13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFrauda cu milionul la hectar in comuna Carpen

Frauda cu milionul la hectar in comuna Carpen

• Angajatii primariei au deturnat zeci de milioane din ajutorul guvernamental • Printr-un sir de falsuri, perceptorul si secretara primariei si-au insusit o parte din subventia acordata producatorilor agricoli

Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova au reusit sa dezlege, dupa trei ani, increngatura de falsuri savirsite de citiva angajati ai Primariei Carpen, care au incercat sa se imbogateasca pe seama ajutorului guvernamental de un milion de lei pe hectar acordat producatorilor agricoli. Doi dintre autorii plastografiilor – sotii George Cristian si Zenaida Ileana Stefan – au fost trimisi in judecata, dupa ce au bagat in propriile buzunare aproape o suta de milioane de lei din banii destinati consatenilor.

Operatiunea „milionul“

In 2001, George Cristian Stefan era angajat in calitate de referent-operator taxe si impozite locale, iar sotia sa, Zenaida Ileana Stefan, lucra inca din 1998 ca secretara a Primariei Carpen. Cei doi au facut parte din comisia primariei care a intocmit lista cu beneficiarii milionului la hectar. Cum mai multi cetateni din localitate nu au formulat cereri pentru obtinerea milionului, sotii Stefan au completat in numele lor cererile si procesele-verbale de constatare si receptie si cu aceste documente au ridicat de la Agentia CEC Brabova banii cuveniti persoanelor respective, semnind in fals in numele acestora pentru incasarea sumelor. Prin acest procedeu, potrivit procurorilor, cei doi angajati ai Primariei Carpen au falsificat 32 de procese-verbale, incasind in mod necuvenit suma de 83.100.000 de lei. Sotii Stefan si-au dus la bun sfirsit inselaciunea cu ajutorul lui Victor Vasile, inginer-agronom la Camera Agricola Carpen, care ar fi trebuit sa verifice documentele pe baza carora se solicita milionul la hectar si daca terenurile au fost, intr-adevar, cultivate cu saminta certificata. Din prea multa comoditate, agronomul nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, semnind „ca primarul“ toate procesele-verbale plastografiate de George Cristian Stefan, pe care Zenaida Ileana Stefan a aplicat stampila Consiliului Local Carpen, pentru a da aparenta de legalitate actelor falsificate.

La savirsirea infractiunilor a contribuit si Elvis Ionel Stefanica, controlor de ghiseu la Agentia CEC Brabova, care le-a achitat sotilor Stefan banii cuveniti altor persoane, inchizind ochii la semnaturile de primire a sumelor, contrafacute de angajatii Primariei Carpen.

Sotii Stefan risca 15 ani de puscarie

In fata anchetatorilor, George Cristian Stefan a recunoscut ca a completat in fals procesele-verbale de constatare si receptie si a incasat sumele de bani de la Agentia CEC Brabova, fara a avea acordul celor indreptatiti sa primeasca milionul la hectar. Ulterior, Stefan a revenit asupra declaratiilor si nu si-a mai recunoscut fapta.

Sotia lui, Zenaida Ileana Stefan, a sustinut in fata oamenilor legii ca a completat procesele-verbale, avind acordul persoanelor respective si ca nu si-a insusit nici o suma de bani din milionul la hectar. Fiind audiati de anchetatori, toti cei 32 de cetateni din Carpen, ale caror nume apar pe documentele intocmite in fals de sotii Stefan, au declarat ca nu au solicitat milionul la hectar in 2001 si nici nu i-au imputernicit pe sotii Stefan sa le incaseze banii cuveniti drept ajutor guvernamental.

Cu dosare penale s-au mai ales inginerul agronom Victor Vasile, pentru fals intelectual, si Elvis Ionel Stefanica, angajatul Agentiei CEC Brabova, acuzat de neglijenta in serviciu. Beneficiind de clementa procurorilor, acestia au fost scosi de sub urmarire penala, alegindu-se doar cu o amenda administrativa de cite un milion de lei.

In schimb, George Cristian Stefan, de 35 de ani, si sotia lui, Zenaida Ileana Stefan, de 36 de ani, au fost trimisi in judecata sub acuzatiile de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu, riscind pina la 15 ani de inchisoare. Daca secretara Primariei Carpen, absolventa de Drept, nu are cazier, sotul ei are insa la activ doua condamnari penale, ultima dintre ele pentru furt calificat, distrugere si ultraj contra bunelor moravuri.

Dosarul a ajuns de curind la Judecatoria Craiova, care urmeaza sa se pronunte asupra vinovatiei sotilor Stefan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS