19.5 C
Craiova
vineri, 9 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateUzina de Automobile Dacia Pitesti

Uzina de Automobile Dacia Pitesti

Uzina de Automobile Dacia Pitesti a organizat luni la sediul din Mioveni o intilnire cu mass-media din Craiova si Brasov, urmind ca zilele urmatoare sa primeasca vizita tuturor ziarelor si televiziunilor regionale. De la lansarea in iunie a acestui an a Daciei Logan, primul vehicul din cadrul programului X 90, Uzinele Dacia au realizat un adevarat succes. Pina in prezent, au fost livrate12.000 de Dacia Logan, urmind alte 12.000 de comenzi. Potrivit conducerii Uzinelor Dacia, luna octombrie a acestui an a fost prima in care uzina a realizat profit, dupa preluarea acesteia de Renault.

Conducerea Automobile Dacia Pitesti a prezentat presei locale un raport privind conditiile manageriale in care a fost preluata uzina de Grupul Renault, obiectivele atinse si realizarile. „Am urmarit sa readucem Dacia ca leader pe piata romaneasca a automobilelor. S-a urmarit si o competitivitate a preturilor de productie pe piata existenta. Pentru aceste atuuri, Dacia a fost aleasa de Renault pentru o relansare in conditii de siguranta optima a noilor masini“, a declarat Marius Manea, sef Serviciu evenimente resurse si suporturi de comunicare in cadrul Uzinei de Automobile Dacia Pitesti. Din 1999, de cind a fost preluata Dacia de Renault, conducerea declara ca s-au facut numeroase investitii in ceea ce priveste caroseria si montajul noilor masini create. Vopsitoria si montajul sint imbunatatite. In incinta fabricii isi desfasoara activitatea 11.945 de angajati, iar platforma Mioveni este de 2,9 milioane de metri patrati, dintre care 623.000 de metri patrati construiti. Conditiile de munca ale muncitorilor sint la standarde occidentale. Oficialii de la Automobile Dacia Pitesti au insotit reprezentantii presei in Departamentele presaj, caroserie si montaj, in final fiind vizitata Fabrica de Piese de Schimb Dacia.

Ideile novatoare si benefice sint rasplatite financiar

In Departamentul presaj se desfasoara o adevarata munca in echipa. Muncitorii si sefii hotarasc impreuna modul de lucru, iar orice idee constructiva este apreciata si rasplatita corespunzator. Pentru o sugestie novatoare, benefica, angajatii au posibilitatea sa prezinte proiecte, care, daca au o baza solida de adaptare si modernizare, sint puse in practica. Angajatii sint rasplatiti financiar, cu sume care depasesc citeva zeci de milioane de lei. „Orice sugestie este binevenita. Daca proiectul sau ideile sint benefice unei bune desfasurari a muncii in incinta fabricii, acel angajat este rasplatit pe masura. Avem oameni care au fost rasplatiti si cu 156 de milioane de lei“, a declarat Marian Ghita, director Progres, resurse umane si comunicare in cadrul Directiei industriale. In acest departament lucreaza 933 de persoane, in trei schimburi, iar femeile sint in proportie de 30%.

In ceea ce priveste materia prima folosita, aceasta este tabla de cea mai buna calitate din lume. Tot aici este si o linie de presare a deseurilor, care apoi se transforma in turnatorie. „In ultimul an, productivitatea s-a marit cu peste 50%. In incinta acestui departament avem si laborator de ultima generatie in lume. De asemenea, exista linii de presaj de 800 de tone si chiar de 1.000 de tone, care fac cele mai mari piese. Sint comparabile cu orice linie robotizata de ultima generatie“, a precizat Marian Ghita.

Orice piesa are un circuit bine stabilit

Departamentul caroserii produce zilnic 480-500 de caroserii. Aici lucreaza 1.071 de persoane, in doua schimburi, femeile fiind in proportie de 25%. Pentru o mai buna performanta si calificare pe domenii, in incinta uzinei exista o asa-numita scoala de dexteritate, unde angajatii au posibilitatea sa-si insuseasca una sau mai multe meserii. Dupa o luna de curs la scoala de dexteritate, orice angajat isi imbunatateste prestanta.

In ceea ce priveste piesele si drumul lor pina la produsul finit, totul este precis programat. Orice piesa si, implicit caroserie, are o traiectorie bine stabilita. Inca din primul moment se stie cu exactitate care caroserie pleaca spre una dintre masinile construite. „Este un circuit bine stabilit. Din prima clipa stim a cui este masina si chiar si la ce data pleaca spre beneficiar. Fiecare caroserie are trecuta seria masinii pe care urmeaza sa fie montata“, a spus unul dintre directori. La Departamentul montaj lucreaza 935 de persoane, pe o suprafata de 29.400 de metri patrati. Este unul dintre departamentele cel mai modern utilate. Pentru a micsora timpul de distribuire a „marfii“, in incinta platformei Dacia Pitesti si-au amenajat sediul foarte multi furnizori. „Astfel, lucram sincron. In functie de comenzile primite, nu depozitam masini in stoc, ci le distribuim direct furnizorilor. In Departamentul montaj exista diferite «platforme-teste», prin care masina trece inainte de a iesi pe usa fabricii. Avem o cabina in care se simuleaza extrem de bine o ploaie de cea mai mare intensitate. Astfel verificam daca apa patrunde in interiorul masinii“, a mai spus directorul Marian Ghita. Conducerea Uzinei de Automobile Dacia Pitesti este hotarita, ca incepind cu 2005, in toate departamentele sa se lucreze in trei schimburi, pentru a mari numarul masinilor Logan produse, si extinderea pietei de export in Anglia si Franta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS