12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Colegiul „Elena Cuza“, lucrarile de igienizare nu s-au finalizat

La Colegiul „Elena Cuza“, lucrarile de igienizare nu s-au finalizat

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au inceput ieri controalele in unitatile de invatamint din judet, aceasta fiind tematica trimisa institutiei doljene de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Desi scolile si liceele au mai fost verificate de Inspectoratul Scolar Judetean impreuna cu reprezentantii primariilor si cu inspectorii Directiei de Sanatate Publica, OJPC Dolj trebuie sa trimita ANPC, in urma propriilor controale, o informare referitoare la stadiul lucrarilor de reparatii, igienizare si consolidare ale unitatilor de invatamint din judet, stadiul pregatirilor spatiilor de cazare si ale blocului alimentar. Inspectorii principali Doina Birsoghe si Aurelian Toma au fost trimisi la sase institutii scolare din Craiova, printre care si Colegiul National „Elena Cuza“ si Colegiul National „Carol I“.

La Colegiul National „Elena Cuza“ conducerea este noua. Actualul director, Mircea Nastase, a preluat functia de la 1 septembrie; si o data cu ea, si responsabilitatea de a pune la punct institutia si de a o pregati pentru noul an scolar. Pentru fiecare cladire apartinind unitatii de invatamint, situatia este diferita. In corpul central al liceului, lucrari de reabilitare au mai fost efectuate anul trecut, cind institutia a implinit 170 de ani de la infiintare. Acesta este motivul pentru care, anul acesta, acest corp a fost trecut cu vederea cind a venit vorba de noi alocari de fonduri pentru reparatii. Se pare insa ca banii acordati anul trecut nu au fost suficienti. Mobilierul din cantina liceului nu a fost schimbat si isi arata, din nefericire, virsta. La fel si cel din bucatarie. Vechi de cind lumea, scaunele, mesele si dulapurile vor ramine pe loc pentru inca un an cel putin, cind acest corp al institutiei de invatamint va fi introdus intr-un proiect de reabilitare cu fonduri de la Banca Mondiala. Este posibil ca atunci cele sase chiuvete, din totalul de sapte existente in sala de mese, care in acest moment nu au decit un rol decorativ sa fie dotate cu baterii pentru a putea fi folosite. Tot atunci ar putea fi inlaturata si plita ruginita din bucataria cantinei, aflata intr-o stare care cu greu poate fi declarata satisfacatoare. Ca sa nu existe nici un fel de probleme, conducerea unitatii a hotarit ca aprovizionarea pentru cantina sa se faca la intervale mai scurte de timp, astfel ca, pentru noul an scolar, nu mai sint pregatite, ca altadata, conserve. Inspectorul Aurelian Toma i-a sugerat directorului Mircea Nastase sa dispuna casarea frigiderelor vechi, scoase din uz, si inlaturarea ambalajelor depozitate inca in magazia care trebuie igienizata.

Peste 300 de milioane pentru schimbarea conductelor

Caminul cu patru etaje al Colegiului National „Elena Cuza“ este in plin proces de reparatii, sau cel putin asa pare. Lucrarile au fost contractate de societatea EL RIETA PREST SRL, care, in schimbul a peste 339 de milioane de lei, suma alocata de primarie, va schimba numai reteaua de alimentare cu apa din camin si, in cazul in care vor ramine bani, si portiuni din scurgere. Doina Birsoghe s-a aratat surprinsa ca, pentru o lucrare care se va efectua din pexal, este nevoie de o suma destul de mare si crede ca este putin probabil ca reparatiile sa fie incheiate la timp. Casa scarilor si camerele din camin nu vor fi nici macar igienizate. Toaletele din camin cu greu ar putea fi declarate functionale si cu atit mai putin instalatiile ruginite ale dusurilor. Singura „consolare“ ar putea fi doar faptul ca acest camin nu este niciodata folosit la capacitatea maxima, 180 de locuri, si numarul elevelor si studentelor care vor fi nevoite sa accepte aceste conditii nu este niciodata mai mare de 80. Lenjeriile si paturile pentru paturile din camin vor fi curate. De acest lucru s-a ocupat deja spalatoreasa unitatii, care a pus inca o data in functiune masina de spalat semiautomata, veche de peste 72 de ani.

Cit priveste salile de curs, nici acestea nu stau mai bine. Elevii vor fi „incintati“ sa descopere ca pot reciti, la 15 septembrie, ultimelele ginduri lasate scrise pe bancile din clasa. Mobilierul din clase nu a fost schimbat nici in aceasta vacanta. Nici peretii nu au fost varuiti. Din cele cinci sali de curs rezervate claselor I – IV, numai una a fost igienizata, si acest lucru a fost posibil numai datorita fondurilor strinse de parinti.

La Colegiul National „Carol I“, lucrarile de reparatii si igienizare au fost efectuate. Pentru ca banii alocati de primarie unitatii de invatamint, la inceputul acestui an, s-au cheltuit pentru consolidarea cladirii, lucrarile efectuate in aceasta vacanta s-au facut „prin forte proprii“. Numai aripa care da spre strada Mihai Viteazul este in consolidare. Banii necesari au fost alocati printr-un proiect finantat de Banca Mondiala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS