13.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de oameni s-au inghesuit sa-si primeasca ajutoarele sociale

Sute de oameni s-au inghesuit sa-si primeasca ajutoarele sociale

Serviciul de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Craiova a fost luat cu asalt ieri de beneficiarii Legii nr. 416/2001. Sute de craioveni care au dreptul la ajutor social si-au asigurat un loc la rind. Vestile bune circula repede, iar pina la ivirea zorilor, peste 200 de persoane se postasera in asteptarea functionarilor.

Ieri-dimineata, reprezentantii serviciului au facut apel la fortele de ordine pentru a reusi sa ii linisteasca. „Stau de azi noapte de la ora 3.00. Cit mai trebuie sa astept? Vreau banii care mi se cuvin“, spunea un craiovean. Cinci dintre angajatii Serviciului de Asistenta Sociala se ocupa pina pe 13 septembrie de distribuirea banilor. In prezent, in plata, sint aproximativ 1.900 de persoane. Sumele au fost stabilite in functie de punctajul obtinut de cei care sint apti de munca, la diversele institutii la care au fost repartizati. Conform legii, in fiecare luna, acestia trebuie sa munceasca o anumita perioada pentru a putea beneficia de ajutorul social. Luna trecuta, ei au fost repartizati la trei institutii: Serviciul de Salubritate, Spatii Verzi, ambele din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), si la Regia Autonoma de Transport (RAT). In aceasta luna, craiovenii s-au dovedit constiinciosi, nelipsind nici o zi de la „serviciu“.

„Avem inregistrate ca apte de munca 1.235 de persoane. Dintre acestea, citeva au handicap de gradul doi si sint obligate sa depuna efort doar cite patru ore. In rest nu s-au ivit nici un fel de probleme“, a declarat Elena Trifu, coordonatoarea activitatii de asistenta sociala din cadrul Primariei Craiova.

„Banii nu ii dam de la noi“

Banii distribuiti in septembrie sint aferenti lunii iunie. Craiovenii sint insa nemultumiti de „nepasarea“ autoritatilor, ei sustinind ca sumele din lunile iulie, august si septembrie vor fi date, poate, in 2005. „Am 73 de ani si nu am voie sa muncesc. Nu inteleg totusi de ce trebuie sa suferim in plus. Nu am mai primit bani de citeva luni. Nu este insa prima oara cind se intimpla acest lucru. In fiecare an situatia se repeta. De cite ori a fost nepotul meu sa intrebe ce se intimpla, cei de la Asistenta Sociala i-au spus ca nu exista banii necesari. Dar ei nu se gindesc ca noi nu avem din ce trai?“, a spus o craioveanca, beneficiara a ajutorului social. „Oamenii care primesc ajutor trebuie sa inteleaga ca banii nu ii dam de la noi. Vin de la stat si de la consiliu. Nu este vina noastra daca nu ajung la timp. Le-am spus de nenumarate ori care este situatia, insa nu inteleg“, a spus Elena Trifu.

Cei care beneficiaza de prevederile Legii nr. 416/2004 sint scutiti de taxa radio-TV, iar in conformitate cu hotarirea nr. 65 a Consiliului Local Craiova, din februarie 2004, abonamentele pe mijloacele de transport in comun sint subventionate in proportie de 95 la suta. De aceste avantaje au parte insa doar cei care nu au dosarele suspendate. De asemenea, in cazul in care sint spitalizati, ei beneficiaza gratuit de ingrijire medicala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS