse lipseau. La apariţia presei impreună cu inspectorii OJPC, vinzătoarea a fugit din magazin. A apărut insă patronul, care s-a arătat profund nemulţumit de controlul inopinat. Nu a fost de acord cu prezenţa mass-media, motivind că magazinul este proprietatea lui. Dar marfa alterată oferită clienţilor nu părea să il intereseze! „Cele două frigidere din magazin erau scoase din priză. Cred că dorea să facă economie. Insă oferea marfă expirată. Am găsit două kilograme de mezeluri. Agentul economic a manifestat reticenţă la efectuarea controlului, deşi marfa vindută de el este oferită cetăţenilor. Produsele nu au nici măcar etichete. Marfa pe care am găsit-o expirată, patronul ne-a rugat să nu o distrugem, să il lăsăm să o poată da la ciini“, a spus Maria Drăghici.

Următoarea unitate de desfacere cu profil alimentar „vizitată“ simbătă de OJPC este situată pe strada Paroşeni, din cartierul Catargiu. Termenele de identificare a produselor şi depozitarea necorespunzătoare a mărfii s-au numărat printre neregulile intilnite. Deşi legea spune că marfa care este vindută vrac trebuie ambalată individual, pe care să fie trecut termenul de garanţie, acest lucru nu era respectat. „Pulpele vrac erau ţinute intr-un sac de plastic in lada frigorifică. Acestea trebuie preambalate sau ţinute la temperaturi corespunzătoare. In plus, soarele bătea direct in vitrinele frigorifice şi in rafturi“, a menţionat inspectorul OJPC. Pentru toate neregulile găsite, inspectorii OJPC au aplicat sancţiuni cuprinse intre cinci şi 30 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS