15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de prestatori de servicii pentru minerit, in pragul falimentului

Zeci de prestatori de servicii pentru minerit, in pragul falimentului

• 12.000 de salariati din toata Oltenia risca sa-si piarda locurile de munca • Societatile au datorii de mii de miliarde la bugetul statului si la asigurarile sociale • Autoritatile din Gorj fac demersuri pentru stergerea datoriilor

Zeci de firme din Oltenia care presteaza diverse servicii pentru sectorul minier se afla in pragul falimentului. Potrivit presedintelui Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO), Marin Condescu, aproximativ 12.000 de oameni sint in pericol de a-si pierde locurile de munca. „Societatile au ajuns in aceasta situatie din cauza ca platile se fac cu ordine de compensare, iar transformarea acestora in lichiditati produce o pierdere intre 10% si 30% din valoarea serviciilor prestate“, a spus Marin Condescu.

Zece firme din Gorj, in lichidare

Peste zece firme prestatoare de servicii pentru minerit din judetul Gorj se afla in procedura de lichidare judiciara, din cauza datoriilor imense pe care le au la bugetul de stat. Printre acestea se numara societati mari, cum ar fi GRIMEX, Uzina de Reparatii Tirgu Jiu, TPSUT Rovinari, TPSUT Motru, ROBUR si Uzina de Reparatii Jilt. Unele din aceste firme sint patronate de oameni de afaceri controversati.

GRIMEX, societatea unde a fost director inainte de 2000 actualul primar al municipiului Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, figura, la sfirsitul lunii trecute, cu datorii la bugetul de stat de peste 265 de miliarde de lei, la care se adauga restantele la bugetul asigurarilor sociale, de 287 de miliarde de lei. Societatea mai are datorii de aproape 40 de miliarde de lei la fondul pentru somaj si de aproape noua miliarde de lei la asigurarile de sanatate. Uzina de Reparatii Tirgu Jiu are datorii de peste 140 de miliarde de lei la bugetul de stat, iar cele la bugetul asigurarilor sociale se ridica tot la peste 140 de miliarde de lei.

TPSUT Rovinari, societate patronata de controversatul om de afaceri Nicolae Sarcina, care a intrat si in topul celor mai bogati 500 de romani, a intrat, de asemenea, in lichidare. Societatea are datorii catre bugetul de stat de 227 de miliarde de lei, iar catre bugetul asigurarilor sociale de peste 255 de miliarde de lei, la care se adauga cele de la fondul de somaj si sanatate, care ajung la peste 90 de miliarde de lei. TPSUT Motru, unde actionar majoritar este un om de afaceri din Bucuresti, Cristian Ducu, care a concesionat cabana Ciuperca din zona Rinca, se afla in procedura de lichidare. Firma are datorii de peste 190 de miliarde de lei la bugetul de stat si de peste 200 de miliarde de lei la bugetul asigurarilor sociale. ROBUR se afla in lichidare de mai mult timp. Societatea are datorii de peste 32 de miliarde catre bugetul de stat si de peste 15 miliarde la asigurarile sociale. La firmele aflate in lichidare se poate adauga si UREX Rovinari, care are datorii de aproximativ 800 de miliarde de lei.

Presedintele PSD Gorj intervine pentru stergerea datoriilor firmei la care a fost director

Florin Circiumaru, presedintele PSD Gorj si primar al municipiului Tirgu Jiu, a intervenit pe linga doi secretari de stat de la Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Finantelor pentru stergerea datoriilor societatii la care a fost director, inainte de a fi ales primar. Cu toate ca nu mai are nici o functie la aceasta societate, seful PSD Gorj s-a deplasat marti la Bucuresti, insotit de liderii de sindicat de la GRIMEX si de Ion Pisc, lider al sindicatului energeticienilor, pentru a se intilni cu cei doi secretari de stat. „Am vrut sa ii ajut. Am fost la Gavril Baican, secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului, si la Nicolae Plaiesu, secretar de stat la Ministerul de Finante. Am discutat cu acestia posibilitatea de a se sterge datoriile societatilor. Conducerile firmelor vor intocmi un material, pe care il vor prezenta la Ministerul Economiei si Comertului, in vederea promulgarii unei hotariri de guvern. Vom incerca sa se stearga datoriile si penalitatile, daca nu, macar penalitatile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS