12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectul si subprefectul, primii pe liste

Prefectul si subprefectul, primii pe liste

Aproximativ 17.500 din totalul de 19.000 de pesedisti cu carnet s-au prezentat duminica la cele 107 sectii de vot amenajate pe raza judetului. Incurcati initial de modalitatea de vot, pesedistii si-au ales in cele din urma persoanele care sa-i reprezinte in parlament. Cei iesiti dupa numararea voturilor nu au reprezentat insa cine stie ce surpriza, primele nume de pe lista fiind mai mult sau mai putin cunoscute inca de la sfirsitul saptaminii trecute. Numaratoarea finala a stabilit ca, pe locurile eligibile din Senat, se vor afla, in ordine, actualul subprefect al judetului, Marin Ionica (13.577 de voturi), urmat de fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu (12.644 voturi) si Ioan Toma, presedintele Comisiei de Buget-Finante a consiliului judetean, care a obtinut 7.466 de voturi.

In ceea ce priveste rezultatele scrutinului din Camera Deputatilor, pe primul loc se va afla actualul prefect si presedinte al organizatiei judetene a PSD, Marin Diaconescu, acesta fiind votat de 14.876 de pesedisti. Diaconescu este urmat, pe aceeasi lista, de deputatul Florin Iordache, aflat la mai bine de trei de mii de voturi fata de primul cistigator (11.887 voturi), apoi de deputatul Florin Georgescu (11.375 de voturi), restul candidatilor inregistrind sub 9.000 de voturi: Ion Bozga – 8.883 de voturi, Catalin Matei – 8.594 de voturi, Toma Pruna – 8.557 de voturi sau Virgil Delureanu – 7.471 de voturi.

Cistigatorul perdant

Cel mai cistigat dintre toti a fost Marin Diaconescu, care a fost declarat cistigator in 75 de localitati. Cu toate acestea, actualul prefect nu si-a ascuns uimirea fata de rezultatele obtinute in al doilea oras al judetului, Caracal. Desi a fost declarat cetatean de onoare al urbei in urma cu nici un an, acesta a intrunit aici cele mai putine voturi din intreg judetul, el fiind votat de numai… 40 de membri de partid, dintr-un total de 2.200 de alegatori. „Ma mira aceste rezultate nu pentru ca nu stiu cit de grav am gresit, ci cind am gresit“, a spus mirat Diaconescu. El a precizat insa ca lista ramine, in final, deschisa oricaror modificari, dar ca acestea nu vor influenta scorul scrutinului. Totul se pare ca va depinde de negocierile cu PUR. Gurile rele mentionau ieri ca lista rezultatelor prealegerilor interne din PSD se va modifica chiar in zilele urmatoare. Una dintre marile schimbari il vizeaza pe Marin Ionica, al carui succes in prealegeri nu va fi acceptat de conducerea centrala a partidului din cauza renumelui de „baron local“. O alta cauza care il va inlatura pe Ionica de pe lista pentru Senat o reprezinta pierderea municipiului resedinta de judet la alegerile locale in defavoarea PNL-PD, actualul subprefect conducind, pe atunci, organizatia locala a PSD. Acesta va fi nevoit sa candideze la parlamentare ca independent, lucru care se va intimpla mai mult ca sigur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS