21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO victima a vechii administratii de la Malu Mare

O victima a vechii administratii de la Malu Mare

Greselile care au insotit reconstituirile de terenuri conform Legilor fondului funciar au adus mii de oameni in pragul disperarii si al instantelor de judecata. Asa-zisii specialisti din comisiile de aplicare a legilor, din interes sau din prostie, au generat conflicte care au dezmembrat familii, dar si procese care treneaza de mai multi ani prin salile de judecata. In judetul Dolj, niciodata si pentru nici o greseala comisa intentionat sau nu de functionarii primariei nu a fost pedepsit cineva. Toate greselile sesizate organelor de ancheta, pentru care ar fi trebuit sa inceapa cercetarile, au fost invaluite in ceata si de fiecare data raspunsul a fost invariabil: nu sint intrunite toate conditiile. Majoritatea celor care au fost in astfel de situatii, dupa ani de lupta cu morile de vint, s-au lasat pagubasi.

Nicolae Oana, din Craiova, a solicitat, la timpul potrivit, Primariei Malu Mare, din judetul Dolj, reconstituirea dreptului de proprietate, conform registrului agricol de dinainte de colectivizare. Reconstituirea terenului intravilan detinut in localitate nu se mai putea face integral, deoarece inainte de aparitia Legii nr.18/1991, doi cetateni isi construisera case pe 0,25 ha teren intravilan din totalul de 0,50 ha cuvenite. De comun acord cu membrii comisiei de aplicare a Legii fondului funciar, Oana a acceptat un teren in compensare situat tot in intravilan, linga o sonda parasita, unde a fost pus in posesie cu 0,25 ha. Dupa inca un an, comisia locala i-a luat acest teren si i-a dat 0,40 ha situate in imediata vecinatate a SC SEMTEST Malu Mare, pe vechea locatie a perdelei de copaci care marginea soseaua. S-a intocmit proces-verbal de punere in posesie in anul 1996, iar pina in anul 2001 Oana a muncit terenul, crezind ca este al lui. Vechii proprietari ai acestei suprafete au solicitat si ei terenul de 0,40 ha pe care au si fost pusi in posesie. Lor li s-au eliberat titluri de proprietate pe suprafata pe care o detinea fara titlu Nicolae Oana. Pentru ca noii proprietari s-au dus sa-si munceasca pamintul, Oana i-a dat in judecata si a cistigat, fapt pentru care in anul 2002 a fost repus in proprietate de executorul judecatoresc. Intre timp, cei care au pierdut procesul cu Oana i-au vindut terenul patronului de la SEMTEST, care l-a si ingradit. Oana s-a vazut din nou pe dinafara. A inceput alt proces cu SEMTEST. La Primaria Malu Mare alegerile au schimbat si primarul, si viceprimarul, iar noua administratie s-a aratat dispusa sa rezolve cazul, dar in limitele legale.

Vechea administratie a lasat mostenire multe incurcaturi

Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare, a aflat de incurcaturile produse in aplicarea Legilor fondului funciar. „Eu nu pot sa anulez titlurile de proprietate ale celor care au primit pamint in punctul SEMTEST. Oamenii erau indreptatiti sa primeasca acolo pamint. Ma intreb de ce a fost pus in posesie domnul Oana acolo. Stiu ca pe acest om l-a incurcat vechea administratie, pentru ca de unul singur omul nu se ducea sa munceasca acel pamint, dar nici nu pot sa anulez eu titlurile celor care le au deja. Dupa calculele noastre, lui Nicolae Oana i s-ar fi cuvenit doar 0,15 ha si nu 0,40, cum sustine dinsul. La Malu Mare s-au comis multe abuzuri in aplicarea Legilor fondului funciar si sint persoane care detin intravilan fara sa aiba dreptul. Daca in final se va dovedi ca are dreptate, eu voi gasi alta locatie pentru terenul care i se cuvine. Tot scandalul porneste de la faptul ca acel teren este foarte valoros datorita pozitiei sale“, a spus primarul Dicu. Pina la urma, miza acestui razboi al nervilor este de circa 400 de milioane de lei, valoarea de circulatie a terenului in acea zona!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS