20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComerciantilor din pietele severinene nu le pasa de mercurialul guvernului

Comerciantilor din pietele severinene nu le pasa de mercurialul guvernului

Mult mediatizata decizie a Ministerului Agriculturii de a stabili un pret mediu zilnic pentru principalele legume comercializate in piete nu a avut, din cite se pare, efectul scontat.

Potrivit declaratiilor ministrului Petre Daea, mercurialul pietei reflecta pretul mediul a legumelor. Cetateanul care asculta la radio in fiecare dimineata maratonul „cotatiilor“ are surpriza ca, o data ajuns in piata, sa constate ca intre preturile afisate la mesele incarcate cu legume si cele aflate cu citeva ore inainte sa fie o diferenta ca de la cer la pamint. Si asta, in perioada in care orice gospodina spera ca va reusi sa isi faca aprovizionarea pentru conservele de iarna la un pret cit mai mic.

Un drum in Piata Mircea din centrul municipiului Drobeta Turnu Severin arata ca, in ceea ce priveste pretul legumelor, nu te poti increde in ceea ce spun oficialii ministerului. Astfel, un kilogram de cartofi era comercializat cu 10-11.000 de lei (fata de 6.500, cit preconiza ministerul), rosiile-15.000 lei (fata de 9.400), ceapa-9.300 lei (fata de 11.500), iar fasolea uscata se vindea ieri-dimineata cu 30-32.000 de lei, mercurialul anuntind un pret de 23.700 de lei.

„Nu a dat ministrul cu sapa cot la cot cu mine“

Producatorii agricoli care isi desfac marfa in Piata Mircea spun ca nu este vina lor ca preturile sint cu mult mai mari fata de cele ale guvernului. „Eu, pina cind imi string recolta, trebuie sa fac o serie de operatiuni: arat, discuit, semanat, erbicidat si fertilizat. Si, bineinteles, sa ma rog sa nu fie seceta sau inundatii, care sa imi strice culturile. Desi ministerul imi da o subventie de 2,5 milioane de lei daca am o suprafata de pina la 5 hectare de teren arabil, eu investesc mult mai mult. Nu a venit ministrul sa dea la sapa cot la cot cu mine, sa vada cit muncesc si citi bani bag. Abia atunci sa vina si sa imi spuna cu cit sa vind rosiile si cartofii. Pina atunci, sa ma lase pe mine sa imi stabilesc singur preturile“, a spus Gheorghe Pirjolescu, agricultor din comuna Vladaia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS