19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNemultumiri au aparut insa in rindul patronilor de microintreprinderi, care nu agreeaza dublarea impozitului pe venit

Nemultumiri au aparut insa in rindul patronilor de microintreprinderi, care nu agreeaza dublarea impozitului pe venit

Reprezentantii oamenilor de afaceri din Craiova considera ca aplicarea cotei unice de 16% asupra veniturilor si a impozitului pe profit este o masura care va stimula afacerile. „Cota de 16% este buna pentru intreprinderile mici si mijlocii. Important este sa vedem peste sase-sapte luni in ce masura facilitatea acordata va putea fi sustinuta prin colectarea la buget a veniturilor necesare. Doar analistii economici spun ca noua cota de 16% ar putea crea probleme firmelor. Noi credem ca e bine sa asteptam citeva luni“, a declarat Valentin Cristea, presedintele Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Craiova. Cristea s-a abtinut insa sa comenteze varianta in care, pentru sustinerea cotei unice, guvernul va fi obligat sa anuleze scaderea cu doua puncte procentuale a CAS, masura inclusa in programul economic al PSD. „In discutiile purtate de-a lungul anului cu partidul de guvernamint si cu reprezentantii Aliantei am cerut reducerea cu 75% a contributiilor de asigurari sociale, deoarece actuala impozitare creeaza o presiune foarte mare asupra angajatorilor. Pe linga reducerea impozitului pe profit si a celui pe venituri, pe noi ne interesa si scaderea ponderii contributiei la asigurari“, a precizat presedintele CLIMM. Conform spuselor sale, reprezentantii oamenilor de afaceri vor relua dupa 15 ianuarie seria de intilniri cu partidele politice, pentru a-si sustine punctele de vedere cu privire la impozitarea excesiva si la masurile de stimulare a IMM-urilor. „Vom cere ceea ce am cerut mereu: 2% din PIB sa se intoarca la investitori prin diferite programe si masuri de sustinere si promovare a mediului de afaceri. Fostul guvern a acordat anul acesta doar 0,2 % din PIB“, a completat Cristea.

Au aparut si nemultumiti

Masurile fiscale adoptate de guvern au creat insa si nemultumiri in rindul patronilor de microintreprinderi. Desi nu a fost inca introdus sub forma unui act normativ, mediul de afaceri se asteapta ca impozitul pe veniturile microintreprinderilor sa creasca de la 1,5 la 3%. „Microintreprinderile nu sint incintate de acest lucru. Trebuie sa facem insa distinctie intre firmele cu asociat unic si cele care au, sa zicem, noua angajati, cit prevede maximum legea. Pentru acestia din urma, o astfel de varianta ar fi nemultumitoare, deoarece ei trebuie sa plateasca si contributiile salariale“, a declarat Gheorghe Albu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Oltenia. In opinia sa, oamenii de afaceri trebuie sa se gindeasca mai putin la ce face statul si mai mult la cum sa-si dezvolte afacerea proprie. „Firmele romanesti trebuie sa gindeasca in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana in 2007, moment in care va fi mult mai greu sa supravietuiasca pe piata. Spre exemplu, in UE nu exista impozit de 1,5% din venituri“, a precizat Albu. Presedintele CCI Oltenia agreeaza insa introducerea cotei unice de 16%. „Pentru oameni e bine, deoarece le cresc veniturile. Si mie, ca om de afaceri, imi convine. Nu stiu insa care vor fi consecintele asupra bugetului de stat“, a concluzionat Albu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS