12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere - 55 de ani in slujba electrotehnicii romanesti!

Electroputere – 55 de ani in slujba electrotehnicii romanesti!

Electroputere Craiova a luat fiinta la 1 septembrie 1949, ca urmare a unei hotariri a Consiliului de ministri, prin preluarea atelierelor CFR de reparat material rulant.

Dezvoltarea intreprinderii s-a facut in mai multe etape, pina in anul 1960, cind uzina a livrat primele locomotive Diesel electrice de 2100 CP. Pina in 1975, Electroputere si-a diversificat productia, reusind sa exporte in peste 40 de tari. Citiva ani mai tirziu, in 1985, uzina a reusit sa asimileze pe baza de licenta straina motoare electrice pentru centrale nucleare, performanta care i-a adus si prestigiu, si specialisti.

Pentru ca numarul specialistilor crestea an de an, sub patronajul uzinei s-a construit un grup scolar care pregatea forta de munca necesara pentru ocuparea celor 14.000 de locuri de munca pe care le-a oferit uzina inainte de anul 1989. Dupa aceasta data, Electroputere a ramas cu mai putin de 4.000 de angajati, care asteapta privatizarea iminenta a uzinei. Dupa 55 de ani de viata, „Cetatea luminii“, cum fusese botezata in regimul trecut uzina Electroputere, se afla in pragul unui nou drum despre care nimeni nu poate sa spuna daca va fi sau nu macar pietruit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS