7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnul Nou, la lumina lampii cu gaz

Anul Nou, la lumina lampii cu gaz

• Stelian Paveloiu, din Tirgu Jiu, are 65 de ani si, de aproximativ doi ani, garsoniera in care locuieste,
situata in centrul municipiului, a fost debransata de la reteaua de curent electric • In urma unui control, reprezentantii SC ELECTRICA au lasat locuinta fara curent electric si au constatat o paguba de 44,6
milioane de lei, suma rezultata din consumul ilegal de electricitate • Judecatoria Tirgu Jiu l-a condamnat pe Stelian Paveloiu la un an de inchisoare cu suspendare, acesta facind insa recurs la decizia judecatorilor

„Am cumparat asta-vara patru litri de gaz si mi-au ajuns pina acum! Avantajul meu e ca in camera mai patrunde si lumina de la becul din stilpul de iluminat public, din fata blocului. Seara mai citesc la lampa, iar Revelionul ma va prinde tot cu lumina de la gaz“, povesteste Stelian Paveloiu, un pensionar care locuieste intr-o garsoniera din centrul orasului. Modul in care vorbeste despre ceea ce i s-a intimplat si de faptul ca traieste ca la inceputul secolului trecut da de inteles ca s-a resemnat cu starea de fapt.

Omul nu a renuntat insa la gindul ca i s-a facut o nedreptate si ca aceia care l-au lasat fara curent in contor vor plati intr-o zi pentru ceea ce au facut. De cind a ramas fara curent electric in locuinta, mai exact pe 17 februarie 2003, barbatul si-a schimbat semnificativ modul de viata. Daca ziua duce o viata cit se poate de normala, noaptea inseamna pentru pensionarul Stelian Paveloiu „intoarcerea“ in timp cu mai bine de 100 de ani, cind locuintele nu beneficiau de curent electric. Gazul pe care l-a cumparat in luna august a acestui an i-a fost suficient pina de Anul Nou. Pensionarul locuieste singur, sotia sa decedind in urma cu sase ani. Atunci cind aprinde lampa pe gaz, batrinul citeste, mai scrie sau isi consulta dosarul gros de peste 100 de pagini, in care se afla povestea sa – acte de la Judecatorie, Parchet, expertize, documente oficiale, toate au fost adunate cu grija de Paveloiu, pentru a-si construi o cit mai buna aparare in fata judecatorilor. Cu toate acestea, Paveloiu a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, pentru furt de curent electric, in valoare de 44,6 milioane de lei.

Expertize stranii, decizii controversate luate de procurori

Totul a inceput cind doi angajati ai ELECTRICA s-au prezentat la usa garsonierei lui Stelian Paveloiu sa verifice contorul. Acestia au constat ca locatarul garsonierei ar fi umblat la firele si la sigiliul de la contor, schimbind conductorul de faza cu cel de nul si curentul consumat nemaifiind astfel inregistrat. Pentru o perioada de trei ani, ELECTRICA a calculat un prejudiciu de 44,6 milioane de lei. Paveloiu nu a vrut insa sa semneze procesul-verbal de constatare, iar la putin timp de la vizita reprezentantilor ELECTRICA a primit acasa, prin posta, o nota de constatare nesemnata de vreun martor si bonul de miscare a contorului. Pentru recuperarea prejudiciului, ELECTRICA a depus o plingere la Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu, dosarul fiind luat in cercetare de procurorul Baican. Acesta a solicitat o expertiza, care a fost realizata in septembrie 2003 de expertul tehnic Sorin Dobrota. Specialistul respectiv constata la fel ca ELECTRICA faptul ca Stelian Paveloiu a sustras curent electric prin inversarea conductorului fazei cu nulul, ocolind contorul, iar ca nul a folosit teava de la calorifer sau apa curenta. La concluziile expertizei, Sorin Dobrota consemna urmatoarele: „Pentru a fi obiectiv, trebuie mentionat urmatorul aspect: toate aceste calcule si analize au la baza documente prezentate la dosar. O analiza la fata locului nu s-a putut efectua fizic, pentru ca vechiul contor electric nu mai este montat in garsoniera“, lucru contrazis chiar de prezenta contorului in garsoniera. Stelian Paveloiu sustine ca inginerul Dobrota nu a fost niciodata la garsoniera sa, iar daca ar fi venit, ar fi constatat existenta contorului. Pensionarul a contestat expertiza, insa toate obiectiunile i-au fost respinse. In baza expertizei tehnice amintite, procurorul Baican a intocmit rechizitoriul si a dat solutia de trimitere in judecata.

Directorul ELECTRICA asteapta ca justitia sa se pronunte in acest caz

Judecatorii de la Judecatoria Tirgu Jiu au cerut si ei o expertiza, efectuata in septembrie 2004 de expertul tehnic Dumitru Bunoiu. Inginerul Bunoiu a ajuns, de asemenea, la concluzia ca Paveloiu a furat curent, insa prin alta metoda: „Conductorul de faza care soseste din tabloul general situat pe casa scarii s-a gasit la borna 4 a contorului electric“, precizeaza expertul Bunoiu, iar judecatorii l-au condamnat pe pensionar la un an de inchisoare cu suspendare.

Batrinul a facut insa recurs la Tribunalul Gorj si a depus o cerere pentru stramutarea dosarului: „Uitati, daca s-a mai pomenit asa ceva. O sa ajung pina la CEDO, dar in OItenia nu mai vreau sa ma mai judece nimeni. Sper ca judecatorii sa judece drept. Procurorul Baican a fost cercetat de Parchetul de pe linga Curtea de Apel din Craiova, dar nu s-a intimplat nimic. Cum putea sa spuna acel expert ca nu mai este contorul, cind si acum e aici? Unde este sigiliul pe care l-au ridicat si punga in care a fost pus? Prima data mi-au dat un avocat din oficiu, dar nici nu l-am vazut la fata. Eu doi ani am stat pe intuneric!“, a spus Stelian Paveloiu. Directorul ELECTRICA Tirgu Jiu, Tanase Pandia, nu a dorit sa comenteze prea mult situatia fostului consumator al institutiei pe care o conduce: „Vedeti, fiecare are punctul lui de vedere, fiecare si-l sustine. S-ar putea sa gresesc, daca o sa ma pronunt in vreun fel. Justitia trebuie sa faca lumina in acest caz. Daca procesul e in instanta, trebuie sa asteptam decizia judecatorilor. Si noi, si dumnealui“, a declarat Tanase Pandia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS