• In timp ce ultimii angajati concediati incearca sa isi recupereze salariile, actionarii TRANSRUT Matasari se plimba in masini de lux si au vile in centrul orasului • TRANSRUT Matasari, societate ce are ca obiect de activitate transporturile pentru minerit, a fost privatizata in anul 2000, imediat ce s-a desprins din TAMSA • TRANSRUT Matasari s-a privatizat in familie, cei cinci actionari fiind membrii familiilor Tamasescu si Iova, fostul, respectiv actualul director general
Peste 20 de muncitori care au fost concediati pe 4 octombrie de la TRANSRUT Matasari incearca in zadar sa isi recupereze salariile restante. Fiecare angajat care a fost dat afara are de primit aproximativ 8.000.000 de lei, dupa cum au declarat fostii muncitori de la TRANSRUT, societate care are ca principal obiect de activitate transportul minerilor.
Oamenii au mers in audienta la subprefectul de Gorj, Marius Vlaicu, caruia i-au cerut ajutorul pentru a-si putea primi cartile de munca de la Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj. Intrucit, patronatul firmei nu a platit la stat contributia la asigurarile sociale, fostii angajati nu isi pot primi nici indemnizatia de somaj, dar nu isi pot ridica nici cartile de munca. Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj a semnat o conventie cu TRANSRUT, conform careia societatea se obliga sa isi achite esalonat datoriile pe care le avea, insa acest lucru nu s-a intimplat. Prin urmare, dupa cum a declarat liderul de sindicat de la TRANSRUT, Ion Caciulan, societatea a fost amendata cu 90 de milioane de lei. TRANSRUT este in procedura de reorganizare judiciara, in unitate fiind doar citiva angajati.
Datorii de peste 28 de miliarde de lei
Din anul in care a fost privatizata, 2000, societatea a mers numai in pierdere, acumulind datorii dupa datorii. Dintr-un parc auto consistent, in prezent, la TRANSRUT nu mai exista decit trei autoturisme Aro, o duba si doua autobuze. Muncitorii concediati acuza actuala conducere de management defectuos si in interes personal. Nicolae Cornaciu, fost sofer la TRANSRUT, a spus ca nu mai are nici o speranta ca isi va recupera banii: „De cind a fost privatizata nu a mers bine deloc. Nu ne putem lua banii. Nu ne putem lua cartile de munca, nu avem somaj. Acum la TRANSRUT mai sint paznicii si un sef de coloana. Fostul director Tamasescu s-a pensionat, actualul director Iova fuge de noi. Ne-au falimentat. Si-au luat doua masini straine si umbla cu ele“, a declarat fostul angajat. Gheorghe Iova, directorul general al TRANSRUT Matasari, a spus ca la societatea pe care o conduce nu sint probleme, fiind doar citeva persoane care fac scandal. „Nu sint probleme. Doi, trei insi care se aduna si care se comporta ca o gloata. Noi sintem in reorganizare judiciara. Sa le dea cartile de munca, de ce nu vor sa le dea? Sint vreo trei-patru carora trebuie sa le dam bani, dar asta se rezolva“, a declarat directorul Iova. Acesta a recunoscut cu nonsalanta componenta actionariatului de la TRANSRUT. Iata cine sint cei cinci actionari: fostul director Ion Tamasescu, 38%, actualul director Gheorghe Iova, 38%, fiul lui Gheorghe Iova, Florin Iova, 8%, urmat de Catalin Vilceanu (ginerele lui Ion Tamasescu), 8%, alte 8 procente revenindu-i sotiei lui Ion Tamasescu. De cind a fost privatizata, societatea TRANSRUT a adus numai zile negre pentru angajati, insa averi tot mai mari pentru actionari. Un exemplu concludent este si vila fostului director general Ion Tamasescu, situata in centrul municipiului Tirgu Jiu.