14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa numai 29 de ani, Mihaela face in fiecare zi aproape 20 de ore de dializa

La numai 29 de ani, Mihaela face in fiecare zi aproape 20 de ore de dializa

La sfirsit de an, cind orice om isi face bilantul realizarilor si esecurilor de peste an si isi pregateste lista cu obiectivele pentru anul urmator, o tinara de numai 29 de ani nu isi doreste altceva decit sa traiasca. Povestea vietii ei depaseste in tragism aproape tot ceea ce am intilnit pina acum. De la virsta de patru ani, fetei i s-a declansat boala de rinichi, iar de cinci ani traieste doar cu ajutorul dializei. Viata ei este la inceput de drum, ea dorind sa termine studiile pe care le-a inceput ( Facultatea de Drept, iar mai nou Facultatea de latina si Greaca din cadrul Facultatii de Filologie din Timisoara), ar putea sa-si intemeieze o familie, sa aiba la rindul ei un copil. Dar totul ramine doar un vis. Nu are pe nimeni alaturi, in afara parintilor care si-ar da si viata sa-si salveze copilul. Dar, din pacate, viata si viitorul acestei tinere depind exclusiv de bani. Salvarea vietii Mihaelei valoreaza aproximativ 6.000 de euro, bani necesari transplantului de rinichi, pe care parintii nu au de unde sa-i ia.

Tatal paralizat, fratele cu un grav handicap

Mihaela Vaduva, din Caransebes, a uitat de mult ce inseamna fericirea. S-a nascut intr-o familie de intelectuali: mama profesoara de romana, tatal ofiter, dar a caror viata a fost presarata doar cu ghinion si probleme. Acum sint pensionari, iar toate sperantele se leaga de salvarea fetei lor. Mihaela mai are un frate, care s-a nascut cu o boala congenitala grava, sindrom Landon Dawn… Mihaela Vaduva era sprijinul si speranta parintilor, cea care reusea sa le alunge tristetea de pe chip. „Mihaela era tot ce aveam mai scump pe lume. Toate planurile si sperantele noastre erau legate de viitorul ei. Eu am 71 de ani, sotul meu are 67 de ani, dar, din cauza necazurilor prin care am trecut, organismul lui a cedat si a paralizat! Mai avem un baiaat, are 31 de ani, dar s-a nascut cu sindromul Dawn. Acum nici de el nu mai are cine sa se ocupe“, a povestit Luci Vaduva, mama Mihaelei.

De trei ori pe zi, cite cinci-sase ore, Mihaela face dializa

La doar patru ani, Mihaelei i s-a descoperit o afectiune grava la rinichi, pentru care a necesitat mai multe spitalizari. Pina la 25 de ani, viata ei a decurs oarecum „normal“, dar din anul 1999 a inceput hemodializa. Un an mai tirziu, boala i s-a agravat, Mihaela avind nevoie urgenta de un transplant de rinichi. In 2000 i s-a efectuat un transplant de rinichi la Spitalul Clinic Judetean Timisoara. Din pacate, operatia s-a dovedit un esec, iar Mihaela a suferit o trauma psihica grava, din care cu greu isi mai poate reveni. Daca pina la transplant facea dializa de doua ori pe zi, in prezent face chiar de trei ori pe zi, cite cinci-sase ore. Pentru ca-si petrece aproape tot timpul pe patul de spital, facind dializa, parintii si-au vindut pamintul si casa si i-au cumparat un apartament linga spitalul din Timisoara.

„Tot ce am auzit in tara asta ca se poate face pentru copilul nostru, noi am facut! Ne-am vindut toata agoniseala, dar, din pacate, mai mult nu avem posibilitate. Fiind fosta profesoara de romana am mai facut lucrari de diploma si meditatii pentru a cistiga un ban, altfel nu aveam bani nici pentru tren, ca sa mergem la Timisoara. Viata fetitei noastre depinde de niste aparate, daca intirzie cel putin o ora dializa, poate muri! A avut o colega de facultate cu aceeasi afectiune, dar care a avut noroc de sponsorizari si a ajuns in strainatate, unde i s-a facut tranplant! Acum traieste normal. Daca ar avea si Mihaela acest noroc, ne-am da si viata sa o vedem vindecata! Ar avea nevoie de 6.000 de euro pentru realizarea transplantului“, a continuat mama tinerei.

Mihaela vrea sa urmeze Dreptul si Filologia

In ciuda problemelor de sanatate de care sufera, fata mai are din cind in cind puterea sa viseze la viitorul ei. La insistentele mamei, care a dorit ca Mihaela sa-i urmeze cariera in invatamint, aceasta a urmat un colegiu pedagogic. Aproape doi ani a fost invatatoare. „Nu s-a multumit sa ramina fara studii superioare. A dat la Facultatea de Drept, unde a facut doar doi ani, fiind nevoita sa renunte cind i s-a efectuat primul transplant. Apoi a dat la Filologie, este in anul I si isi doreste foarte mult sa-si ia licenta“, a precizat Luci Vaduva.

Dar viata si toate visele tinerei depind de 6.000 de euro!

Toti cei care doresc sa ofere Mihaelei Vaduva, de 29 de ani, sansa sa traiasca pot contribui cu donatii in cele doua conturi deschise la Banca Raiffeisen Bank, pe numele VADUVA MIHAELA-contul RO58RZBR 0000060003784289 pentru donatii in lei si RO68RZBR 0000060003784303 – pentru donatii in valuta (euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS