11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii sint obligati sa-si sorteze gunoiul pe culori

Craiovenii sint obligati sa-si sorteze gunoiul pe culori

• Serviciul de Salubritate ridica lunar peste 20.000 de tone de gunoi menajer
• 362 de platforme speciale de depozitare vor impinzi cartierele orasului Craiova

Craiovenii va trebui sa aiba mai multe cosuri de gunoi in bucatarie, in functie de ceea ce arunca: hirtie, plastic sau resturi organice. Sortarea deseurilor este una dintre conditiile pe care noua legislatie romaneasca in vigoare o prevede ca fiind obligatorie. Municipalitatea craioveana va fi obligata sa distribuie in tot orasul containere inscriptionate pentru fiecare categorie de deseu. In citeva luni, craiovenii care vor fi surprinsi ca nu isi sorteaza gunoiul menajer vor fi pasibili de amenzi, cuprinse intre un milion si cinci milioane de lei, in timp ce institutiile publice, asociatiile si fundatiile vor primi amenzi cuprinse intre 25 si 50 de milioane de lei. Incepind din 4 august a intrat in vigoare Hotarirea de Guvern nr. 899/2004, care precizeaza ca detinatorii de deseuri de ambalaje, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si persoanele fizice trebuie sa selecteze hirtia, PET-urile si deseurile menajere si sa le arunce in functie de inscriptia de pe containere. Edilii craioveni spun ca, din punct de vedere legislativ, este o treaba foarte buna, dar practica ne omoara. In prezent, in Craiova nu sint amplasate pubele pentru colectarea selectiva a deseurilor, dar o licitatie in acest sens va fi organizata in septembrie.

„Este prevazuta o licitatie a primariei, pentru achizitionarea a 300 de eurocontainere, care vor fi colorate in functie de tipul de gunoi selectat. Deseurile se vor selecta pe platforma gospodareasca, fie ca este vorba de PET-uri, hirtie, aluminiu etc. Intr-o prima faza vom amplasa 100 de containere, pina cind populatia se va obisnui cu sistemul si vom ajunge apoi la 362 de platforme, pentru intreg municipiul Craiova. In prima perioada sintem convinsi ca vom avea probleme si va trebui, mai intii, sa facem putina educatie cetateneasca“, a declarat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului de Salubritate Craiova.

Craiovenii, pasibili de amenzi cuprinse intre 1 si 5 milioane de lei

In acelasi timp, prin Agentia de Protectie a Mediului Dolj ar trebui sa se deruleze o campanie de informare si educare in domeniul gestionarii ambalajelor si deseurilor de ambalaje. Potrivit reglementarilor, fiecare familie de craioveni va trebui sa aiba in propria gospodarie pubele mai mici sau mai mari, in culori diferite, in care sa depoziteze hirtie, plastice, resturi de alimente. La bloc, de asemenea, trebuie amenajate pubele colorate, la care sa aiba acces toti locatarii. Daca aceste pubele vor fi inchise, oamenii vor sta cu gunoaiele in casa.

„Mentinerea curateniei in oras nu ar trebui lasata numai in grija serviciului de specialitate. Exista destule situatii in care cei de la Salubritate ridica deseurile menajere dintr-o anumita zona si, la citeva zile, in acelasi loc se formeaza munti de gunoaie. Facem un apel la

populatie sa respecte cu strictete zonele de depozitare a deseurilor“, a declarat Daniela Birtu, de la Agentia pentru Protectia Mediului Dolj.

In prezent, Serviciul de Salubritate ridica lunar peste 20.000 de metri cubi de gunoi menajer de pe raza municipiului Craiova. Municipalitatea craioveana are obligatia sa amplaseze puncte speciale de colectare a deseurilor in tot orasul. Primaria Craiova va avea la dispozitie trei luni pentru a incepe modernizarea sistemului de colectare a deseurilor, timp in care va raporta lunar numarul de astfel de pubele inscriptionate si amplasate pe raza orasului, precum si cantitatea de deseuri strinsa. In caz contrar, institutia va fi pasibila de amenzi cuprinse intre 100 si 200 de milioane de lei.

Si craiovenii care vor fi surprinsi ca nu isi selecteaza gunoiul menajer, asa cum cere legea, vor fi pasibili de amenzi cuprinse intre un milion si cinci milioane de lei. Pentru nerespectarea aceleiasi legi, institutiile publice, asociatiile si fundatiile vor primi amenzi cuprinse intre 25 si 50 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS