13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudentii au ridicat chiriile la locuinte cu peste 25%

Studentii au ridicat chiriile la locuinte cu peste 25%

Studentii din alte localitati, care au ales sa invete la Universitatea din Craiova, au luat cu asalt agentiile imobiliare si particularii care inchiriaza camere, garsoniere si chiar apartamente. Multi tineri par sa aleaga din ce in ce mai mult inchirierea unei camere la particulari, in detrimentul caminelor studentesti. In zona centrala a orasului, chiria este intre 80 si 200 de euro pe luna. Anul acesta, pentru prima data, statul acorda subventii pentru studentii care se cazeaza la particulari.

Cu mai putin de o luna inaintea inceperii anului universitar 2004-2005, piata imobiliara pare sa fi luat foc. Studentii au luat cu asalt agentiile, in speranta ca preturile nu au crescut prea mult fata de vara trecuta. Cele mai cautate pentru inchirieri sint garsonierele, datorita cuantumului mai mic al intretinerii. Tot o tendinta a acestui an a fost faptul ca tinerii prefera sa-si pastreze garsoniera pe timpul verii, chiar daca nu o vor folosi, pentru a pastra chiria mai mica. „Am preferat sa tin garsoniera si pe perioada vacantei pentru ca agentia imobiliara de la care am inchiriat-o sa nu-mi perceapa preturi mai mari la inceperea noului an universitar. Am pierdut 300 de euro platind chiria fara sa locuiesc in ea. Sint din Caracal si am mare noroc ca ma sustin material parintii. Prefera sa imi ofere conditii, pentru ca viata in caminele studentesti din Craiova este infioratoare. Am colegi care imi povestesc cum sint nevoiti sa suporte lipsa apei calde, conditiile insalubre, gindacii care invadeaza camera imediat ce stingi lumina!“, a spus Cristina Manolache, studenta.

Intre 80 si 200 de euro, pretul unei camere printr-o agentie imobiliara

Agentii imobiliari spun ca pretul chiriilor a crescut cu peste 25% numai in aceasta toamna. „Garsonierele sau apartamentele vor ramine nefolosite si oamenii vor fi nevoiti sa mai scada chiriile“, a spus Doina Seres, care lucreaza intr-o agentie imobiliara. Preturile la garsoniere: ultracentral si central – 120-150 de euro, Brazda – 80- 90 de euro, Craiovita – 80 de euro. Preturile pentru apartamente cu doua camere: ultracentral si central – 150-200 de euro, Brazda – 100-150 de euro, Craiovita – 100 de euro. Preturile pentru apartamente cu trei camere: ultracentral si central – 200-250 de euro. La aceste preturi, conform agentilor imobiliari, locuintele sint mobilate, dotate tehnic si in stare buna. Pentru preturi mai mici, confortul scade in mod proportional. Studentii cu venituri modeste inchiriaza insa camere la particulari. In cartierele craiovene, pe multe din case se zaresc anunturi de inchiriere: „Inchiriez camera“.

Tot mai putini studenti cer sa stea in camine

Ion Popa, sef Serviciu Social al Universitatii din Craiova, a comentat starea caminelor din Craiova pina in prezent: „Anul acesta, pina la aceasta data, am inregistrat mai putine cereri decit in ceilalti ani pentru inchirierea unui loc in camerele din caminele studentesti. Probabil ultimele noutati, ca subventia de 600.000 de lei va fi acordata si studentilor bugetari care inchiriaza camere la particulari, i-au determinat sa nu dea inca buzna la camine.

Oricum preturile din camine sint mult mai mici decit cele oferite de agentiile imobiliare. Probabil ca studentii bogati isi permit chiriile particularilor. Conditiile din camine s-au imbunatatit in sensul ca pe perioada verii au fost schimbate paturi, saltele, s-au facut igienizari, s-au consolidat instalatiile electrice si sanitare, iar fatada caminelor de la Agronomie a fost in lucru pe toata perioada verii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS