13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Solomon ne-a fagaduit verzi si uscate si apoi ne-a lasat cu ochii in soare“

„Solomon ne-a fagaduit verzi si uscate si apoi ne-a lasat cu ochii in soare“

In cartierul Fata Luncii din Craiova era ieri mare zarva. Romii care locuiesc pe strada Drumul Apelor, insotiti de citiva bulibasi, s-au adunat la o intilnire de „gradul zero“. Desi fusese invitat si primarul Craiovei, dupa cum sustineau acestia, Antonie Solomon nu si-a facut aparitia, in ciuda raspunsului pozitiv dat anterior.

„Solomon ne-a fagaduit verzi si uscate ca sa il votam si apoi ne-a lasat cu ochii in soare“, strigau disperati citiva romi. Nemultumirile acestora pornesc de la „nepasarea autoritatilor“ cu privire la conditiile insalubre in care traiesc. Oamenii acuza conducerea urbei ca nu si-a tinut promisiunile facute inainte de alegeri. „Inainte de primul tur, a venit Solomon si ne-a dat haine si alimente si ne-a zis ca o sa ne fie bine daca il votam. Am facut-o, dar a uitat repede de noi. Cu ce ne-a ajutat daca ne-a dat atunci citeva lemne, iar acum ne lasa pe drumuri“, a povestit unul dintre romi.

De trei luni, zeci de craioveni stau pe intuneric

Cea mai mare problema cu care se confrunta romii in prezent este lipsa curentului electric. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece exista un singur contor de energie electrica pentru 100 de familii. Pentru o perioada de sapte luni, oamenii erau obligati sa achite aproximativ 114 milioane de lei. Pentru ca facturarea s-a realizat in perioada campaniei electorale, reprezentantii primariei le-au permis romilor de acolo sa plateasca 50 de milioane de lei, promitindu-le ca vor fi pasuiti citeva luni. Surpriza s-a produs imediat dupa desemnarea noului primar, pe 22 iunie 2004, locuitorilor de pe strada Drumul Apelor fiindu-le intrerupta furnizarea energiei electrice. Mare le-a fost mirarea oamenilor cind, ulterior, le-a fost refuzat orice ajutor, promis in prealabil.

„Alesii locali ar trebui sa se ocupe de aceasta problema. Oamenii nu au de unde sa plateasca, pentru ca putinii bani pe care ii iau provin din ajutorul social, dar ajung cu intirziere. I-am ales ca sa ne ajute cu ceva. Pe Solomon l-am invitat sa ia parte la discutiile noastre, insa nu a venit. Motivul nu il cunoastem nici noi“, a declarat Vasile Velcu Nazdravan, reprezentantul romilor din Fata Luncii.

Oamenii de aici traiesc in mizerie, neavind grup sanitar si conditii decente de locuit. Nu de putine ori copiii s-au imbolnavit, iar locuintele le-au fost incendiate. „Ne-a promis ca o sa ne plateasca si restul de bani pe care ii datoram la curent, imediat dupa alegeri. Ne-am strins cu totii sa il votam pe Solomon, dar apoi ne-a lasat cu degetul in gura. Nu ne-a mai dat nimic. Am incercat de atitea ori sa iau legatura cu el, ca sa ne ajute asa cum ne-a promis, insa tot timpul mi s-a spus ca este ocupat si nu are timp de mine“, a replicat Gheorghe Putulache, reprezentantul romilor din strada Drumul Apelor. Dupa ce au asteptat citeva zeci de minute sosirea primarului, romii s-au saturat sa fie „dusi de nas“, amenintind ca vor declansa o greva. 5 octombrie a fost declarata data in care locuitorii de pe strada respectiva vor veni in fata primariei pentru „a-i arata lui Solomon ce se intimpla daca nu onoreaza promisiunile facute“, dupa cum au spus acestia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS