14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn magazinele de mobila bate vintul

In magazinele de mobila bate vintul

Vestea scumpirii mobilierului de pal cu peste 40% a determinat comerciantii de profil sa goleasca magazinele si sa depoziteze marfa. Pina sa fie anuntata marea scumpire, magazinele erau pline de marfa si de oameni dornici sa-si achizitioneze mobilier.

Pe geamurile magazinelor sint lipite anunturi tentante: „Vindem mobilier- avans zero, fara girant, plata in rate chiar si pentru pensionari“, „ Asiguram transportul gratuit“. Surpriza este insa mare cind in magazin nu gasesti nimic… „Pina s-a anuntat scumpirea, magazinele erau pline. Acum nu mai au marfa. Este batator la ochi… Vestea scumpirii palului cred ca i-a determinat pe comercianti sa-si depoziteze marfa asteptind marirea preturilor“, a spus Ionut Grigoras, cumparator.

Mostrele au fost furate de clienti

Vinzatorii ii invita pe clienti sa studieze cataloagele in care sint expuse diverse modele de mobilier. „Mostre de piele nu mai avem. Multor clienti li s-au lipit de miini si le-au bagat in buzunare. Dar puteti vedea mobila la fosti clienti de-ai nostri“, a spus una dintre vinzatoare.

Intrebati despre lipsa de marfa din magazine, dar si despre data reala a scumpirilor, comerciantii se arata total nestiutori.

„Am auzit si noi despre scumpirile preconizate, dar habar nu avem despre data concreta a acestora… Oamenii au aflat si ne asalteaza zilnic dornici sa achizitioneze mobila, dar, din pacate noi nu avem o oferta bogata de mobilier pe stoc ca sa le-o prezentam“, a spus Irina C., administratoare a unei firme de mobilier.

Dobinzile mari ii nemultumesc pe cumparatori

Sistemul de rate, solutia „ideala“ pentru multe familii, implica o serie de acte, de formulare, bani, stres si multa alergatura. Unele firme lucreaza cu bancile, altele cu CEC, unele actele se completeaza si se depun direct in magazin… Desi comerciantii spun ca avansul este zero, in momentul in care completezi formularele ai marea surpriza sa ti se perceapa un comision, care se calculeaza in functie de valoarea produselor. Pentru o mobila de 20 de milioane de lei, comisionul este de aproape 800.000 de lei… Apoi, incep calculele pentru stabilirea dobinzii si a ratelor lunare, care de obicei sint fixe.

La valoarea de 20 de milioane calculata pentru rate pe 36 de luni, dobinda se ridica la zece milioane de lei. „Mi se pare foarte mare dobinda calculata de firma. Daca omul ar avea bani, nu ar mai cumpara in rate!“, a mai spus nemultumit Ionut Grigoras. Dupa completarea tuturor formularelor, verificarea actelor si prezentarea chiar a unui contract de vinzare-cumparare a imobilului in care locuiesti, vinzatorii iti garanteaza ca mobilierul dorit iti va fi adus in maximum o saptamina, doua. Multi clienti au avut insa marea surpriza sa astepte saptamini la rind si mobila sa intirzie sa apara. „Mi-au garantat ca in maximum o saptamina o sa primesc coltarul de bucatarie si dormitorul comandate. A trecut o luna de atunci, in care zilnic am batut drumul la firma, unde mi se raspundea sa am rabdare. Coltarul l-am primit acum citeva zile. Era impachetat si mi-au spus ca nu au timp sa stea sa mi-l si monteze in ziua respectiva. Cind am desfacut pachetul am descoperit ca era cu totul alt model decit cel pe care-l comandasem. Mobila de dormitor insa nu am primit-o nici pina acum. Mai bine cumparam de la un second hand, luam produse mai ieftine si de o calitate mai buna!“, a spus Radu Nedelciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS