17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii doljeni ameninta cu blocarea deschiderii anului scolar

Profesorii doljeni ameninta cu blocarea deschiderii anului scolar

Sindicalistii din invatamintul doljean nu sint multumiti de negocierile purtate la Bucuresti cu reprezentantii guvernului in legatura cu cererile privind cresteri salariale ale personalului didactic.

Noua oferta a grilei de salarizare prevedea o majorare a salariilor cu sume in valoare absoluta, si nu in cote procentuale, dupa cum au cerut sindicalistii, cuprinse intre 500.000 si 2.000.000 de lei.

„Aceste sume cuprind indexarea, care oricum se va face pentru toate categoriile bugetare, si calculul sporurilor salariale prin metoda «spor la spor», raminind o majorare neta de aproximativ 1,5-2%. Astazi va avea loc o noua runda de negocieri, iar profesorii nu vor participa la deschiderea scolilor, pe 15 septembrie, in cazul unui nou raspuns nesatisfacator“, a declarat Constantin Rada, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint Dolj.

Conform calendarului actiunilor sindicale, dascalii nu vor participa la deschiderea noului an scolar, iar cinci zile mai tirziu vor organiza mitinguri in fiecare judet. De Ziua Educatorului, pe 5 octombrie, cadrele didactice vor participa la un miting la nivel national, iar pe 11 octombrie vor intra in greva pe termen nelimitat. Cadrele didactice solicita cresterea salariilor cu 25%, pina la 15 septembrie, si cu acelasi procent, de la 1 ianuarie 2005. De asemenea, dascalii vor aprobarea unei legi speciale privind salarizarea in invatamint.

Problema salariilor nu este singura din invatamintul doljean

Cu numai o saptamina inainte de inceperea anului scolar, multe unitati de invatamint nu au inca personalul didactic complet si zeci de profesori nu stiu inca unde vor preda.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj nu cunosteau ieri numarul de posturi vacante. Din acest motiv, directorii institutiilor de invatamint au fost convocati la sedinta, fiindu-le solicitat sa raporteze catedrele vacante, pentru ca miine sa fie organizata o noua sedinta publica de repartizare a personalului didactic.

Examenul unic la nivel national pentru ocuparea posturilor didactice vacante din invatamintul preuniversitar a debutat la mijlocul lunii iulie. Titularii si suplinitorii s-au inghesuit pentru a-si depune fisele de optiuni, apoi au renuntat de teama sa nu ajunga in cine stie ce scoala indepartata de la sate.

Potrivit reglementarilor in vigoare, in cazul specialitatilor la care se inregistreaza un deficit de personal calificat, posturile si orele libere pot fi ocupate prin incadrarea suplinitorilor fara studii corespunzatoare, pe baza unei testari. Printr-o nota, Ministerul Educatiei si Cercetarii a solicitat inspectoratelor scolare judetene organizarea, in perioada 1-6 septembrie, a actiunilor de ocupare a posturilor vacante. Incadrarea personalului didactic titular pe orele ramase neocupate se va face de catre directorul unitatii de invatamint, cu avizul ISJ. In Dolj, sedinta publica va avea loc abia miine, cu numai citeva zile inainte de inceperea anului scolar.

„Dintre cei repartizati deja, o parte au renuntat, pentru ca distanta li s-a parut prea mare. La aceste cadre didactice s-au adaugat si cei care sint studenti si pot beneficia de concedii, de pina la trei ani. I-am chemat pe directori sa comunice situatia si vom efectua repartizari, in ordinea mediilor, pe posturile care se elibereaza“, a spus Constantin Busoi, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS