10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii platesc si taxa pe apa de ploaie

Craiovenii platesc si taxa pe apa de ploaie

De pe lista zecilor de taxe pe care le achita lunar craiovenii, nu a scapat nici taxa pe apa de ploaie. Actul normativ care reglementeaza aceasta obligatie de plata este HG nr. 1591/ 2002, pentru aprobarea regulamentului-cadru de organizare si functionare a serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare. Consilierii locali au aprobat introducerea acestei taxe prin Hotarirea nr. 312 / 2003, pusa in aplicare din luna octombrie a aceluiasi an, dar putini craioveni au luat cunostinta de acest lucru. Conform acestei hotariri, prin apa meteorica se intelege apa care provine din precipitatii. „Pe baza hotaririi consilierilor, s-a trecut la facturarea apei meteorice, preluata de sistemul de canalizare. Cantitatea specifica anuala de precipitatii comunicata de Centrul Meteorologic Regional Craiova este de 50 de litri pe metrul patrat si se inmulteste cu suprafetele totale ale incintelor sistematizate, declarate de fiecare abonat; in acest mod rezulta suma care se factureaza lunar“, a declarat Steliana Badescu, purtatoarea de cuvint a Regiei de Apa Craiova.

Apele meteorice sint si cele care provin din stropirea si spalarea drumurilor publice sau private

Craiovenii ramin mirati atunci cind realizeaza ca pe factura de apa-canal apare si o taxa pe apa de ploaie. Cu toate ca oamenii nu inteleg de ce trebuie sa plateasca si pentru apa cazuta din cer, autoritatile au gasit o explicatie: prin taxa pe apa provenita din precipitatii, contribuabilii platesc, de fapt, apa care o data ajunsa pe sol este preluata prin sistemul de canalizare al orasului. Sint considerate ape meteorice si cele care provin din stropirea si spalarea drumurilor publice sau private, a gradinilor si curtilor imobilelor. La stabilirea tarifelor de canalizare, pe linga fisele de fundamentare pentru apa livrata catre populatie, trebuie sa se intocmeasca si cele pentru apa uzata si meteorica procesata.

Cantitatea de apa meteorica preluata de reteaua publica de canalizare se determina prin inmultirea cantitatii specifice multianuale de apa meteorica stabilita teritorial, conform normativelor in vigoare, cu suprafetele totale ale incintelor construite si neconstruite, declarate de fiecare utilizator. In sarcina operatorului cade si obligativitatea preluarii apelor uzate si meteorice la sistemul public de canalizare si sa verifice calitatea acestora.

Potrivit reprezentantilor Regiei de Apa Craiova, cu banii strinsi in urma achitarii de catre populatie a apei meteorice se mentine sistemul de alimentare cu apa al municipiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS