15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum devine un craiovean membru in trei partide intr-o zi

Cum devine un craiovean membru in trei partide intr-o zi

Reprezentantii partidelor politice din Romania spun ca nu primesc pe oricine in partid, iar membrii lor au fost alesi pe sprinceana. Am incercat sa devin membru al unui partid, drept care am sunat la sediile PSD, PRM, PNL, PD si PUR si, la fiecare in parte, mi-am exprimat dorinta sa devin membru de partid. Daca se gindeste cineva ca pentru acest lucru trebuie sa treci printr-un examen sever, cu intrebari referitoare la doctrina, cu o lunga perioada de asteptare si verificari, in care cererea sa fie analizata si supusa aprobarii colective, se insala amarnic. In numai o zi, am devenit membru in trei partide. Mai intii am sunat la Partidul Umanist din Romania (PUR), dar, in zadar, caci la sediu nu a raspuns nimeni.

Daca la PSD am fost intrebat de salariu, ca sa stie partidul ce cotizatie imi stabileste, cei de la Partidul Democrat nu mi-au solicitat nici macar buletinul. Pe cei de la Romania Mare nu i-a deranjat deloc faptul ca am mai trecut si pe la PSD sau ca de la PD m-au dat afara, „doar sa veniti pina la ora 16.00, ca dupa aceea nu mai gasiti pe nimeni“.

La PSD conteaza mai mult salariul decit convingerile

Nu m-am dat batut si am sunat la sediul organizatiei judetene a PSD, convins ca voi gasi pe cineva cu care sa vorbesc. Am gasit, intr-adevar, o domnisoara, care m-a indrumat amabila spre sediul organizatiei municipale a partidului. „Noi ne ocupam de comune, dumneavoastra trebuie sa sunati la municipala, fiindca sinteti din oras“, imi explica tinara de la PSD. Si la municipala imi raspunde o femeie, pe care o intreb care ar fi conditiile pentru a intra in partid.

„Trebuie sa completati o adeziune si aveti nevoie de o recomandare din partea unui membru. Nu trebuie sa fi neaparat o personalitate politica. Adeziunea pe care o veti completa ramine la noi si, in functie de zona in care locuiti, o sa va sune presedintele de acolo, sa va cheme la o sedinta, unde se va pune in discutie adeziunea dumneavoastra“, sint lamuririle pe care le primesc de la sediul PSD Craiova.

Pentru inceput, nu trebuie sa platesc nimic, dar apoi va trebui sa achit o cotizatie lunara, echivalenta cu aproximativ 1% din venitul meu lunar. Nimeni nu m-a intrebat despre motivul pentru care vreau sa devin membru, dar am fost informat despre cotizatia pe care trebuie sa o platesc lunar. Imi exprim curiozitatea in legatura cu programele pentru tineret ale PSD si cu sansele mele de a promova, insa domnisoara de la partid imi spune doar de existenta Tineretului Social Democrat si ca am sa aflu mai multe dupa ce voi deveni membru.

La PRM nu conteaza in cite partide ai mai fost inscris

Urmatorul partid la care sint „hotarit“ sa ma inscriu este Romania Mare. Raspunde un domn, care se arata nespus de incintat de dorinta mea de a deveni peremist. „Cine sinteti dumneavoastra?“, este prima intrebare, ceea ce ma face sa ma gindesc daca trebuie sa fiu o personalitate ca sa ma inscriu in acest partid. „Un tinar craiovean“, ii raspund si vocea interlocutorului meu se invioreaza din nou. „E foarte simplu, veniti in spate, la Ciufulici, cu buletinul si doua poze, completati o adeziune si veti fi primit in prima sedinta. Fiecare membru plateste o cotizatie lunara de la 5.000 de lei in sus“, sint indicatiile primite de la peremistul craiovean. Nici la PRM nu am fost intrebat despre motivatia mea. De data asta, nu este nevoie de nici o recomandare a unui membru, fiind suficienta dorinta mea de a ma alatura lui Vadim.

Nici faptul ca am mai fost membru cu drepturi depline al PSD sau ca am fost dat afara din PD, pentru opinii contradictorii cu liderii filialei municipale, nu poate sta in calea primirii mele in Partidul Romania Mare.

Democratii nu au nevoie de recomandare si nici de buletin

La Partidul National Liberal (PNL), lucrurile au mers si mai usor, in sensul ca nimeni nu a raspuns la telefon, liberalii craioveni fiind probabil preocupati sa-si ia noi masuri de siguranta, dupa ce sediul le-a fost spart recent.

Cu incredere in viitorul politic al tarii, mi-am continuat misiunea si am sunat la sediul Partidului Democrat.

Aici, nici macar de buletin de identitate nu am nevoie, fiind suficient sa-mi cunosc datele personale. „Nu va trebuie recomandare, trebuie sa completati doar o cerere de adeziune. Daca sinteti student veti plati o cotizatie de 1.000 de lei lunar; daca nu, veti achita suma de 5.000 de lei. Daca stiti datele din buletin puteti veni si fara el, completati adeziunea si sinteti membru“, imi spune domnisoara democrata, care nu are insa nici o alta curiozitate legata de persoana mea.

Cu 5.000 de lei pe luna, chiar si fara buletin de identitate si fara sa ai habar de politica, in Dolj poti sa devii membru in trei partide, intr-o singura zi, „cu sanse certe de afirmare“, dupa cum spunea domnisoara de la PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS