Directia de Telecomunicatii Dolj nu stie inca suma care se acorda pentru subventie, desi pina la sfirsitul termenului-limita mai este aproximativ o luna
Aproximativ 21.000 de familii din Dol vor primi subventie pentru plata liniei telefonice ROMTELECOM, ca urmare a deciziei 1.175 a Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), emisa la sfirsitul lunii septembrie, pe baza cererilor-tip trimise de ROMTELECOM impreuna cu factura telefonica a lunii octombrie. Directorul general al Directiei de Telecomunicatii Dolj, Victor Popescu, a declarat ca alte 484 de cereri au fost respinse din cauza datelor incomplete sau a depasirii plafonului de 2,46 milioane de lei, venit mediu net pe membru de familie. Practic, pentru ca o familie compusa din trei membri sa poata beneficia de subventia guvernamentala trebuie sa nu aiba un venit lunar mai mare de 7,3 milioane de lei. Conform spuselor directorului Victor Popescu, ANRC a prelungit termenul-limita de depunere a cererilor de la 1 la 5 noiembrie, volumul de procesare a dosarelor dind mari batai de cap angajatilor Directiei de Telecomunicatii.
Guvernul a hotarit, dar a uitat
De „bunavointa“ guvernului vor beneficia familiile care, la data depunerii cererii de acordare a subventiei, aveau contracte in derulare cu SC ROMTELECOM SA, avind ca obiect furnizarea accesului la reteaua publica de telefonie la un punct fix. Prin familie, ANRC intelege sotul si sotia, barbatul si femeia necasatoriti sau persoana singura, iar acolo unde este cazul, rudele lor pina la gradul al patrulea, care locuiesc si gospodaresc impreuna. Prin decizia din septembrie, ROMTELECOM a fost obligata sa acorde o subventie si sa ofere mai multe facilitati in caz de neplata a facturii telefonice. Printre altele, dobinzile, majorarile sau penalitatile aplicate pentru neplata la termen a sumelor datorate de abonat nu vor depasi 0,15% pe zi de intirziere, iar deconectarea de la reteaua publica de telefonie nu va avea loc mai devreme de 90 de zile de la suspendarea furnizarii serviciului. Decizia ANRC nu pomeneste insa nimic despre suma concreta care ar urma sa se scada din factura telefonica. Nici reprezentantii Directiei de Telecomunicatii Dolj nu stiu mai multe. „Ceea ce stim si noi este ca nivelul subventiei urmeaza sa fie stabilit de ANRC, asa cum scrie si in decizia 1.175“, a declarat Victor Popescu. Cu alte cuvinte, dupa ce a hotarit ca populatia saraca trebuie musai sa primeasca un semn de compasiune din partea sa, guvernul a uitat sa stabileasca si valoarea in bani care sa acopere gaura din buzunarul alegatorilor. Si aceasta in conditiile in care, conform aceleiasi decizii 1.175/2004, „subventia se acorda de ROMTELECOM o singura data pentru toata perioada de desemnare (14 septembrie – 31 decembrie 2004), in prima factura emisa dupa comunicarea de ANRC a cuantumului subventiei individuale“. Pina la sfirsitul respectivei perioade mai este aproximativ o luna, daca luam in calcul sarbatorile care vin, cind este greu de crezut ca guvernul isi va bate capul cu astfel de probleme si cind, cel mai probabil, va veni alt guvern.
Subventia pentru telefon – concurenta neloiala?
Nelamuriri sint si in privinta surselor de finantare a subventiilor acordate, intrucit ROMTELECOM trebuie sa-si recupereze banii pe care il obliga guvernul sa-i cheltuiasca, pentru a-i face reclama electorala. Zvonurile din ultima vreme referitoare la constituirea unui fond la care sa cotizeze toate societatile de profil par sa prinda contur. Numai ca guvernul cu greu va reusi sa explice de ce firmele de telefonie fixa, nu putine la numar, concurente directe ale ROMTELECOM, vor fi obligate sa cotizeze cu un anumit procent din cifra de afaceri, in timp ce au fost lasate pe dinafara si nu participa in cadrul programului de subventii. Oricum, insasi constituirea unui astfel de fond este pusa sub semnul intrebarii din cauza crizei de timp. Subventia ar trebui acordata in prima factura emisa dupa comunicarea de ANRC a sumei respective, iar facturile pe octombrie au fost deja emise. „Poate acest fond a fost deja constituit. Noi inca nu stim nimic“, a concluzionat Victor Popescu.