12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTarabele de pe domeniul public vor fi mutate in Tirgul Romanesti

Tarabele de pe domeniul public vor fi mutate in Tirgul Romanesti

Isi desfasoara zilnic activitatea in diverse zone ale orasului. Fie ca au una sau mai multe tarabe, vinzatorii ambulanti ne „imbie“ cu oferte tentante. Lozinci precum „Am facut reduceri mari! 5.000 de lei perechea de sosete“ sau „Placinte calde! Acum le-am scos din cuptor“ ne atrag atentia, in fiecare zi, spre o taraba din carton sau un chiosc cu geamuri termopan. „Situatia asta nu mai poate continua“, ameninta insa reprezentantii Primariei Craiova, care sint decisi „sa ii elimine“ pe cei care fac comert pe domeniul public.

In dorinta de a aduce Craiova la standarde europene, alesii locali au hotarit sa ii schimbe si aspectul. „Nu vor mai exista tarabe pe domeniul public“, ameninta Sorin Iordache, viceprimarul Craiovei, care spera ca asa orasul va avea alta infatisare. Pentru a stopa extinderea acestui gen de comert, reprezentantii primariei au hotarit sa nu mai elibereze autorizatii de vinzare pe domeniul public. Craiovenii care si-au dezvoltat o adevarata afacere din comertul stradal sint insa nemultumiti de noua modificare. Pentru a-l impresiona pe viceprimar si a obtine o prelungire a autorizatiei, acestia isi expun diverse probleme personale, mai mult sau mai putin adevarate.

„Am o dugheana in cartierul 1 Mai. Vind haine si jucarii. Voi fi nevoita insa sa plec de acolo. Am doi copii, iar sotul este bolnav. Ma tem ca o sa ajungem pe drumuri“, povestea cu amaraciune o craioveanca. Sorin Iordache a fost transant. „Nu putem ignora anumite decizii doar din cauza problemelor sociale cu care se confrunta unele persoane“, a precizat acesta. Hotarirea lui Iordache i-a surprins in mod pozitiv insa pe craiovenii care nu erau direct implicati. „Nici nu stiu de ce le-a dat voie de la bun inceput sa vina aici, in fata Spitalului de Urgenta! Au scos intii haine la vinzare, iar acum am vazut pina si chiloti. E de prost gust“, afirma indignat un trecator.

Tirgul Romanesti, refugiul tarabagiilor

Noua decizie a administratiei nu are insa drept scop sa lase pe drumuri citeva zeci de craioveni. Din aceasta cauza, s-a hotarit ca tarabele de pe domeniul public, carora le vor expira autorizatiile, sa fie mutate in Tirgul de saptamina din Romanesti.

„Nu se mai dau acorduri pentru comertul stradal. In special in zona centrala dorim sa avem un aspect civilizat. Cei care vindeau acolo pina acum vor fi mutati in tirg, pentru a face curatenie. In ciuda protestelor citorva patroni, decizia noastra este clara: nu se mai elibereaza autorizatii in acele zone“, a incheiat Iordache.

Nici craiovenii care au tarabe linga piata din cartierul Brazda Lui Novac nu vor scapa de ochiul critic al primariei. Desi au fost amenintati de nenumarate ori ca le vor fi desfiintate improvizatiile, acestia continua sa faca ceea ce stiu. „Macar unul dintre noi sa aiba pile la primarie si e de ajuns. Daca se duce si intervine poate rezolva ceva. Ne tot ameninta de ceva timp. O perioada am stat cu frica in sin de ceea ce se poate intimpla. Treptat, mi-am dat seama ca doar ne sperie“, a replicat alt comerciant. La auzul zvonului ca vor fi mutati in Tirgul din Romanesti, tarabagiii au protestat, sustinind ca vor face tot ce le sta in putinta pentru a nu ajunge acolo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS